News

90% dintre românii pensionați prin Pilonul II de pensii private obligatorii au solicitat plata unică. Ce înseamnă acest lucru

Un procent de 90% dintre românii care au optat pentru Pilonul II de pensii private obligatorii au ales să-și primească economiile pentru bătrâneţe sub forma de plată unică.
21.02.2022 | 14:03
90 dintre romanii pensionati prin Pilonul II de pensii private obligatorii au solicitat plata unica Ce inseamna acest lucru
ADVERTISEMENT

Un număr de circa  57.260 de români din Pilonul II de pensii private obligatorii au ales plata unică, ceea ce înseamnă un procent de 90%.

O sumă de 566 milioane de lei s-au făcut, în urma unei astfel de solicitări. Așadar, cei mai mulți din Pilonul II de pensii au preferat plăţile unice în detrimentul plăților eşalonate.

ADVERTISEMENT

Plata unică și plata eșalonată a pensiilor din Pilonul II

Din aprilie 2018 plata pensiilor din Pilonul II se poate cere atât în formă unică, cât și în formă eşalonată, scrie ZF.ro

Plata eșalonată se referă la o achitare în rate, pe lună, de minimum 500 de lei. Totodată, partici­pantul este cel care poate decide tipul de plată, iar administratorul va calcula numărul de luni, în funcție de valoarea activului.

ADVERTISEMENT

CFA România: ”Din punct de vedere economic, optimă pentru contribuitor este plata într-o singură tranşă”

”Cred că principiul de la care trebuie pornit este acela că banii din Pilonul II sunt bani privaţi.

Ca urmare, decizia cu privire la modul de distribuire a acestor bani trebuie să fie a proprietarilor (contribuitorilor).

ADVERTISEMENT

Din perspec­tiva alegerii între plată într-o singură tranşă vs plata în mai multe tranşe, din punct de vedere economic (al randamentului) optimă pentru contribuitor este plata într-o singură tranşă“, potrivit lui Adrian Codirlaşu, vicepre­şedinte CFA România, citat de aceeași sursă.

Dacă beneficiarul va opta pentru mai multe tranşe egale, atunci va primi înapoi mai puțină putere de cumpărare, mai precizează Adrian Codirlașu.

ADVERTISEMENT

”O soluţie de protecţie la inflaţie, în cazul în care contributorul doreşte plăti eşalonate, este răscumpărarea periodica de unităţi de fond, având în vedere că, în general, fondurile de pensii au obţinut randamente anuale peste inflaţie. Însă în acest, plata periodica va fi variabilă.

Soluţia de cumpărare de anuităţi, în condiţiile actuale, de asemenea, din pespectiva economică este sub-optimă vs plata integrală”, a mai spus vicepreședintele CFA România.

Reamintim că Pilonul II de pensii se referă la pensia privată obligatorie pentru persoanele până în 35 de ani și opțională pentru persoanele cu vârste între 35 și 45 de ani.

ADVERTISEMENT