News

Zeci de oameni, transportați de urgență de la nuntă la spital. Oamenii au mâncat eclere cu salmonella

Zeci de oameni, printre care un bebeluș de 10 luni au ajuns la spital direct de la nunta unde participau în Alba.
08.09.2022 | 13:56
Zeci de oameni transportati de urgenta de la nunta la spital Oamenii au mancat eclere cu salmonella
Eclere cu salmonella la o nuntă din Blaj. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Oamenii au mâncat eclere la o nuntă și, cred medicii, aceste eclere erau infectate cu salmonella. Potrivit Alba24.ro, nu mai puțin de 38 de oameni sunt internați acum în spital, iar o persoană e în stare gravă, la secția ATI, după acest incident.

Zeci de oameni au ajuns la spital cu salmonella, în Alba

Din cele 38 de persoane intoxicate, doar 22 au participat fizic la nunta care a fost organizată la Căminul Cultural din Cetatea de Baltă. Restul au primit eclerele la pachet și le-au consumat acasă, după care au început să dezvolte simptome.

ADVERTISEMENT

La spital a ajuns inclusiv un bebeluș de 10 luni, care a ajuns la spital împreună cu mama sa care, cel mai probabil, l-a alăptat după ce s-a îmbolnăvit. Femeia a fost transferată, împreună cu copilul, la Spitalul de Urgență din Sibiu.

Direcția de Sănătate Publică Alba a demarat o anchetă care a stabilit că, cel mai probabil, oamenii s-au îmbolnăvit după ce au consumat eclere infectate cu salmonella, produse la un laborator din Bucerdea. Până când ancheta va fi finalizată, activitatea laboratorului a fost suspendată.

ADVERTISEMENT

Din totalul persoanelor îmbolnăvite, 11 au rămas internate la Blaj, 9 au fost transferate la Târnăveni, județul Mureș, iar un alt caz a ajuns la Sibiu.

Laboratorul spitalului din Blaj a stabilit că trei probe biologice examinate sunt pozitive pentru infectarea cu salmonella. Același lucru s-a întâmplat și cu patru probe trimise la Târnăveni.

ADVERTISEMENT

”DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendată activitatea laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar si cei care nu au participat a fost eclerul.

În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile.

ADVERTISEMENT

Ca măsuri în astfel de situații se poate aplica amendă contravențională și suspendarea activității până la reigienizarea totală atât a spațiilor, cât și a angajaților. Practic, la angajați înseamnă prezentarea analizelor specifice domeniului de lucru”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru alba24.ro.

ADVERTISEMENT