Sport

2023 negru! Anul în care ne-am luat „la revedere” de la Sir Bobby Charlton, Silvio Berlusconi sau Gianluca Vialli

2023 a fost un an greu în ceea ce privește trecerea în neființă a celebrităților. Printre cele mai mari pierderi se numără Sir Bobby Charlton, Silvio Berlusconi și Gianluca Vialli.
31.12.2023 | 14:55
2023 negru Anul in care neam luat la revedere de la Sir Bobby Charlton Silvio Berlusconi sau Gianluca Vialli
Charlton, Berlusconi și Vialli, printre cele mai mari personalitati care au decedat in 2023
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă scurtă, lumea a fost martora plecării trei personalități de excepție – Sir Bobby Charlton, Silvio Berlusconi și Gianluca Vialli. Aceste pierderi au adus tristețe și lacrimi în fotbalul mondial și în sfera politică italiană.

Fotbalul a suferit pierderi imense în 2023

Sir Bobby Charlton, legendă a fotbalului englez și al echipei Manchester United, a murit la vârsta de 86 de ani, după o cădere accidentală într-un azil de bătrâni. Inquestul de la Cheshire Coroner’s Court a concluzionat că moartea sa a fost un accident.

ADVERTISEMENT

Charlton, înainte de tragedia sa, locuia la The Willows din Knutsford, un azil de bătrâni care oferă îngrijiri pacienților cu demență. Pierderea sa a lăsat o imensă gol în lumea fotbalului, iar amintirile despre performanțele sale uimitoare vor continua să trăiască în inimile fanilor.

Pe tărâm politic italian, Silvio Berlusconi, fost prim-ministru și magnat media, a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. Berlusconi a fost arhitectul transformării peisajului politic din Italia și a construit un imperiu media impresionant.

ADVERTISEMENT

A fost liderul partidului Forza Italia și, în calitate de proprietar al clubului de fotbal AC Milan, a influențat nu doar politica, ci și lumea sportului. Bolnav de leucemie cronică și afectat de diverse afecțiuni, moartea sa a fost primită cu tristețe la nivel național, iar guvernul italian a declarat o zi de doliu național.

Sir Bobby Charlton, Silvio Berlusconi și Gianluca Vialli au dus lumea fotbalului în doliu

Gianluca Vialli, fost atacant al Italiei și al clubului englez Chelsea, a pierdut lupta îndelungată cu cancerul pancreatic la vârsta de 58 de ani. Diagnoza sa a fost pusă pentru prima dată în 2017, iar a doua oară în 2021, după triumful Italiei la Euro 2020.

ADVERTISEMENT

Vialli, care a jucat pentru echipe precum Cremonese, Sampdoria și Juventus, a avut o carieră impresionantă și a devenit jucător-manager la Chelsea în 1998, ducând echipa la triumful în Cupa Ligii, Cupa Cupelor UEFA și Supercupa UEFA în același an. Plecarea sa reprezintă o pierdere adâncă pentru fotbalul italian și pentru cei care au admirat cariera sa excepțională.

Aceste trei personalități distincte au lăsat o amprentă puternică în fotbal și vor rămâne vii în amintirea celor care le-au cunoscut și i-au admirat. Moartea lor aduce cu sine nu doar durere, ci și reflecții asupra contribuțiilor lor remarcabile la sport, politică și cultură.

ADVERTISEMENT

În cursul anului 2023, sportul mondial a resimțit lovituri grele, fiind nevoit să se despartă de mari figuri ale fotbalului precum Trevor Francis, Miroslav Blazevic, Marcos Alonso, Luis Suarez, Josep Maria Fuste, Just Fontaine, Antonio Carbajal, Dominique Colonna, Amancio, Francis Lee și Terry Venables.

Printre plecări se numără, din păcate, sportivi români de mare valoare

Anul 2023 a adus pierderi dureroase în lumea sportului românesc. În fotbal, Victor Nunweiller, Doru Popescu și Dorel Zamfir, foști dinamoviști, au plecat dintre noi. Născut pe 13 mai 1942, Victor Nunweiller a fost un portar important în istoria fotbalului românesc, jucând pentru Dinamo, Victoria, Dinamo Obor și U Cluj.

Născut la 29 martie 1949, Doru Popescu a fost atacant și a marcat 22 de goluri în 88 de meciuri pentru Dinamo în perioada 1969-1973. Originar din Mehedinți, a câștigat două titluri de campion cu Dinamo în 1971 și 1973. Pe lângă Dinamo, și-a lăsat amprenta în fotbalul românesc jucând pentru CSM Reșița, FC Argeș și Rapid.

Dorel Zamfir s-a născut pe 30 septembrie 1961. A debutat în perioada 1977-1979 la FC Constanța, unde a acumulat 43 de apariții și a înscris 3 goluri. Ulterior, a evoluat pentru Dinamo București între 1980 și 1982, unde a bifat 27 de apariții și 2 goluri, apoi pentru scurta perioadă la Steaua București în 1982, cu 8 apariții și 2 goluri. La Argeș Pitești a jucat între 1983 și 1989, unde a strâns 196 de apariții și a înscris 17 goluri.

Printre alți mari sportivi care au decedat se numără Dimitrie Popescu – campion olimpic, Argentina Menis – vicecampioană olimpică, precum și Nicolae Neagoe și Ion Panţuru – medaliați la Jocurile Olimpice de iarnă. De asemenea, am pierdut și o figură marcantă în boxul românesc, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box.

O altă personalitate marcantă a sportului românesc care ne-a părăsit în 2023 este fostul mare handbalist Cezar Nica. El a cucerit două medalii de aur cu naționala României la Mondialele din 1964 și 1970 și una de bronz în 1967. În plus, a câștigat și Cupa Campionilor Europeni cu Dinamo în 1965.

ADVERTISEMENT