News

10.000 de români vor primi aceste dispozitive pe care vor trebui să le instaleze în casă. Despre ce este vorba

Casele românilor urmează să devină mai sigure, ca urmare a unei inițiative a DSU și MAI. În primă fază, sunt vizate 10.000 de locuințe.
24.02.2024 | 17:03
10000 de romani vor primi aceste dispozitive pe care vor trebui sa le instaleze in casa Despre ce este vorba
Românii vor trebui să instaleze detectoare de fum pe tavanul caselor / Foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, au anunțat o inițiativă comună menită să îmbunătățească securitatea românilor în cazul incendiilor.

Unde vor fi instalate dispozitivele de fum

Cei doi oficiali au în plan instalarea unui număr de 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon, care vor ajunge în lunile următoare la beneficiari.

ADVERTISEMENT

“Rostul campaniei este să instalăm 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon, cu sprijinul E.ON şi Delgaz Grid, care ne-au asigurat aceste detectoare. Detectoarele au o garanţie de zece ani. Nu avem cum să acoperim nevoile.

Noi am stabilit nişte criterii şi sunt următoarele judeţe: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice pe care le-am obţinut de la IGSU”, a explicat Raed Arafat, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Procedura prevede ca în fiecare județ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență să identifice 10-15 localități, iar acolo se va lua legătura cu autoritățile locale.

Instalarea dispozitivelor nu este obligatorie

Arafat spune că instalarea detectoarelor de fum nu este obligatorie, și că această campanie se adresează doar celor care își doresc un astfel de dispozitive.

ADVERTISEMENT

Ținta campaniei e reprezentată de posesorii de case mai vechi, în care mai locuiesc bătrânii, copii sau persoane cu dizabilități.

”Ținta noastră din spatele acestei campanii este puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să îşi achiziţioneze astfel de detectoare care nu sunt scumpe deloc, este câteva euro un detector, depinde calitate, de caracteristici, dar să achiziţioneze aceste detectoare şi să şi le monteze în casele lor”, a mai afirmat şeful DSU.

ADVERTISEMENT

Nu este prima dată când Raed Arafat vorbește despre necesitatea unor detectoare de fum în imobile. În 2013, ISU a propus introducerea obligativității pentru fiecare proprietar de apartament să dețină un astfel de dispozitiv.

Potrivit datelor înaintate la acea vreme de instituție, nu mai puțin de 80 de incendii se produc zilnic, iar 700 de copii mor în fiecare an, în casele lor.

ADVERTISEMENT
Tags: