News

Zeci de români au căzut în capcana unui broker. S-au trezit că au de plătit mii de euro la bancă, pentru credite pe care nu le-au făcut

Românii au ajuns să fie escrocaţi inclusiv de brokeri. Zeci de clienţi au fost păcăliţi de o femeie, care i-a transformat peste noapte în datornici la bănci.
17.06.2023 | 16:14
Zeci de romani au cazut in capcana unui broker Sau trezit ca au de platit mii de euro la banca pentru credite pe care nu leau facut
Un broker a făcut credite în numele a zeci de clienţi
ADVERTISEMENT

Escrocii îşi diversifică permanent arsenalul şi îl adaptează vremurilor, iar unii dintre ei apelează la trucuri de inginerie socială pentru a-i păcăli pe naivi să le urmeze sfaturile, pentru ca apoi să profite de pe urma lor.

După ce le obţinea credite reale, broker-ul le folosea datele personale

Prima etapă a acestui tip de escrocherie constă în colectarea de date: numele complet, numărul de telefon și numele băncii la care persoana are deja deschis un cont. Cel mai probabil, hoţii obțin aceste informații ca urmare a scurgerilor de date cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Sunt situaţii în care persoana păgubită nici nu are habar ce se întâmplă cu datele sale şi, peste noapte, se trezeşte cu datorii de mii sau zeci de mii de euro.

Este şi cazul a peste 50 de români, care au fost păcăliți de o femeie care s-a folosit de actele lor pentru a obține credite de la bănci. Potrivit antena3.ro, femeia le obținea în primă instanţă credite, apoi se folosea de actele lor de identitate pentru a lua alte împrumuturi, de data aceasta în interesul ei.

ADVERTISEMENT

“În momentul în care un client se confruntă cu o astfel de situație, responsabilitatea nu este la el. Acel om a fost înșelat, nu avea pârghiile necesare pentru a preîntâmpina, întrucât, întreaga responsabilitate este a companiilor care au intrat în acest domeniu.

Reprezentanții acestor companii ar trebui să facă controale și să ia legătura cu toți clienții semestrial sau lunar, prin informarea acestora în legătură cu posibilele datorii pe care le au”, a declarat analistul economic Claudiu Vuţă, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, pentru a evita să devenim victime, poliţia şi reprezentanţii băncilor atrag atenţia că trebuie să avem grijă la trei aspecte principale în relaţia cu instituţiile de creditare.

În primul rând trebuie să avem grijă să nu divulgăm informaţiile personale decât dacă este absolut necesar. În al doilea rând suntem sfătuiţi să ţinem evidenţa documentelor, a istoricului de credit şi să avem mare grijă de smartphione, dacă facem plăţi cu acesta sau avem instalate pe el aplicaţii bancare.

ADVERTISEMENT

Cel mai important, dacă descoperi că o datorie a fost făcută în numele tău, acţionează imediat şi nu aştepta ca lucrurile să se rezolve de la sine. Strânge dovezile nevinovăţiei tale şi adresează-te deopotrivă băncii şi poliţiei.

ADVERTISEMENT