Life

7 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Rusalii. Aduc ghinion pentru tot restul vieții

Află care sunt cele șapte lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de rusalii. Se spune că aduc ghinion pentru tot restul vieții.
03.06.2023 | 14:30
7 lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma de Rusalii Aduc ghinion pentru tot restul vietii
7 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Rusalii. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ce lucruri nu ai voie să faci sub nicio formă de Rusalii? Această sărbătoare este una extrem de veche și de asemenea, încărcată de numeroase tradiții, obiceiuri, dar și superstiții. Anumite lucruri ne pot aduce ghinion pentru tot restul vieții.

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă de Rusalii

Rusaliile, care se mai numesc și Cincizecimea sau Pogorararea Sfantului Duh, reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Acestea nu au o dată fixă, pentru că sunt sărbătorite la 50 de zile de la Învierea Domnului.

ADVERTISEMENT

Practic, această zi sfântă este cea în care Duhul Sfant s-a coborat la apostoli. De asemenea, ziua de Rusalii mai este cunoscută și ca ziua întemeierii Bisericii. La acel moment, 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism.

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă de Rusalii? Spre deosebire de alte mari sărbători din Calendarul Ortodox, aceasta are reguli ceva mai stricte. Iar cei care nu le respectă riscă să aibă ghinion întreaga lor viață.

ADVERTISEMENT

În primul rând nu ai voie să te cerți în ziua de Rusalii. Tradiția spune că cei care fac asta vor avea probleme de sănătate. De asemenea, interzis în ziua de Rusalii este și scăldatul. Cine face acest lucru ar putea fi în pericol de înec.

O altă regulă spune că este complet interzis să urci în copaci de Rusalii. De asemenea, este interzis să urci în locuri înalte ori să călătorești departe de casă. O altă superstiție spune că nu ai voie să mergi în locuri pustii singur.

ADVERTISEMENT

Cei care fac acest lucru și ajung lângă fântâni sau în păduri pot să se întâlnească cu spiritele rele. În ziua de Rusalii nu ai voie să muncești de asemenea. Riști să atragi ghinionul în viața ta pentru totdeauna dacă faci acest lucru.

Interzis mai este și spălatul rufelor, dar și orice altă muncă din casă. De asemenea, în acestă zi de mare sărbătoare nu ai voie să intri în vie, iar timp de nouă săptămâni începând cu prima zi de Rusalii nu ai voie să culegi ierburi de leac.

ADVERTISEMENT

Tradiţii şi superstiţii de Rusalii

Am aflat care sunt cele șapte lucruri pe care nu trebuie să le faci în niciun caz de Rusalii. Ce este însă bine să faci și ce tradiții se urmează în această zi de mare sărbătoare? În primul rând oamenii merg la biserică.

Aceștia au crenguțe de tei și frunze de nuc, care trebuie sfințite. Cu ele se împodobește casa, dar și icoana. Tradiția spune că acestea au puterea de a alunga spiritele rele și tocmai din acest motiv, mulți creștini o urmează.

O altă tradiție interesantă este cea potrivit căreia oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare bucăți de crenguță de tei sau frunze de nuc. Se spune că în acest mod sunt protejați de forțele rele.

Totodată, în Duminica Rusaliilor, preotul şi credincioșii merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania. Cu agheasma respectivă se stropesc apoi semănăturile câmpului. Acestea urmează să dea roade bogate întreg anul dacă sunt stropite.

Pe de altă parte, în cea de-a doua zi de Rusalii, există un alt obicei care nu mai este însă respectat în mediul urban. Este vorba despre  „spălatul pe picioare” cu pelin. Tradiția spune că acest obicei aduce sănătate și îi ferește pe creștini de spiritele malefice.

Alte tradiții sunt urmate în mod constant în mediul rural. Spre exemplu, în Oltenia se joacă Dansul Călușarilor. Acesta aduce sănătate și noroc, iar călușarii merg din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele rele.

De cealaltă parte, în Ardeal, după Rusalii, se practică ”udatul nevestelor”. Acest obicei este unul extrem de vechi. Bărbații își udă șotiile cu apă, iar mai apoi se spune că acestea vor fi sănătoase, dar și frumoase întreg anul.

Când pică Rusaliile în 2024

În acest an, prima zi de Rusalii pică pe 4 iunie, duminică, iar cea de a doua zi de Rusalii pe 5 iunie, luni. Angajații la stat se bucură și ei de o zi liberă, având în vedere că vorbim despre o sărbătoare extrem de importantă.

În 2024, Rusaliile vor pică însă spre finalul lunii iunie. Drept urmare, bugetarii nu se vor mai putea bucura de o minivacanță așa cum s-a întâmplat anula acesta, având în vedere ziua de 1 iunie.

În 2024, prima zi de Rusalii pică pe 23 iunie, duminică, iar cea de a doua zi pe 24 iunie, luni, conform Calendarului Ortodox.

ADVERTISEMENT