News

Când vine următoarea minivacanță din 2023. Românii nu trebuie să aștepte prea mult

Paștele și 1 Mai au trecut, însă românii nu trebuie să aștepte prea mult până la următoarea minivacanță din 2023. Aceasta va fi în mai puțin de o lună.
02.05.2023 | 08:47
Cand vine urmatoarea minivacanta din 2023 Romanii nu trebuie sa astepte prea mult
Când se bucură românii de următoarea minivacanță din 2023. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Minivacanța de 1 Mai îi duce cu gândul pe români la următoarea perioadă liberă din 2023. Din fericire pentru cetățeni, aceasta nu este foarte departe. În mai puțin de o lună, bugetarii se vor bucura de aproape o săptămână de relaxare.

Când se bucură românii de următoarea minivacanță din 2023

Pentru români, 2023 poate fi definit drept un an bun dacă ne uităm la zilele libere din calendar. În total cetățenii au avut (și vor mai avea) în ”meniul relaxării”: două minivacanțe de câte 3 zile fiecare, 5 minivacanțe de 4 zile și o minivacanță de 5 zile.

ADVERTISEMENT

Recent, cu ocazia zilei de 1 Mai, angajații la stat au avut parte de o vacanță de trei zile. În viitorul extrem de apropiat, bugetarii vor mai avea o minivacanță la începutul lunii iunie, încă una de 4 zile în luna august, una de 1 Decembrie și o altă vacanță de Crăciun.

Dar să le luăm pe rând. Ne vom concentra pe cea mai apropiată perioadă de relaxare. Luna iunie debutează cu o minivacanță pentru angajații din România. Angajații la stat se vor putea bucura de nu mai puțin de 5 zile consecutive de libertate!

ADVERTISEMENT

Aceste zile libere legale sunt: 1 iunie, Ziua Copilului și cele două zile de Rusalii, 4 și 5 iunie 2023. Pentru bugetari, minivacanța va fi mai lungă cu o zi. Așadar, iată un prilej excelent pentru posibile deplasări.

Autoritățile au decis ca ziua de vineri, 2 iunie 2023, să fie liberă pentru angajații de la stat. În acest fel, ei vor avea 5 libere consecutive. Am adăugat aici și ziua de 3 iunie, care pică sâmbăta.

ADVERTISEMENT

Ce minivacanță urmează celei de 1 Iunie

După zilele libere din debutul lui iunie, românii vor trebui să aștepte până în august pentru următoarea minivacanță. Bugetarii vor beneficia de o nouă perioadă de relaxare între 12 – 15 august 2023.

După decizia de a crea o punte între weekend și ziua de marți, cea de luni (14 august) va fi liberă. Asta echivalează automat cu patru zile consecutive de concediu pentru angajații de la stat.

ADVERTISEMENT

Ce zile zile libere au mai rămas în 2023, potrivit Codului Muncii:

  • 1 iunie (Ziua Copilului); Joi
  • prima și a doua zi de Rusalii; 4 și 5 iunie; Duminică și Luni
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului); Marți
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei); Joi
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României); Vineri
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun); Luni și Marți.

Veștile bune nu se opresc aici. De anul viitor, românii vor primi încă două zile libere legale. În decembrie 2022, în Senat a fost adoptat un proiect care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate zile nelucrătoare. Apoi, în martie 2023, președintele României a semnat decretul de promulgare prin care aceste zile devin oficial nelucrătoare.

ADVERTISEMENT