News

Aproape toată pâinea europeană conține reziduuri de pesticide. Supermarketurile, somate să spună ce pun pe rafturi

Reziduuri de pesticide în pâinea din Europa. Un raport alarmant subliniază impactul lor asupra sănătății și responsabilitatea supermarketurilor
14.10.2023 | 10:30
Aproape toata painea europeana contine reziduuri de pesticide Supermarketurile somate sa spuna ce pun pe rafturi
Reziduuri de pesticide au fost detectate în peste o treime din produsele pe bază de cereale din Europa / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel mai recent raport al ONG-ului Foodwatch arată că peste o treime din produsele cerealiere și aproape toate „produsele de panificație” vândute în supermarketurile europene conțin reziduuri de pesticide, deși numai foarte rar acestea depășesc pragul de reglementare.

O treime din produsele pe bază de cereale, afectate

Reziduuri de pesticide au fost detectate în peste o treime din produsele pe bază de cereale din Europa, potrivit unui studiu al ONG-ului de protecție a consumatorilor Foodwatch publicat săptămâna aceasta. Cerealele sunt omniprezente și sunt folosite în multe produse de zi cu zi, cum ar fi pâinea, pastele, biscuiții, cerealele pentru micul dejun, mâncărurile gata preparate și făina. Organizația consideră că supermarketurile pot și ar trebui să elimine pesticidele din producția lor.

ADVERTISEMENT

„Impactul lor asupra sănătății noastre pe termen lung este în mare parte necunoscut, la fel ca și efectul de cocktail sau ingerarea de diferite molecule pe parcursul zilei”, avertizează Camille Dorioz, șefa de campanii la Foodwatch, într-un comunicat de presă.

Cerealele, jumătate din terenurile cultivate în Europa

În Europa, cerealele, precum grâul și porumbul, reprezintă jumătate din terenurile cultivate (echivalentul a peste 81 de milioane de terenuri de fotbal. În medie, acestea sunt tratate cu pesticide de 4 până la 6 ori pe an),  deși sunt tratate intens, la fel ca și viile și livezile de fructe. Culturile cerealiere primesc peste 50% din tratamentele cu pesticide în Franța și 45% în Germania, scrie Euractiv.  în Europa, producția de cereale acoperă 50% din terenurile cultivate, echivalentul a peste 81 de milioane de terenuri de fotbal. În medie, acestea sunt tratate cu pesticide de 4 până la 6 ori pe an.

ADVERTISEMENT

Pe baza datelor furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), raportul arată că mai mult de o treime (37%) din produsele cerealiere conțin unul sau mai multe pesticide. Dintr-un eșantion de 2.234 de produse, 837 au fost contaminate cu 65 de pesticide. Cele mai frecvente sunt Clormequat (25,7%), un regulator de creștere a plantelor; Pirimifos-metil (16,5%), care se găsește în multe insecticide aplicate la depozitarea cerealelor; piperonil butoxid (14,2%), care mărește de zece ori efectele insecticidelor, și glifosat (3,6%).

Cu toate acestea, din cele 1.215 reziduuri găsite, doar 18 au depășit pragul de reglementare, limita maximă de reziduuri stabilită pentru fiecare substanță activă de către Comisia Europeană pe baza datelor EFSA. De asemenea, cantitatea de reziduuri a variat considerabil de la un produs la altul, de la mai puțin de 10% în probele de secară și amidon, la aproape 90% în pâine și alte produse de panificație pe bază de grâu.

ADVERTISEMENT

Nici o „strategie globală” din partea distribuitorilor

În raportul său, ONG-ul deplânge faptul că distribuitorii nu au o strategie globală de reducere a pesticidelor în produsele lor pe bază de cereale. Aceștia sunt chiar acuzați că realizează campanii de marketing care creează „diversiuni de natură să inducă în eroare consumatorii”.

Există totuși câteva excepții: distribuitorul elvețian Migros și brutăria germană Mauer, care cultivă 900.000 de metri pătrați de teren agricol „fără pesticide, OMG-uri sau regulatori de creștere”. Foodwatch solicită ca aceste practici să se generalizeze. „În întreaga Europă, comercianții cu amănuntul au un rol de jucat în această schimbare esențială”, conchide studiul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta avansează o serie de propuneri politice, inclusiv introducerea de subvenții și stimulente financiare pentru practicile care reduc efectiv utilizarea pesticidelor și introducerea unei taxe la nivel european pe pesticide.

Cultivatorii acuză ONG-ul de răspândirea panicii

Contactată de Euractiv, asociația franceză de comerț cu cereale Intercéréales nu a pus la îndoială cifrele din raport, dar a acuzat ONG-ul că „îi sperie pe francezi și pe europeni”. Aceștia insistă asupra faptului că 63% dintre probe nu conțin nicio urmă de reziduuri, restul fiind cu mult sub pragurile definite în regulamente.

„Studiul Foodwatch confirmă că, spre deosebire de ceea ce explică ONG-ul, reglementările sunt respectate și că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor (…) Sistemul de control își dovedește eficiența”, spune Intercéréales. Potrivit reprezentantului cerealierilor francezi, reglementările franceze privind pesticidele sunt mai stricte decât în alte țări europene, ceea ce sugerează rezultate mai bune la nivel național.

În 2021, un studiu realizat de 60 Millions de Consommateurs a constatat, de asemenea, prezența reziduurilor de pesticide în produsele cerealiere industriale franceze, fără ca limitele autorizate să fie depășite. „Este un aspect care este adesea neglijat în comparație cu problema reziduurilor de pesticide din fructe și legume, care este mai des pe ordinea de zi”, deplânge Camille Dorioz de la Foodwatch.

Responsabilitatea supermarketurilor

Prin urmare, pesticidele sunt peste tot: în apă, în aer, în sol și chiar în alimentele de zi cu zi, avertizează ONG-ul. Deoarece consideră că retailerii au o responsabilitate față de impactul produselor pe care le oferă pe rafturile lor, ONG-ul a decis să facă apel la marile lanțuri de supermarketuri din Franța, Germania și Olanda, în special prin intermediul unei petiții online lansate marți. Acesta le cere să facă din eliminarea pesticidelor din producția de cereale una dintre prioritățile lor.

Petiția solicită retailerilor precum Leclerc, Carrefour, Albert Heijn, Jumbo, Aldi și Lidl să se angajeze să vândă numai produse obținute din cereale produse fără pesticide. În Franța, de exemplu, în timp ce Carrefour, Super U, E. Leclerc, Casino, Monoprix și Intermarché au dezvoltat fiecare strategii mai mult sau mai puțin avansate și ambițioase pentru a reduce utilizarea pesticidelor pentru fructe și legume, nici unul nu a adoptat o strategie care să includă producția de cereale în ansamblu, scrie La Libre.

Foodwatch recunoaște că doar Carrefour și Intermarché au început să își angajeze filierele de cereale în vederea reducerii și eliminării pesticidelor, dar aceste inițiative privesc doar un număr mic de produse vândute pe rafturile lor. Consumatorii sunt motivați să scape de aceste produse, dar nu pot face prea multe în această privință, spune Jörg Rohwedder, directorul executiv internațional al Foodwatch. „Distribuitorii sunt cei care decid ce pun pe rafturile lor. Voi aveți puterea de a pune pe rafturile voastre ceea ce noi, în calitate de consumatori, dorim”, le-a  transmis lanțurilor de supermarketuri.

În opinia sa, comercianții cu amănuntul sunt conștienți de această situație și au suficientă expertiză în această privință. Dacă s-a putut acționa în cazul fructelor și legumelor, este posibil și în cazul cerealelor, insistă șeful ONG-ului. În cele din urmă, organizația cere supermarketurilor să publice în fiecare an date care să arate cât de mult din produsele lor pe bază de cereale sunt cultivate cu și fără pesticide.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro,...
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro, în 2023. Bucureştenii au generat o treime din sumă
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II
Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată