News

Zeci de tancuri israeliene, vehicule blindate şi buldozere atacă sudul Fâșiei Gaza

Israelul a decis să-şi extindă operaţiunile în Fâşia Gaza, pătrunzând cu infanteria grea şi în sudul enclavei, unde au fost strămutaţi palestininenii din nord.
04.12.2023 | 15:22
Zeci de tancuri israeliene vehicule blindate si buldozere ataca sudul Fasiei Gaza
Războiul din Gaza a întrat în cea de-a 59-a zi Foto: pnn.ps
ADVERTISEMENT

Zeci de tancuri israeliene, vehicule blindate de transport de trupe și buldozere au intrat luni în sudul Fâșiei Gaza. Evenimentele au loc în contextul în care sute de mii de palestinieni au fugit în sudul enclavei după ce Israelul, ca răspuns la masacrele comise de Hamas în 7 octombrie, a declarat război organizației teroriste și a lansat o ofensivă în nordul Fâşiei, pe 27 octombrie.

Israelul a pierdut 75 de soldaţi, începând cu 7 octombrie

După câteva zile de acalmie, legate de eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas în schimbul prizonierilor palestinieni, Israelul a reluat ofensiva pentru a-i elimina pe oficialii Hamas și a le distruge infrastructura. Până acum IDF a efectuat 10.000 de atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza, în timp ce Hamas a continuat să lanseze rachete asupra Israelului.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile atacurile israeliene s-au concentrat cu precădere în zona Khan Yunis. Potrivit martorilor oculari, vehiculele militare israeliene au intrat doi kilometri adâncime în satul Al-Qarara, la nord-est de Khan Yunis. “Tancurile au intrat prin punctul de control militar Kisufim la vest și au continuat doi kilometri până în satul Al-Qarara. Acum sunt masate la vest de drumul Salahadin”, a declarat Amine Abu, un rezident în vârstă de 59 de ani.

Forțați să fugă în sudul Fâşiei Gaza, palestinienii strămutați din nord, care sunt expuși bombardamentelor zilnice, se tem că, din cauza avansării tancurilor și infanteriei israeliene, vor fi împinși până în Egipt.

ADVERTISEMENT

În ultimele ore, avioanele de război israeliene au lansat raiduri și au bombardat violent mai multe orașe și cartiere dens populate din Gaza. A fost bombardată inclusiv intrarea în spitalul Kamal Adwan, atacul soldându-se cu morţi și răniți. De asemenea, zeci de palestinieni au murit sau au fost răniți, luni în zorii zilei, în timpul unei serii de raiduri israeliene în diferite zone ale Fâșiei Gaza.

Pe de altă parte, armata israeliană a anunţat luni că trei soldaţi au fost ucişi duminică în luptele din nordul Fâşiei Gaza, ceea ce ridică numărul total la 75 de soldaţi ucişi de la începutul ofensivei terestre. În total, 401 soldaţi israelieni au fost ucişi de la 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că „IDF continuă să-și extindă operațiunea la sol împotriva Hamas în toată Fâșia Gaza”, adăugând că „armata operează peste tot acolo unde există bastionuri ale Hamas”.

Duminică, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că numărul morților ca urmare a bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, începând cu 7 octombrie, a crescut la 15.523, dintre care aproximativ 70% sunt femei și copii.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Ashraf Al-Qudra, a declarat că numai în ultimele ore au fost ucişi 316 oalestinieni, iar 664 răniți au fost recuperați de sub dărâmături și transferați la spitale, dar mulți alții se află încă sub mormanele de moloz.

ADVERTISEMENT
Tags: