News

Ziua Porților Deschise la MAI. Ministerul a pregătit surprize pentru copiii care vor vizita clădirea

Ministerul Afacerilor Interne organizează Ziua Porților Deschise pentru Copii pe 30 mai, însă accesul va fi permis și adulților care îi însoțesc pe durata vizitei.
22.05.2022 | 12:51
Ziua Portilor Deschise la MAI Ministerul a pregatit surprize pentru copiii care vor vizita cladirea
Ediția a XII-a a Zilei Porților Deschise la MAI/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ziua Porților Deschise la Ministerul de Interne organizată în preajma Zilei Copilului a devenit deja o tradiție, evenimentul ajungând în acest an la a XII-a ediție. Accesul vizitatorilor va fi permis pe 30 mai, între orele 8.30-13.30.

Exerciții ale polițiștilor și pompierilor

Dacă n-ați văzut niciodată o coborâre în rapel de la înălțime, armamentul și tehnicile de intervenție ale colegilor noștri de la trupele speciale sau câinii polițiști în acțiune, acum este momentul! Vă așteptăm să cunoașteți oamenii din spatele uniformelor de polițist, jandarm, pompier, polițist de frontieră sau pilot, să le aflați poveștile și, de ce nu, să vă încercați alături de ei îndemânarea”, a anunțat MAI, pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

Ministerul va folosi evenimentul și ca o modalitate de recrutare pentru viitori polițiști sau pompieri. „Pentru cei care vor să îmbrățișeze o carieră în MAI, vom prezenta oferta educațională din școlile noastre de agenți și ofițeri!”, precizează ministerul.

Organizatorii vor prezenta și mașini de colecție care s-au aflat în dotarea MAI, iar un alt punct de atracție pentru copiii care vor participa la evenimentul de Piața Revoluției va fi prezența cailor jandarmeriei.

ADVERTISEMENT

Cei care vor dori, vor putea să viziteze și clădirea MAI, însă persoanele peste 14 ani vor avea acces doar pe baza cărții de identitate.

Istoria agitată a sediului MAI

Un alt eveniment notabil la care publicul a avut acces în clădirea Ministerului de Interne a fost celebrarea a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, când edificiul era sediul Comitetului Central al PCR.

ADVERTISEMENT

Pe 22 decembrie 2019, MAI a organizat o vizită a celor care, în urmă cu trei decenii, au ocupat clădirea la scurtă vreme după ce dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit cu ajutorul unui elicopter. Revoluționarii, mulți dintre ei în lacrimi, au urcat din nou la balconul  de la care Ceaușescu a rostit ultimul său discurs și de la care ei au anunțat, pe 22 decembrie 1989, victoria revoluției.

Planurile pentru sediul actual al Ministerului de Interne au fost făcute încă din perioada interbelică, însă lucrările au fost finalizate abia în 1950. MAI a funcționat în această clădire până în 1958, când a devenit sediul Comitetului Central al PCR.

ADVERTISEMENT

După Revoluția din 1989, aici a funcționat Senatul pentru ca abia în 2006, Ministerul de Interne să-și mute sediul din nou în acest edificiu, în care se mai află și ministerele Muncii și Sănătății.

ADVERTISEMENT