Interviu

Keşeru: “M-am simţit tare ciudat cînd se discuta de blatul cu Chiajna!”

Claudiu Keşeru a acordat primul interviu pentru presa scrisă din România după venirea la Steaua. Atacantul cu cel mai mare salariu din Liga 1, 400.000 de euro anual, povesteşte cele două luni...
15.03.2014 | 00:06

Claudiu Keşeru a acordat primul interviu pentru presa scrisă din România după venirea la Steaua. Atacantul cu cel mai mare salariu din Liga 1, 400.000 de euro anual, povesteşte cele două luni trăite în tricoul roş-albastru, “blatul” cu Chiajna, golul descătuşării cu Dinamo, dar şi momentul incredibil al arestării managerului Mihai Stoica. Iată mai jos interviul integral acordat de Claudiu Keşeru pentru ediţia tipărită a săptămînalului FANATIK.

Poţi spune că în sfîrşit te-ai adaptat?

– În totalitate, nu cred. Încet, încet mă obişnuiesc cu metodele de pregătire. Încă nu sînt la turaţie maximă. După fiecare antrenament, după fiecare meci simt ceva în plus.
Care a fost cea mai mare surpriză pentru tine cînd ai venit la Steaua? Ştiai că antrenamentele sînt tari?
– Nu ştiam cît de tari sînt şi în ce constau. După primele cantonamente în care făceam antrenamente de acomodare, mi-am dat seama că sînt grele. Oarecum ştiam că mă aşteaptă altele şi mai grele. Aşa a fost!

ADVERTISEMENT

„Aici am aflat ce e cu TRX-ul”

Cum se lucrează în Franţa şi cum se lucrează la Steaua?
– Metoda e diferită. Aici se pune baza pe chestiile specifice, iar acolo nu se punea aşa mare accent. Deci se lucrează diferit, probabil aici se lucrează mai mult pe forţă. Pentru prima oară am folosit unele aparate de antrenament de care nici nu auzisem pînă acum. Fotbalul românesc este unul preponderent fizic şi trebuie să fii foarte bine pus la punct.
N-ai lucrat cu TRX pînă să vii la Steaua?
– Nu, dar acum nu mai am probleme. Metodele de antrenament sînt destul de diferite şi tocmai din cauza asta mi se pare că Steaua domină campionatul în primul rînd fizic!

„Răbdarea nu e atuul meu, dar nu cer explicaţii antrenorului”

Te aşteptai să fii titular cînd ai venit?
– Ştiam că am o carte de jucat, dar în acelaşi timp ştiam că va fi greu cu metodele de pregătire. Chiar dacă răbdarea nu este atuul meu numărul unu, ştiam că într-un timp scurt voi da randament maxim.
După ce ai dat gol cu Dinamo te aşteptai să fii titular la Cluj?
– Fiecare antrenor are o anumită gîndire. Din momentul în care el îşi alege primul 11 şi eu nu mă regăsesc în el, încerc să îmi fac foarte bine treaba cînd sînt introdus în teren.
Ai avut vreo discuţie lămuritoare cu Reghecampf?
– Nu. Dacă dumnealui are nevoie să-mi zică ceva, îmi va spune. La fel şi eu. Nu sînt genul de jucător care să se ducă să-i ceară explicaţii antrenorului dacă ia o măsură care nu-mi convine.

ADVERTISEMENT

„Mă măcina tot ce citeam, dar am decis să nu mai fiu aşa sensibil”

Cît de mare era presiunea pe tine pînă să dai gol cu Dinamo şi cum e acum?
– Presiunea am simţit-o mai mult în cantonamente şi la meciurile de pregătire. A fost o perioadă foarte grea pentru mine, nu mă simţeam în stare să joc. După ce am început campionatul şi am început să fiu mai bine pregătit, nu am mai resimţit presiunea.
Nu te-ai gîndit că trebuie să dai neapărat gol?
– Nu. Chiar am evitat să fac chestia asta. Chiar dacă ştiam că în momentul în care voi înscrie se vor schimba curenţii. M-am hotărît să nu mai aplec urechea la toate comentariile. Eu nu cunoşteam presa de aici. Am învăţat să nu mai pun la suflet tot ce aud despre mine. La început am văzut că se discută non-stop numai despre faptul că nu dau gol, că am fost adus cu mare tam-tam şi că nu confirm. Mă măcina tot ce citeam şi vedeam pe la emisiuni tv. Cu timpul însă am decis să nu mai fiu aşa sensibil, să nu mai plec urechea la tot ce se spune şi să-mi văd de fotbal. Repet, nu cunoşteam presa de acasă, dar mi-am dat repede seama că n-are rost să mă consum atît.

„Contează cînd ieşi, ce faci şi cu cine faci”

Cum e nivelul Ligii 1 faţă de cel din Franţa?
– Sincer, nu e aşa de ridicat ca în Franţa, dar sînt patru-cinci echipe care se pot bate la prima jumătate a clasamentului în Ligue 1.
În afară de Steaua?
– Păi Astra, Petrolul, Pandurii, Vaslui, cred.
Cum te-ai acomodat cu Bucureştiul, fiind prima oară cînd locuieşti într-un oraş aşa mare şi agitat?
– Am mai venit aici cînd eram convocat la loturile de juniori, dar, într-adevăr, nu am stat într-o capitală. M-am acomodat neaşteptat de repede. E chiar ok.
Driblezi viaţa de noapte?
– Orice jucător iese în oraş, să fim serioşi acum. Pentru mine important e să ştiu cînd să ies, ce să fac şi cu cine să fac. Important e să ştii să ieşi într-un moment de linişte. După un rezultat bun. Nu obişnuiesc să ies după rezultate nefavorabile.

ADVERTISEMENT

„N-am vorbit niciodată cu Gigi Becali. Am primit doar mesaje prin Meme”

Cît de importanţi sînt banii pentru Claudiu Keşeru? Se discuta că nu vrei să vii pentru a nu renunţa la unele sume de bani…
– Mă fac să rîd articolele astea. Niciodată nu mi-am făcut alegerile în funcţie de aspectul financiar. Mereu a primat aspectul sportiv. Aspectul financiar intră şi el în calcul, dar nu primează.
Ai discutat vreodată cu Gigi Becali? Telefonic?
– Nu am vorbit. Mesaje de la patron am primit prin Meme.
Ce fel de mesaje?
– De încurajare. Dar atît. Ţin să precizez faptul că îmi pare foarte rău de Meme.

„Meme a lăsat un mare gol lîngă noi”

Cum ai trăit ziua arestărilor din Dosarul Transferurilor?
– În ciuda faptului că eram un jucător care abia a venit la echipă, marţea trecută a fost foarte tristă pentru mine. În prima parte a cantonamentului, cînd îmi era greu, Meme a alungat acea presiune care era pe umerii mei, după mai multe discuţii pe care le-am avut. Cu Meme am ţinut legătura încă din vară, înainte să vin la Steaua. Vorbeam mereu cu el. Chiar îmi pare rău…
Cum ai aflat ştirea-bombă?
– Mi-a trimis o prietenă un mesaj cu ştirea unde erau condamnările. Abia ajunsesem acasă după antrenament. Eram şocat! Am început să butonez netul ca să găsesc o dezminţire. Nu putea fi adevărat! N-am găsit nici o dezminţire. Peste tot erau breaking news-uri cu cei opt condamnaţi. Greu de tot am acceptat că totul este adevărat.
Ce s-a schimbat la Steaua fără Mihai Stoica?
– Meme este o persoană foarte vioaie, plină de energie. Era atît de prezent încît imediat parcă se resimte că nu mai e aici, cu noi. Cel puţin eu am senzaţia că Meme a lăsat un mare gol lîngă noi.

ADVERTISEMENT

„M-am simţit ciudat cînd s-a vorbit de blat la meciul cu Chiajna”

Ce te-a surprins în Liga 1 cînd te-ai întors?
– Ce mi s-a părut mie ciudat? Să zică toată lumea că a fost blat la meciul cu Chiajna. Nu-mi venea să cred! Ce-i ăla blat? Ce s-a întîmplat? Nu s-a jucat fotbal?
Era prima oară cînd auzeai chestii de genul ăsta?
– Da! La meciul retur, din nou, aceeaşi poveste. Mi s-a părut ciudat că toată lumea vorbeşte aşa uşor de blat. În Franţa nu am auzit niciodată cuvîntul blat! Au fost suspiciuni la anumite meciuri din liga a doua, că s-ar fi mizat sume foarte mari la casele de pariuri, dar niciodată nu a fost confirmat absolut nimic. Dar nu am auzit niciodată să se vorbească aşa, în public, despre un meci ca fiind blat cum se întîmplă în România!

„Daaa! Internet! Sînt dependent de telefon!”

Cum te relaxezi în timpul liber?
– Merg la cinema. Petrec foarte mult timp la cinema. Mă duc non-stop. Ies cu prietenii la o discuţie. Deocamdată nu m-am instalat aşa cum trebuie.
Calculator, internet?
– Daaa! Internet! Sînt dependent de telefon!
Te gîndeşti la Liga Campionilor din toamnă?
– Am undeva în cap gîndul ăsta, dar deocamdată e prea departe. Savurez fiecare meci. Să fim campioni şi după aceea ne gîndim şi la Liga Campionilor.
Vii cu plăcere la antrenament?
– Da! Cu foarte mare plăcere. Am avut o perioadă mai proastă la sfîrşitul perioadei de la Bastia, cînd nu mai mă duceam cu drag la antrenamente.

