News

Dispar voucherele și ajutoarele sociale în 2024. Ei sunt bugetarii care rămân și fără tichete de vacanță

Guvernul ar pregăti noi măsuri de austeritate care vor afecta anul viitor, în special, profesorii și pensionarii. Printre altele, guvernul ar renunța la voucherele de vacanță
09.12.2023 | 10:29
Dispar voucherele si ajutoarele sociale in 2024 Ei sunt bugetarii care raman si fara tichete de vacanta
Un proiect de OUG prevede dispariția mai multor tipuri de vouchere Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Măsurile apar într-un proiect de ordonanță de urgență care circulă de câteva zile în spațiul public. Potrivit draftului de document, ar urma să dispară mai multe tipuri de vouchere și ajutoare, printre care și tichetele de vacanță, iar orele suplimentare lucrate de bugetari nu vor fi plătite nici în anul 2024, ci compensate cu zile libere.

Voucherele care ar urma să dispară în 2024

Proiectul ”Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, care nu a fost publicat deocamdată pe site-ul Guvernului în transparență decizională a fost făcut ăublic în urmă cu două zile de publicația Financial Intelligence.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, această ordonanță este necesară având în vedere faptul că ”Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice”.

Prin proiectul acestui act normativ se stabilește că rămâne cel mult la nivelul celui acordat în luna decembrie 2023 ”cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice”.

ADVERTISEMENT

Bugetarii care efectuează ore suplimentare nu vor fi compensați în bani nici în 2024, ci vor primi tot zile libere. ”În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.”

Totuși, fac excepție militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

ADVERTISEMENT

”Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017.

Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.”

ADVERTISEMENT

Bugetarii care rămân și fără tichete de vacanță

Proiectul de la OUG prevede că nu vor mai fi acordate angajaților din domeniul bugetar niciun fel de vouchere, cu excepția celor pentru creșă. Acest lucru înseamnă, implicit, că bugetarii vor rămâne fără tichetele de vacanță.

”În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.”

De asemenea, profesorii nu vor mai primi voucherele în valoare de 1.000 de lei, iar salariul brut le va fi majorat cu 20% față de nivelul celui din decembrie 2023, dar în două tranșe.

”Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, se precizează în proiect.

Alte sume care nu vor mai fi acordate de la 1 ianuarie 2024 ar fi: ajutorul pentru plata facturilor de energie, în valoare de 1.400 lei, ajutorul pentru pensionarii, între 600 și 1.000 de lei. De asemenea, ordonanța prevede amânarea creșterii contribuției la pilonul II de pensii la 4,75% până în 2026.

Proiectul de OUG care circulă în spațiul public pare să contrazică declarațiile liderilor coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, care au dat recent asigurări că nu se va renunța la voucherele de vacanță și că ”Pilonul II de pensii nu va fi modificat”.

ADVERTISEMENT
Tags: