News

Silvio Berlusconi a murit. Fostul premier al Italiei era bolnav de leucemie. AC Milan, mesaj emoţionant: “Vă mulţumim, domnule preşedinte!” Update

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit luni, la vârsta de 86 de ani. Politicianul era de internat de vineri în Spitalul San Raffaele, din Milano.
12.06.2023 | 17:35
Silvio Berlusconi a murit Fostul premier al Italiei era bolnav de leucemie AC Milan mesaj emotionant Va multumim domnule presedinte Update
Silvio Berlusconi şi câteva dintre trofeele câştigate de AC Milan
ADVERTISEMENT
12-06-2023
14:42

Berlusconi va fi înmormântat cu funeralii de stat, la Domul din Milano

Funeraliile de stat ale fostului premier italian Silvio Berlusconi, decedat luni la vârsta de 86 de ani, vor avea loc miercuri la Domul din Milano, a anunţat dioceza din acest oraş. Totodată, miercuri, va fi zi de doliu în Italia.

“Funeraliile de stat al lui Silvio Berlusconi, decedat astăzi dimineaţă la 86 de ani la spitalul San Raffaele din Milano, se vor desfăşura miercuri la Domul din Milano”, maiestuoasa catedrală din capitala lombardă, potrivit unui comunicat postat pe site-ul diocezei. Slujba va fi oficiată de arhiepiscopul milanez Mario Delpini. În acelaşi timp, secretarul Consiliului de miniştri italian, Alfredo Mantovano, a declarat o zi de doliu naţional ce va coincide cu funeraliile de stat ale fostului premier.

12-06-2023
11:45

AC Milan, mesaj emoţionant după moartea lui Silvio Berlusconi

La scurt timp după ce presa din Peninsulă a anunţat că Silvio Berlusconi a murit, AC Milan a postat un emoţionant mesaj pe reţelele de socializare. Fostul premier al Italiei a fost patronul clubului în perioada 1986-2012.

“Profund întristat, clubul AC Milan deplânge trecerea în nefiinţă a neuitatului Silvio Berlusconi şi doreşte să se adreseze familiei, asociaţilor şi celor mai dragi prieteni pentru a le împărtăşi condoleanţele noastre.. Vă mulţumim, domnule preşedinte. Întotdeauna alături de noi”, a fost mesajul postat pe contul oficial de Facebook al lui AC Milan.

De asemenea, milanezii au ataşat şi un citat al lui Silvio Berlusconi, din perioada când acesta era conducătorul clubului: “Mâine, vom visa la noi ambiţii, vom crea noi provocări şi vom căuta noi victorii. Care vor reprezenta binele, forţa şi adevărul care se află în noi, în  toţi cei care am împărtăşit această aventură de a ne lega vieţile de un vis numit Milan”.

Silvio Berlusconi a murit luni dimineață, la ora 9.30 (10.30, ora României), la spitalul San Raffaele din Milano, unde Paolo Berlusconi, fratele său mai mic, a ajuns cu puţin timp înaintea decesului. Silvio Berlusconi fusese internat de vinerea trecută pentru analize legate de leucemia mielomonocitară cronică de care suferă de ceva vreme. Boala nu a dat semne de ameliorare, apoi situația fostului premier italian s-a înrăutățit.

Silvio Berlusconi, fiul excesului

În ultimii cincizeci de ani nu a existat o zi în care să nu fi pomenit numele lui Silvio Berlusconi, la televizor, în ziare, în Parlament, în baruri sau pe stadioane, scrie presa italiană. A fost un strălucit antreprenor în construcții, magnat de televiziune, președinte al lui AC Milan și apoi al grupării Monzei, fondator al unui partid numit Forza Italia, de trei ori prim-ministru, dar şi inculpat în procese senzaționale, care au făcut înconjurul lumii. “Totul la el era excesiv, era fiul excesului”, scrie La Repubblica.

ADVERTISEMENT

Berlusconi s-a născut pe 29 septembrie 1936 la Milano. A absolvit Universitatea din Milano cu o diplomă în drept în 1961, după care a devenit dezvoltator imobiliar. A înfiinţat Edilnord, o companie de construcţii, impunându-se ca dezvoltator de locuinţe rezidenţiale în jurul oraşului Milano şi acumulând o avere uriaşă până în anii 1970.

În 1974 a lansat o companie locală de televiziune prin cablu – Telemilano – care avea să se transforme în cel mai mare imperiu media din Italia, Mediaset, care controlează cele mai mari trei posturi de televiziune private din ţară, iar în 1980 a înfiinţat Canale 5, prima reţea comercială de televiziune din Italia.

ADVERTISEMENT

Silvio Berlusconi şi-a diversificat, de asemenea, afacerile, achiziţionând magazine, cinematografe, edituri şi echipa de fotbal AC Milan. Şi-a consolidat imperiul sub umbrela holdingului Fininvest, un vast conglomerat care a ajuns să controleze peste 150 de întreprinderi. Legenda spune că seara, în fața televizorului, urmărea programele Fininvest subliniind instantaneu defectele fiecărui program, de la alegerea invitaților, la încadrare, la lumini.

“Obsesiv, mofturos, a înțeles înaintea altora schimbările profunde care se petreceau în măruntaiele societății, uzate de anii terorismului și ai războiului rece și nevoia de noi mituri, de o lejeritate lipsită de griji”, mai scrie La Repubblica.

ADVERTISEMENT

“Totuși, dacă există un înainte și un după, se întâmplă în februarie 1986, odată cu achiziționarea lui Milan, capodopera sa absolută”, mai scrie publicaţia. Preluând un club glorios altădată, dar aflat la vremea respectivă la marginea marelui fotbal, a adus un antrenor fără pedigree, pe Arrigo Sacchi, şi a cumpărat trei jucători olandezi de top, Van Basten, Gullit și Rijkaard, inaugurând un fotbal de șampanie care va domina fotbalul european timp de douăzeci de ani.

“Berlusconi se prezenta ca un monarh absolut, în competiție cu Gianni Agnelli, care în acei ani era patronul lui Juventus, adevăratul rege în imaginația colectivă”, observă La Repubblica.

ADVERTISEMENT

În 1993, şi-a fondat propriul partid politic, Forza Italia, cu o orientare conservatoare, numit aşa după un celebru cântec italian cântat pe stadioanele de fotbal. “Aproape treizeci de ani mai târziu, însă, care este moștenirea politică? Foarte puține reforme, în retrospectivă. Este greu de găsit un sens și o moștenire. Berlusconi s-a descurcat mai mult decât Italia, dar această narațiune a lui ne-a vrăjit psihicul local de peste douăzeci de ani. Nici măcar scandalurile, procesele, numărul incredibil de legi ad personam și conflictele de interese nu i-au pătat vreodată imaginea. Era încă la guvernare.

Cu toate acestea, Silvio Berlusconi a fost până la urmă bătrân, izolat și puțin melancolic. Alții îi luaseră locul. Și acum este ciudat să crezi că a plecat, pentru că era un om de conducere fictiv. La bine și la rău, oglinda țării noastre ciudate”, conchide La Repubblica.

ADVERTISEMENT