News

Patronul de la Ferma Dacilor a fost arestat preventiv. Cei doi administratori au scăpat cu arest la domiciliu

Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Ploiești
03.01.2024 | 22:10
Patronul de la Ferma Dacilor a fost arestat preventiv Cei doi administratori au scapat cu arest la domiciliu
Patronul de la Ferma Dacilor află dacă va fi arestat. colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-01-2024
20:10

Cornel Dinicu rămâne în arest 30 de zile, administratorii trimiși în arest la domiciliu

Judecătoria Ploiești a aprobat cererea procurorului de arestare preventivă pentru 30 de zile a patronului de la Firma Dacilor, Cornel Dinicu. În schimb, administratorii pensiunii, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arestare la domiciliu, informează News.ro.

Cei trei sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, ei fiind reținuți marți seara de către procurorul de caz. Audierea în acest dosar a durat câteva ore. Decizia judecătoriei Ploiești nu este definitivă.

În cazul altor trei persoane implicate în dosar, cu acuzații de fals intelectual şi abuz în serviciu în formă continuată, nu s-a dispus nicio măsură preventivă. Cei vizați sunt fostul primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, actualul primar, Nicolae Marius Sora, şi o funcţionară de la serviciul de urbanism din Primăria Gura Vadului. Parchetul îi acuză că, deși construcţiile de la Ferma Dacilor au fost ridicate, în perioada anilor 2013-2014, fără autorizaţie de construcţie, în anul 2020 au emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, „atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”.

Patronul de la Ferma Dacilor află dacă va fi arestat preventiv, miercuri, 3 ianuarie. Cornel Dinicu și cei doi administratori ai pensiunii sunt audiați din nou, după ce marți au fost reținuți pentru 24 de ore. La această oră ei se află la sediul IPJ Prahova, potrivit Agerpres.

Patronul de la Ferma Dacilor află dacă va fi arestat

Cei trei urmează să ajungă la Judecătoria Ploiești, pentru a afla decizia instanței, după ce procurorii au cerut arestarea preventivă pentru următoarele 30 de zile. Ei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost extinsă urmărirea penală în rem pentru fapte de fals și abuz în serviciu. „La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic ‘Ferma Dacilor’ din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem.

Cu privire la comiterea a trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracţiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) şi trei infracţiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii au efectuat opt percheziții domiciliare în acest caz. Au fost găsite și ridicate înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice. În total, șase oameni au fost audiați, printre aceștia fiind și fostul și actualul primar al localității Gura Vadului şi o funcţionară de la Urbanism.

Șapte oameni au murit în incendiul de la Ferma Dacilor

Amintim că tragedia de la Tohani a avut loc în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2023. Un incendiu devastator a cuprins Ferma Dacilor, iar în urma acestuia șapte persoane și-au pierdut viața. Pentru o altă victimă, cea de-a opta, sunt așteptate rezultatele testelor ADN.

ADVERTISEMENT

Pe 31 decembrie, patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a avut o reacție în mediul online. El a postat un mesaj pe pagina de Facebook a pensiunii, în care preciza că se așteaptă să fie arestat.

Pe de altă parte, Dinicu susținea că adevărul este altul și că este sigur că incendiul a fost pus de o mână criminală. De altfel, el spune că ferma s-a dezvoltat în timp și se afla în proces de obținere a autorizării. „Când ne-am mărit am cerut autorizarea. De ce nu o aveam? Pentru că eram în proces.

ADVERTISEMENT

Totul era nou, făcut cu firme specializate, ferma având hidranți interiori și exteriori, extinctoare, scări de exterior, lemnul era ignifugat, centrală antiincendiu, detectoare de fum, 4 bazine a câte 40 de tone de apă fiecare, mai exact 160 de tone de apă pregătită mereu pentru orice eventualitate. În fapt, toate măsurile de siguranță existau, mai puțin paratrăsnetul”, a transmis patronul de la Ferma Dacilor.

ADVERTISEMENT
Tags: