News

Ziua în care Michael Jordan a fost 12! Cum a avut loc jaful secolului în NBA

21.03.2021 | 12:57
Ziua in care Michael Jordan a fost 12 Cum a avut loc jaful secolului in NBA
Ziua în care Michael Jordan a fost 12! Cum a avut loc jaful secolului în NBA
ADVERTISEMENT

Celebru pentru că a purtat tricoul cu numărul 23, Michael Jordan a fost forțat să poarte un număr de… duzină la un meci din 1990.

Michael Jordan este considerat drept cel mai mare baschetbalist din istorie şi a făcut ca tricoul cu numărul 23 să fie nemuritor. Cu un an înainte să câştige primul trofeu NBA, cu Chicago Bulls, „Air Jordan” a trăit un moment ciudat înainte de un meci cu Orlando Magic.

ADVERTISEMENT

În loc să poarte tricoul cu numărul 23, baschetbalistul a intrat pe parchet cu numărul 12, iar partida jucată pe 14 februarie 1990 a intrat în istorie. Cum a ajuns să-şi schimbe numărul? Povestea este una demnă de filmele cu James Bond.

Cum a ajuns Michael Jordan să poarte numărul 23

Pe 19 iunie 1984, Michael Jordan era alegerea a patra în Draft şi ajungea la Chicago Bulls. Cel mai mare baschetbalist din istorie putea ajunge la Houston Rockets sau Portland Trail Blazers, însă echipele care au avut alegerile 1 şi 2 în Draft au ales să-i aducă pe Akeem Olajuwon, respectiv pe Sam Bowie. Ajuns la Chicago Bulls, Michael Jordan a continuat să poarte tricoul cu numărul 23, la fel cum se întâmplase atunci când jucase la colegiu şi universitate.

ADVERTISEMENT

Atunci când a început să joace baschet în liceu, Michael Jordan îşi dorea să poarte numărul 45, utilizat de Larry, fratele lui. Cum nu a putut să primească tricoul dorit, „Air Jordan” a cerut să foloseasă 23, jumătate din numărul purtat de Larry. De-a lungul carierei, cu două excepţii, tricoul a rămas acelaşi. Seara de 14 februarie 1990 şi a doua parte din sezonul 1994-1995, când a revenit după retragerea din 1993 şi a purtat 45.

I-au furat tricoul!

Seara de 14 februarie 1990 trebuia să fie una ca oricare alta în NBA. Chicago Bulls juca împotriva lui Orlando Magic, ultima deplasare dintr-un şir de şase meciuri pe teren străin în două săptămâni. În vestiarul „taurilor”, la loc de cinste era tricoul cu numărul 23 al lui Michael Jordan. Uştile erau închise şi păzite ca la Luvru, nimeni nu se gândea că în câteva ore va avea loc „jaful secolului în NBA”. Cum a descurs totul? Planul a fost dezvăluit după 20 de ani…

ADVERTISEMENT

„Dimineaţa, după ce echipa a ajuns, vestiarul era pregătit. Tricourile jucătorilor erau puse pe scaune, şorturile, ghetele, totul era cum trebuie. Uşa vestiarului a fost închisă şi a mai fost pus un lacăt cu sigiliu. O singură persoană avea cheia. Tricoul lui Jordan era acolo, când s-a redeschis uşa, dispăruse.

Am aflat ce s-a întâmplat după câteva zile, de la echipa de pază. Un om din staff-ul loc a intrat într-un vestiar alăturat, a urcat în tavan, a mers deasupra vestiarului lui Bulls, a coborât din tavan şi a luat tricoul. L-a ascuns în tavan, în ideea că va reveni şi îl va lua în zilele următoare. Spera ca nimeni să nu facă vâlvă”, a povestit Rodney Powell, oficial al lui Orlando Magic, în 2020.

ADVERTISEMENT

Rodney Powell nu a specificat dacă persoana, a cărui identitate nu a fost divulgată, a păstrat tricoul celebru, însă povestea jafului pare demnă de un film cu James Bond.

Iritat rău de jaful din Orlando

Imediat după ce a aflat că tricoul i-a fost furat, Michael Jordan a fost extrem de nervos când a aflat că va trebui să folosească un alt număr de tricou. Pe atunci, echipele din NBA nu foloseau seturi de rezervă pentru echipament, iar meciul cu Orlando Magic era ultimul, astfel că nu mai exista un alt tricou cu numărul 23. „Air Jordan” a fost convins cu greu să intre pe teren cu un tricou pe care se afla numărul 12 şi care nu avea niciun nume scris pe spate.

„Nu am mai păţit niciodată aşa ceva. Este enervant să vezi aşa ceva, mai ales că noi suntem obişnuiţi cu anumite lucruri şi nu e prea plăcut să vezi cum dispar chestii”, spunea Michael Jordan la finalul meciului. Orlando Magic a câştigat meciul în prelungiri, cu 135-129, dar „Air Jordan” nu a fost prea descurajat de furt, reuşind să marcheze 49 de puncte.

„Michael Jordan a fost cel mai valoros jucător din istoria baschetului modern, nu LeBron James! Plus că nu era implicat politic, astfel încât oamenii să-l placă mai mult” – Donald Trump

Michael Jordan a împlinit 58 de ani

Pe 17 februarie, Michael Jordan a împlinit 58 de ani, iar 12 dintre aceştia i-a petrecut la Chicago Bulls. Alături de „tauri” a câştigat de 6 ori titlul de campion în NBA şi a fost numit MVP al finalei de tot atâtea ori. În plus, a primit distincţia de cel mai valoros baschetbalist al sezonului de cinci ori (1988, 1991, 1992, 1996 şi 1998).

După a doua retragere din NBA, din 1998, fostul mare baschetbalist a revenit, însă nu la Chicago Bulls, ci la Washington Wizards, unde a jucat între 2001 şi 2003. A câştigat medalia de aur, alături de naţionala SUA, la Jocurile Olimpice din 1984 şi 1992, ultima performanţă venind cu „Dream Team-ul NBA-ului”. În prezent, Michael Jordan este patronul lui Charlotte Bobcats şi deţine 23XI Racing, echipă care va concura în NASCAR.

  • 320.000 de dolari este suma pentru care a fost cumpărat un tricou al lui Michael Jordan la o licitaţie din 2020
  • 1.072 de meciuri a jucat Michael Jordan în NBA
  • 2,2 miliarde de dolari este estimată a fi averea lui Michael Jordan

ADVERTISEMENT