News

DSP-urile din țară au primit 20 de milioane de comprimate de iodură de potasiu. Ministrul Rafila anunță o campanie de informare a populației

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, anunță că 20 din cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse la Iași au ajuns la DSP-urile din țară. Urmează o campanie de informare a populației.
23.03.2022 | 20:26
DSPurile din tara au primit 20 de milioane de comprimate de iodura de potasiu Ministrul Rafila anunta o campanie de informare a populatiei
ADVERTISEMENT

Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din țară au primit o cantitate uriașă de comprimate de iodură de potasiu produse la Antibiotice Iași.

DSP-urile din țară au primit 20 de milioane comprimate de iodură de potasiu

Într-o conferință de presă susținută miercuri, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că 20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu dintre cele 30 de milioane comandate au ajuns la DSP-urile din țară.

ADVERTISEMENT

Urmează acum a se pune la punct procedurile care vor fi urmate pentru distribuție. Apoi, va fi lansată o campanie de informare a cetățenilor.

Întrebat despre modul în care aceste medicamente vor ajunge la cetățeni, ministrul Rafila a recunoscut că ”lanțul de distribuție direct la persoane e greu de organizat” și că este nevoie de anumite modificări legislative. El a dat însă asigurări că aceste demersuri vor fi făcute ”cât mai repede”.

ADVERTISEMENT

”Între timp, împreună cu CNAS facem o evaluare și o catagrafie a persoanelor din grupe de vârste.

O avem la nivel național și județean, dar acum mergem puțin mai în profunzime și așteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distribuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste”, a spus Rafila, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Ministrul Rafila anunță o campanie de informare a populației

Într-o perioadă extrem de complicată, cu multe dezinformări în spațiul public, ministrul Rafila a susținut necesitatea unei campanii de informare a populației, care trebuie să înțeleagă modul de utilizare a acestor pastile de iod și să știe unde să le țină, având în vedere că ele au o anumită valabilitate, fiind necesar ”să fie păstrate în condiții corespunzătoare”.

”Altfel (n.r. în lipsa unei campanii de informare), există riscul ca oamenii să le consume inutil, chiar periculos”, a adăugat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a subliniat că pe site-ul INSP este publicată lista cu categoriile de persoane care pot consuma astfel de pastile, printre care copiii, gravidele sau cei cu vârste de până la 40 de ani.

ADVERTISEMENT