„Mai avem meciuri de cîştigat pînă la derby-ul cu Dinamo”

Cum o să fie dubla cu Dinamo din Cupă?
– O să fie senzaţională, dar mai este pînă la momentul respectiv. Mai avem meciuri de cîştigat.
Grupa din preliminariile Euro…
– Din punct de vedere statistic, am avut noroc şi am picat cu echipele mai slab cotate din fiecare urnă valorică. Asta nu ne dă nici o garanţie că o să ne calificăm uşor. Avem şanse să mergem la Euro!
Sînt o surpriză pentru tine fanii Stelei sau te aşteptai să fie atît de ataşaţi de echipă?
– Sînt foarte aproape de echipă. Mi-a plăcut ce au făcut în tribune la meciul cu Dinamo. A fost o adevărată demonstraţie! Plus demonstraţia dinainte cu o zi de derby.
Ţi s-a întîmplat aşa ceva în Franţa?
– Ceva de genul ăsta, nu!

TOP 3 

…Momentul cel mai important
„Vîrful a fost acela cînd am fost convocat la naţională şi eram golgeter în Franţa. Am şi dat gol la prima partidă. Cîştigasem două titluri de jucătorul lunii în Franţa la momentul respectiv. Am fost nominalizat la jucătorul anului”
…Dezamăgirea
„Dubla cu Bosnia şi Ţara Galilor, din vremea în care jucam pentru tineret. Aveam nevoie de o victorie ca să ne calificăm la turneul final şi am făcut egal în Bosnia şi am pierdut cu 0-3 la Iaşi în faţa Ţării Galilor. Făcusem egal cu Franţa. 1-1 la ei, 0-0 la noi. Eram deasupra lor în clasament”
…Visul neîmplinit
„Visul meu era să ajung la echipa naţională. Mi l-am împlinit. Acum trebuie să continuu să fiu convocat. Venirea la Steaua este un pas important pentru mine pentru că Steaua e o echipă mare. Acum mă pregătesc de primele trofee colective, titlul şi cupa. Deci pot spune că acesta este visul meu în acest moment”

 CUM A DAT GOLUL CU DINAMO

„Nici nu m-am uitat cînd am tras. După ce a intrat mingea în poartă, s-au schimbat curenţii!”

Cum a fost golul cu Dinamo? Spune-ne ce ai gîndit în momentele alea cînd ţi-a venit pasa şi te-ai întors cu mingea la poartă.
– În momentul în care a venit pasa, ştiam că urmează să trag la poartă. Îmi şi făcusem preluarea astfel încît să dau direct. Ştiam aproximativ unde eram amplasat faţă de poartă, nici nu m-am mai uitat la Bălgrădean şi am tras direct. Ştiam unde trebuia să se ducă. Şi s-a dus! Mă concentrasem la maximum să-mi iasă preluarea.

Ce ai simţit în momentul ăla?
– O descătuşare! Ştiam de această rivalitate şi chiar mi-a părut bine că am marcat primul meu gol la Steaua într-un derby ca acesta. Totuşi am evitat prima înfrîngere a sezonului în campionat.

Ai altă încredere după acea reuşită? Dovadă că ai contribuit decisiv şi la următorul meci, victoria de la Cluj…
– Mă simt din ce în ce mai bine. Cu fiecare antrenament, cu fiecare minut jucat, cu fiecare meci parcă e altfel. Mă încarc tot mai mult. Oricum, după golul cu Dinamo, după ce a intrat mingea în poartă, s-au schimbat curenţii! Parcă pluteam!

PASE SCURTE

…Reghecampf: „Extrem de atent la toate detaliile”
…Mihai Stoica: „Sufletist”
…Mutu: „Abordabil. Chiar am rămas impresionat. Se poate discuta cu el, e ok”
…Dragomir: „Nu comentez”
…Hagi: „Exemplu pentru toţi copii”
…Boloni: „Profesionalism, chiar perfecţionist. Dă foarte multă încredere jucătorilor”
…Messi sau Ronaldo: „Ronaldo! Munceşte mai mult ca Messi şi îşi ajută echipa”

www.fanatik.ro

Declaraţii:

„Pe fostul meu antrenor Ionuţ Popa l-am sunat imediat după acea declaraţie în care spunea că e supărat pe mine. Am vorbit cu dumnealui şi ne-am lămurit. Vă daţi seama că mai ţinem legătura din cînd în cînd, dar nu în fiecare zi”

„Cei mai tari adversari împotriva cărora am jucat sînt acum în Premier League. Este vorba de doi de la Arsenal, Giroud şi Koscielny, şi Eden Hazard de la Chelsea. Mi-a plăcut foarte mult de Hazard încă de cînd era la Lille şi se vedea că urma să facă pasul spre o echipă mare din Europa”

„N-am nici o favorită la Mondialul brazilian. Mă voi uita de plăcere şi aştept surprize. Îmi place că francezii şi-au regăsit echilibrul cu Deschamps. Nu cred că vor cîştiga titlul, dar în semifinale ar putea ajunge”

 

ADVERTISEMENT