News

Ce avere are Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei deţine bunuri de sute de mii de euro

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, fost actor de comedie și antreprenor, nu este deloc un tip sărac. Pe hârtie, el este chiar mai bogat decât Vladimir Putin.
04.03.2022 | 14:04
Ce avere are Volodimir Zelenski Presedintele Ucrainei detine bunuri de sute de mii de euro
Volodimir Zelenski are o avere de sute de mii de euro / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski, omul care a impresionat întreaga planetă prin decizia lui de a se opune Rusiei și de a rezista într-un război ce părea disproporționat, a câștigat popularitate în Ucraina cu un discurs anti-corupție, îndreptat cu precădere împotriva oligarhilor.

În 2020, Zelenski a declarat o casă lângă Kiev, apartamente în Ucraina și Anglia și două mașini scumpe

Zelenski și-a construit o imagine nonconformistă, promovând un stil nou de politică, transformând în realitate rolul pe care anterior îl jucase într-un serial de televiziune. În realitate, Volodimir Zelenski nu a fost niciodată ”un simplu actor”, ci a fost co-proprietar al companiei care a produs filmele în care a jucat.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, averea lui Zelenski nu este deloc una de neglijat. În anul 2020, președintele Ucrainei își publica declarația de avere în care apăreau mai multe bunuri  de valoare precum: o casă de peste 300 mp lângă Kiev, 6 apartamente (majoritatea în Kiev), 3 locuri de parcare, un apartament în Marea Britanie (pe care-l închiriază) și 2 mașini de peste 200.000 de euro.

Conform ukrinform.net, averea totală a lui Volodimir Zelenski era de aproximativ 28,6 milioane UAH, adică aproape 860.000 de euro. Conform sursei citate, președintele Ucrainei nu a mai fost implicat în activități antreprenoriale, după ce a câștigat alegerile din mai 2019, iar statul ucrainean l-a plătit pentru funcția supremă cu 208.787 UAH pe lună (6.200 euro).

ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei, tranzacții de sute de mii de euro într-un an

În 2019, Volodimir Zelenski și soția lui au încasat 5,1 milioane UAH (153.000 de euro) din obligațiuni guvernamentale, însă banii i-a reinvestit în titluri de stat.

Soții Zelenski au mai vândut un apartament în Kiev, pe strada Velyka Vasylkisvska, pentru 4,42 milioane UAH (132.000 euro) și și-au vândut acțiunile de la 12 companii din Ucraina partenerului lor de afaceri, Sheriy Shefir, pentru 246.144 UAH (7.400 euro).

ADVERTISEMENT

”În primăvara anului 2019, Volodimir Zelenski și-a vândut acțiunile pe care le avea la compania Green Family LTD, la fel făcând cu 4 branduri înregistrate în Federația Rusă. Președintele și-a înstrăinat și drepturile deținute la companiile străine Vilhar Holdings Limited și Aldorante Limited”, a mai scris publicația ucraineană, citând serviciul prezidențial de presă.

Brandurile deținute de Volodimir Zelenski valorează milioane de euro

Zelenski a rămas însă proprietar al mai multor mărci înregistrate, cum ar fi ”Servant Of The People”, titlul serialului în care acesta a jucat rolul unui profesor de istorie care ajunge președintele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Conform unui raport al PricewaterhouseCoopers, brandul ”Evening Quarter”, deținut de Zelenski, valorează 45,81 milioane UAH (1,3 milioane euro), iar ”Make a Comic Laugh” a fost evaluat la 14,6 milioane UAH, adică 440.000 euro. Conform raportului, Zelenski primește doar din drepturi de autor, aproximativ 5 milioane UAH (150.000 de euro).

Familia Zelenski a mai obținut 3,2 milioane UAH (96.000 euro) din închirierea apartamentului pe care-l dețin în Marea Britanie, iar Olena Zelenska, soția președintelui, a împrumutat 5 milioane UAH (150.000 euro) de la Sheryi Shefir, sumă pe care a returnat-o în același an (2019).

Zelenski a investit 11,5 milioane UAH (345.000 euro) în campania electorală din 2019, din care 567.875 UAH (17.000 euro) companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers.

Vladimir Putin, cel mai bogat om din lume?

De partea cealaltă, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a declarat un venit anual de 127.000 de euro, un apartament de 75 mp și trei mașini. Specialiștii vorbesc însă că averea lui reală se ridică la peste 1,8 miliarde euro.

Doar colecția lui de ceasuri se ridică la câteva sute de mii de euro. El ar mai deține, prin interpuși, un adevărat palat pe țărmul Mării Negre în valoare de 1,25 milioane euro, conform fortune.com. De asemenea, el ar mai deține mai multe avioane și elicoptere, dar și un iaht de 80 de milioane de euro.

”Sunt cel mai bogat om, nu doar din Europa ci din întreaga lume: colecționez emoții. Sunt un om bogat pentru că oamenii din Rusia mi-au acordat încrederea lor pentru a conduce o națiune atât de puternică. Cred că asta este cea mai mare avere a mea”, spunea Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT