News

Zeci de arestări în Rusia la demonstrațiile anti-Putin și pro-Navalnîi. Ministerul rus de Externe dă vina pe Ambasada SUA

23.01.2021 | 21:58
Zeci de arestari in Rusia la demonstratiile antiPutin si proNavalnii Ministerul rus de Externe da vina pe Ambasada SUA
ADVERTISEMENT

Zeci de arestări au avut loc în Rusia la demonstrațiile anti-Putin și pro-Navalnîi. De remarcat că manifestațiile organziate în întreaga țară au avut loc la temperaturi aproape incredibile.


UPDATE, ora 22:00. Ministerul rus de Externe a emis un comunicat prin care acuză Ambasada Statelor Unite ale Americii de imixtiuni în treburile sale interne. „Nu este pentru prima dată când Ambasada SUA la Moscova nesocoteste regulile şi diplomatice, postând în mod activ mesaje pe social media în sprijinul protestelor necoordonate din oraşele ruseşti.

ADVERTISEMENT

În esenţă, vorbim despre încurajarea acţiunilor violente, declarate ipocrit ca un protest paşnic, în care organizatorii implică cinic chiar şi minori. Guvernul SUA trebuie să-şi abordeze propriile probleme, inclusiv depăşirea diviziunilor profunde din societatea americană create de nedreptatea socială, inegalitatea şi persecuţia disidenţei.

Încercările diplomaţiei americane, ignorând orice decenţă, de fapt, de a incita elemente radicale sunt sortite eşecului şi vor avea consecinţe negative pentru relaţiile bilaterale”, au transmis reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Știrea Inițială, ora 10:30. Oamenii au ieșit în stradă și au solicitat eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară.

În Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius. De altfel, manifestații au avut loc în toate orașele importante.

ADVERTISEMENT

Zeci de oameni arestați în Rusia la demonstrațiile anti-Putin și pro-Navalnîi

Mai mult de atât, chiar și în capitală, la Moscova au fost difuzate apeluri la proteste. Echipa lui Navalnîi nu s-a oprit aici și a făcut același lucru în alte 65 de orașe.

De remarcat că primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus. Aici, câteva mii de persoane au ieşit în stradă pentru a scanda împotriva regimului.

ADVERTISEMENT

Vladivostok şi Habarovsk, cele mai importante orașe din zonă au fost luate cu asalt de efective mari de poliţie. Agenții au avut ordine clare.

Aproximativ 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

La ora prânzului este rândul Moscovei. Oamenii se vor aduna în piaţa Puşkin, în ciuda faptului că poliţia a promis deja că va reprima fără întârziere orice adunare neautorizată.

Mai mult de atât, primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus. Între timp, soţia lui Navalnîi, Iulia, şi-a anunţat pe o rețea de socialziare, intenţia de a participa la mitingul din Moscova pentru soţul ei.

Vă reamintim că, după otrăvire, Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament. În cele din urmă, acesta s-a întors în țară, dar a fost reţinut de forțele de ordine chiar pe aeroport.

Opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

ADVERTISEMENT