News

Zeci de tancuri israeliene, vehicule blindate şi buldozere atacă sudul Fâșiei Gaza

Israelul a decis să-şi extindă operaţiunile în Fâşia Gaza, pătrunzând cu infanteria grea şi în sudul enclavei, unde au fost strămutaţi palestininenii din nord.
04.12.2023 | 15:22
Zeci de tancuri israeliene vehicule blindate si buldozere ataca sudul Fasiei Gaza
Războiul din Gaza a întrat în cea de-a 59-a zi Foto: pnn.ps
ADVERTISEMENT

Zeci de tancuri israeliene, vehicule blindate de transport de trupe și buldozere au intrat luni în sudul Fâșiei Gaza. Evenimentele au loc în contextul în care sute de mii de palestinieni au fugit în sudul enclavei după ce Israelul, ca răspuns la masacrele comise de Hamas în 7 octombrie, a declarat război organizației teroriste și a lansat o ofensivă în nordul Fâşiei, pe 27 octombrie.

Israelul a pierdut 75 de soldaţi, începând cu 7 octombrie

După câteva zile de acalmie, legate de eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas în schimbul prizonierilor palestinieni, Israelul a reluat ofensiva pentru a-i elimina pe oficialii Hamas și a le distruge infrastructura. Până acum IDF a efectuat 10.000 de atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza, în timp ce Hamas a continuat să lanseze rachete asupra Israelului.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile atacurile israeliene s-au concentrat cu precădere în zona Khan Yunis. Potrivit martorilor oculari, vehiculele militare israeliene au intrat doi kilometri adâncime în satul Al-Qarara, la nord-est de Khan Yunis. “Tancurile au intrat prin punctul de control militar Kisufim la vest și au continuat doi kilometri până în satul Al-Qarara. Acum sunt masate la vest de drumul Salahadin”, a declarat Amine Abu, un rezident în vârstă de 59 de ani.

Forțați să fugă în sudul Fâşiei Gaza, palestinienii strămutați din nord, care sunt expuși bombardamentelor zilnice, se tem că, din cauza avansării tancurilor și infanteriei israeliene, vor fi împinși până în Egipt.

ADVERTISEMENT

În ultimele ore, avioanele de război israeliene au lansat raiduri și au bombardat violent mai multe orașe și cartiere dens populate din Gaza. A fost bombardată inclusiv intrarea în spitalul Kamal Adwan, atacul soldându-se cu morţi și răniți. De asemenea, zeci de palestinieni au murit sau au fost răniți, luni în zorii zilei, în timpul unei serii de raiduri israeliene în diferite zone ale Fâșiei Gaza.

Pe de altă parte, armata israeliană a anunţat luni că trei soldaţi au fost ucişi duminică în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ceea ce ridică numărul total la 75 de soldaţi ucişi de la începutul ofensivei terestre. În total, 401 soldaţi israelieni au fost ucişi de la 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că „IDF continuă să-și extindă operațiunea la sol împotriva Hamas în toată Fâșia Gaza”, adăugând că „armata operează peste tot acolo unde există bastionuri ale Hamas”.

Duminică, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că numărul morților ca urmare a bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, începând cu 7 octombrie, a crescut la 15.523, dintre care aproximativ 70% sunt femei și copii.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qudra, a declarat că numai în ultimele ore au fost ucişi 316 oalestinieni, iar 664 răniți au fost recuperați de sub dărâmături și transferați la spitale, dar mulți alții se află încă sub mormanele de moloz.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"N-am crezut asta!" Cum arată Maria Sharapova, la 4 ani de la retragere
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce două trenuri s-au ciocnit la Timpuri Noi
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Primele acuzații de blat la Survivor All Stars. Jador face declarații explozive: "Păi...
Primele acuzații de blat la Survivor All Stars. Jador face declarații explozive: "Păi noi suntem proști?"
Micutzu scapă de urmărirea penală, la fel și scandalagiii care l-au agresat
Micutzu scapă de urmărirea penală, la fel și scandalagiii care l-au agresat
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi