Guvernul României pregătește o serie de măsuri pentru drepturile și salariile bugetarilor în 2024. Spre exemplu, orele suplimentare pe care le fac angajații la stat nu vor mai fi plătite ci vor fi compensate cu zile libere.
Aceste măsuri sunt cuprinse într-o ordinanță privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Potrivit documentului, sporurile și primele pentru bugetari nu se vor modifica anul viitor și ele vor rămâne la nivelul anului 2023.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
Din 2024, munca suplimentară a angajaților la stat se va compensa numai cu timp liber, nu cu bani.
„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”.
Se acordă excepție pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Anul 2024 nu mai aduce vouchere de vacanță pentru bugetari ci doar tichete de creșă. „În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice (…) nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare”.
Tot potrivit ordonanței respective, salariile demnitarilor vor crește, inclusiv ale profesorilor. „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
„Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora (…) se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
„Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează: a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.
În ceea ce privește zilele libere pentru lucrătorii de la stat, anul 2024 va avea 17 zile nelucrătoare (din care zece vor fi în timpul săptămânii.
„Chiar dacă un proiect de lege, care cere ca zilele libere care pică în weekend să poată fi recuperate ca fiind zile de odihnă a fost înaintat la Parlament, oficialii nu au luat încă o decizie în acest sens”, scrie Romania Tv.
„În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.
În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei”
În privința concediului de odihnă, angajații care nu și-au luat zilele libere legale (minimum 20) în 2022, le pot cere până la 30 iunie 2024. Cei care nu și-au luat concediul de odihnă în 2023 pot cere acordarea acestor zile libere legale până la 30 iunie 2025.