Life

14 ani de la aterizarea forțată pe râul Hudson. Momentul a dus la un film Netflix care a doborât zeci de recorduri

14 ani de la aterizarea forțată pe râul Hudson se împlinesc pe 15 ianuarie. Momentul a fost un miracol și a ajuns pe Netflix
15.01.2023 | 11:00
14 ani de la aterizarea fortata pe raul Hudson Momentul a dus la un film Netflix care a doborat zeci de recorduri
14 ani de la aterizarea forțată pe râul Hudson, un adevărat miracol. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

14 ani de la aterizarea forțată pe râul Hudson, ani care putea să fie înfiorători pentru zeci de familii. Pe 15 ianuarie 2009, zborul US Airways 1549 a ajuns în râul Hudson. Se întâmpla la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul LaGuardia din New York.

14 ani de la aterizarea forțată pe râul Hudson, cum s-a produs incidentul

Zborul a fost numit mai apoi de specialiști un miracol, în condițiile în care nu s-au înregistrat victime. Doar cinci persoane au fost grav rănite.

ADVERTISEMENT

Cum s-a întâmplat totul? Avionul, care era un Airbus A320, operat de US Airways, a decolat de la LaGuardia în jurul orei 15:25. Destinația era Charlotte, Carolina de Nord. La bord se aflau 5 membri ai echipajului, inclusiv căpitanul Chesley Sullenberger III, și alți 150 de pasageri.

La aproximativ două minute de la decolare, avionul a intrat într-un stol de gâște canadiene. Ambele motoare au fost grav avariate. S-a ajuns imediat la o pierdere aproape completă a tracțiunii.

ADVERTISEMENT

Pentru că încercările repetate de repornire a motoarelor nu au avut succes, Sullenberger a anunțat controlul aerian de la LaGuardia că se va întoarce la aeroport.

Lucrurile s-au schimbat în momentul în care avionul a continuat să coboare. Sullenberger a crezut că nu va putea ajunge la LaGuardia.

ADVERTISEMENT

Decizia lui Chesley Sullenberger a salvat peste 100 de vieți

La scurt timp, căpitanului i-a venit o idee. Acesta a anunțat controlul aerian că va încerca o aterizare pe apă foarte riscantă și rară, în râul Hudson. În jurul orei 15:29, Sullenberger a anunțat prin interfon că mișcarea va avea loc.

“Aici este căpitanul. Pregătiți-vă pentru impact”, a spus el atunci.

Astfel, la aproximativ 3 minute și jumătate după ce avionul s-a ciocnit cu păsările, acesta a aterizat în râu. Capătul din spate al fuzelajului a avut primul contact. Acea secțiune a suferit avarii grave, în special o ruptură care a permis intrarea apei în aeronavă.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui lucru însă, avionul a continuat să plutească. A făcut-o, în parte, datorită rezervoarelor de combustibil, care nu erau pline. Astfel, pasagerii și echipajul au ieșit apoi din avion prin toboganul gonflabil. Aceștia au intrat imedoat în plutele gonflabile.

În doar câteva minute, la fața locului au ajuns feriboturile locale, dar și alte echipe de intervenție. Au fost pasageri care au avut nevoie de tratament, după hipotermie. Dintre aceștia, doar cinci persoane au suferit răni grave.

Printre ele se număra și însoțitoare de zbor care a fost tăiată la picior. Femeia a avut nevoie de o intervenție chirurgicală.

Aterizarea forțată pe râul Hudson, o inspirație pentru Netflix

După aterizarea forțată pe râul Hudson, Sullenberger a devenit un erou național pentru mulți. Au fost și păreri contra. Mai exact, nu puțini au fost cei care l-au criticat pentru decizia sa.

Mai apoi însă, o investigație îndelungată a Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor a ajuns la concluzia că decizia sa de a ateriza în Hudson a fost una adecvată.

La câteva zile după miracolul de pe Hudson, autoritățile au reușit să scoată aeronava din râu, iar doi ani mai târziu, în 0211, aceasta a ajuns să fie expusă la Muzeul Aviației Carolinas din Charlotte.

Aterizarea forțată pe râul Hudson a fost totodată și o inspirație pentru cei de la Netflix. Așa a apărut drama ”Clint Eastwood Sully”, în 2016, un film extrem de apreciat de publicul larg, care a doborât zeci de recorduri.

În rolul principal îl putem vedea pe faimosul actor Tom Hanks, dar și pe Aaron Eckhart și Laura Linney.

Amintim că un caz similar a avut loc și în 2019, când un alt pilot a reușit să își salveze echipajul, dar și pasagerii.

ADVERTISEMENT
Tags: