News

Zece ani de la cel mai mare dezastru nuclear după Cernobîl. “Fukushima ar trebui să rămână un sit de stocare al deșeurilor nucleare”

10.03.2021 | 18:24
Zece ani de la cel mai mare dezastru nuclear dupa Cernobil Fukushima ar trebui sa ramana un sit de stocare al deseurilor nucleare
ADVERTISEMENT

Au trecut zece ani de când cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia a lovit în largul coastei de est a țării. Cu magnitudinea 9, seismul a declanșat un tsunami care a acoperit insula principală Honshu, ucigând peste 18.000 de oameni, ștergând orașe întregi de pe hartă și provocând cel mai mare dezastru nuclear după Cernobîl.

Zece ani de la dezastru. Ce s-a întâmplat la centrala nucleară de la Fukushima

La centrala nucleară valul gigantic a trecut peste zidurile de apărare și a inundat reactoarele, provocând un dezastru major. Autoritățile au înființat o zonă de excludere care a crescut din ce în ce mai mult pe măsură ce radiațiile s-au scurs din uzină, forțând peste 150.000 de persoane să evacueze din zonă.

ADVERTISEMENT

Un deceniu mai târziu, acea zonă rămâne neschimbată și mulți locuitori nu s-au întors. Autoritățile cred că va dura până la 40 de ani pentru a finaliza lucrarea, care a costat deja Japonia trilioane de yeni.

Unde este centrala?

Centrala nucleară Fukushima Daiichi se află în orașul Okuma, în prefectura Fukushima. Se află pe coasta de est a țării, la aproximativ 220 km (137 mile) nord-est de capitala Tokyo.

ADVERTISEMENT

La 11 martie 2011, la ora locală 14:46 (07:46 ora României), cutremurul – cunoscut sub numele de Marele cutremur din estul Japoniei sau cutremurul Tohoku din 2011 – a lovit la est de orașul Sendai, la 97 km nord de uzină.

Locuitorii au avut doar 10 minute înainte ca tsunamiul să lovească coasta.

În general, aproape jumătate de milion de persoane au fost forțate să-și părăsească casele ca urmare a cutremurului, tsunami-ului și accidentului nuclear.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat la Fukushima?

Sistemele centralei nucleare au detectat cutremurul și au oprit automat reactoarele nucleare. Generatoarele diesel de urgență au pornit pentru a menține pomparea lichidului de răcire în jurul nucleelor, care rămân incredibil de fierbinți chiar și după oprirea reacțiilor.

Dar, la scurt timp după, un val de peste 14 metri a lovit Fukushima. Apa a copleșit zidul defensiv, inundând fabrica și scoțând din funcțiune generatoarele de urgență.

ADVERTISEMENT

Muncitorii s-au grăbit să restabilească alimentarea cu energie, dar în zilele care au urmat combustibilul nuclear din trei reactoare s-a supraîncălzit și a topit parțial nucleele.

A avut loc, de asemenea, o serie de explozii chimice care au deteriorat grav clădirile. Materialul radioactiv a început să se scurgă în atmosferă și Oceanul Pacific, determinând evacuările și o zonă de excludere din ce în ce mai largă.

Câți oameni au fost răniți?

Nu au existat decese imediat în timpul dezastrului nuclear. Cel puțin 16 muncitori au fost răniți în explozii, în timp ce alți zeci au fost expuși la radiații în timp ce lucrau pentru răcirea reactoarelor și stabilizarea centralei.

Trei persoane ar fi fost duse la spital după expunerea la un nivel mare de radiații.

Efectele pe termen lung ale radiațiilor sunt o chestiune în dezbatere. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport în 2013 în care se spune că dezastrul nu va provoca nicio creștere observabilă a ratelor de cancer în regiune. Oamenii de știință din interiorul și din afara Japoniei cred că, în afară de regiunea imediat din jurul centralei, riscurile de radiații rămân relativ scăzute.

La 9 martie 2021, înaintea aniversării a 10 ani, un raport al ONU a spus că nu au existat „efecte adverse asupra sănătății” documentate în rândul locuitorilor din Fukushima legate direct de radiațiile din dezastru. Orice efecte viitoare legate de radiații asupra sănătății erau „puțin probabil să fie perceptibile”, a spus acesta.

Dar mulți cred că pericolele sunt mult mai mari, iar locuitorii rămân precauți. Deși oficialii au ridicat restricțiile în multe zone, majoritatea oamenilor nu s-au întors la casele lor. În 2018, guvernul japonez a anunțat că un muncitor a murit după expunerea la radiații și a convenit că familia sa ar trebui să fie despăgubită.

Cu toate acestea, se confirmă că un număr de persoane au murit în timpul evacuării, inclusiv zeci de pacienți din spital care au trebuit să fie mutați din cauza fricii de radiații.

Dezastrul de la Fukushima este clasificat ca un eveniment de nivelul șapte de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică și doar al doilea dezastru care a îndeplinit această clasificare după Cernobîl.

Cine a fost vinovat?

Criticii au dat vina pe lipsa de pregătire pentru eveniment, precum și pe un răspuns confuz atât din partea operatorului uzinei Tokyo Electric Power (Tepco), cât și a guvernului.

O anchetă independentă a parlamentului japonez a concluzionat că Fukushima a fost „un dezastru profund provocat de om”, acuzând compania energetică că nu a îndeplinit cerințele de siguranță sau nu a avut un plan în eventualitatea unui astfel de eveniment. Cu toate acestea, în 2019, o instanță japoneză a achitat trei foști directori Tepco pentru neglijență în singurul dosar penal în urma dezastrului.

În 2012, Yoshihiko Noda, premierul japonez de atunci, a declarat că statul împărtășește vina pentru dezastru. O instanță a decis în 2017 că guvernul poartă o responsabilitate parțială și ar trebui să plătească despăgubiri evacuaților.

Cum merge curățarea zonei?

Zece ani mai târziu, mai multe orașe din nord-estul Japoniei rămân inaccesibile. Autoritățile lucrează la curățarea zonei, astfel încât locuitorii să se poată întoarce.

Rămân însă provocări majore. Zeci de mii de muncitori vor fi necesari în următorii 30 – 40 de ani pentru a elimina în siguranță deșeurile nucleare, tijele de combustibil și mai mult de un milion de tone de apă radioactivă încă păstrate la fața locului.

Dar unii rezidenți au decis să nu se mai întoarcă niciodată pentru că se tem de radiații, și-au construit vieți noi în altă parte sau nu vor să se întoarcă acolo unde a avut loc dezastrul.

Rapoartele mass-media din 2020 spuneau că guvernul ar putea începe să elibereze apa – filtrată pentru a reduce radioactivitatea – în Oceanul Pacific încă de anul viitor.

Unii oameni de știință cred că oceanul imens ar dilua apa și că ar reprezenta un risc scăzut pentru sănătatea umană și animală. Cu toate acestea, grupul ecologist Greenpeace a declarat că apa conține materiale care ar putea afecta ADN-ul uman.

Oficialii au declarat că nu s-a luat o decizie finală cu privire la ce să facă cu lichidul.

Potrivit cercetărilor efectuate de Greenpeace, doar 15% din cei 840 de kilometri pătrați identificate ca fiind cele mai contaminate de impactul nuclear au fost decontaminate, în timp ce orașele Namie și Iitate, despre care guvernul a anunțat că sunt în siguranță pentru evacuați întoarceți-vă, au încă radiații peste nivelurile sigure.

“Fukushima Daiichi este deja și ar trebui să rămână un sit de stocare a deșeurilor nucleare pe termen lung”, spune Shaun Burnie, specialist în domeniul nuclear pentru Greenpeace Asia de Est, citat de Deutsche Welle.

ADVERTISEMENT
Tags: