News

Cutremur în România. S-a reactivat zona seismică Gorj

În duminica Floriilor, un nou cutremur s-a înregistrat în zona Oltenia, județul Gorj. Zona seismică a fost extrem de activă în cursul anului trecut.
28.04.2024 | 22:48
Cutremur in Romania Sa reactivat zona seismica Gorj
Un cutremur de mici dimensiuni s-a produs în zona Gorj, după o pauză ceva mai lungă / Foto: INCDFP
ADVERTISEMENT

Emoții pentru locuitorii din Oltenia, care au avut parte de un an extrem de agitat din punct de vedere seismic.

Cutremur înregistrat la 17 km de Târgu Jiu

Duminică, 28 aprilie 2024, un nou cutremur a fost înregistrat în zona seismică Gorj. Seismul a fost de mici dimensiuni, respectiv magnitudinea ml 2,5 și adâncimea 15,0 km.

ADVERTISEMENT

Ora oficială a cutremurului, comunicată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), este 20:02:26, ora locală a României.

Mișcarea tectonică s-a produs la 17 km V de Târgu Jiu, 60 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 74 km S de Hunedoara, 88 km S de Deva și 95 km E de Reșița.

ADVERTISEMENT

Județul Gorj a fost zona cu cea mai intensă activitate seismică în anul 2023. Din cele 4.900 de cutremure înregistrate anul trecut, peste 4.000 de lei au avut loc în Gorj.

Zona seismică Gorj: aproape 1.000 de seisme în zece zile

Potrivit Antena 3, peste 3.200 de locuințe au fost afectate și au avut nevoie de reparații. În februarie 2024 s-au produs 960 de cutremure în doar zece zile, cel mai mare având magnitudinea de 5,7 grade. Doar în comuna Arcani, peste 250 de case au fost distruse sau parțial afectate.

ADVERTISEMENT

Cei mai inspirați au fost oltenii care aveau asigurări împotriva dezastrelor. Peste 6,5 milioane de euro au fost decontați de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), doar în județele Gorj și Arad.

“Cu ocazia cutremurului de la Gorj, au fost avariate vreo 3200 de locuințe care au fost reparate cu banii din asigurări. Asta în condițiile în care în județul Gorj doar 9% din locuințe erau asigurate la momentul cutremurului.

ADVERTISEMENT

Vă dați seama, în realitate, câte case au fost avariate pentru care nu există niciun fel de despăgubire”, a declarat Cosmin Tudor, director general adjunct PAID, potrivit sursei citate.

La vremea respectivă, mulți localnici s-au refugiat pe la rude și prieteni din alte județe, spunând că le este pur și simplu frică pentru viața lor. În ultimele luni, în zona seismică Gorj s-au înregistrat doar cutremure de intensități mici, iar frecvența lor a scăzut destul de mult.

ADVERTISEMENT
Tags: