Sport

A apărut primul Tribunal de Arbitraj Sportiv din România. “E un moment istoric”

Asociația Română de Arbitraj Sportiv a pus bazele primului Tribunal de Arbitraj Sportiv din țară prin care își dorește să rezolve problemele juridice.
17.04.2024 | 21:29
A aparut primul Tribunal de Arbitraj Sportiv din Romania E un moment istoric
Asociația Română de Arbitraj Sportiv a pus bazele primului Tribunal de Arbitraj Sportiv din România. Sursa Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Primul Tribunal Român de Arbitraj Sportiv va avea în componență 6 arbitri cu expertiză în rezolvarea problemelor juridice. Proiectul își propune să soluționeze dosarele din sport în locul Comisiilor de Disciplină ale Federațiilor.

A apărut primul Tribunal de Arbitraj Sportiv din România

Așadar, Asociația Română de Arbitraj Sportiv va reprezenta partea administrativă și financiară a primului Tribunal de Arbitraj Sportiv din România.

ADVERTISEMENT

Printre cei 6 arbitri face parte Cristian Jura, președintele tribunalului și totodată, singurul judecător român la TAS-ul de la Lausanne, din Elveția. Pe lângă acesta mai sunt Andrea Chiș, Mădălina Diaconu, Ovidiu Miheț, Dan Oancea și Mihaela Tăbârcă.

În cadrul evenimentului de lansare au fost prezente și personalități din lumea sportului, precum: Elisabeta Lipă, Alin Petrache, Carmen Tocală sau Andrei Nicolescu.

ADVERTISEMENT

Sabin Gherdan, președintele Asociației Române de Arbitraj Sportiv și cel care a pus bazele primului TAS din țară, a oferit mai multe detalii despre acest proiect în cadrul evenimentului.

“Asociația Română de Arbitraj Sportiv a constituit în conformitate cu Codul de Procedură Civilă o formă de arbitraj instituționalizată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care își desfășoară activitatea conform unui regulament arbitral propriu. Tribunalul e autonom.

ADVERTISEMENT

Scopul Asociației e de a promova și a susține această formă de arbitraj, în timp ce modul de funcționare și sistemul va fi stabilit de arbitri, printr-un regulament intern. Acest sistem nu e unul nou, îl găsim la TAS sau Tribunalul de la Geneva. Instanța de drept comun din România nu are resursele necesare pentru a analiza aspectele tehnice din dreptul sportului. E nevoie de o jurisdicție alternativă.

Lansăm o invitație către toți participanții la activitatea sportivă din România. Le punem la dispoziție o jurisdicție reală de soluționare cu celeritate a cazurilor, de către arbitrii specializați. Vrem să soluționăm dosarele între 4 și 6 luni, cele ordinare. Pentru cele urgente, vor fi câteva zile. Am parafat deja o înțelegere cu o federație și mai avem discuții cu alte 6 federații”, a spus Sabin Gherman, potrivit gsp.ro.

ADVERTISEMENT

“E un moment istoric”

Despre Tribunalul de Arbitraj Sportiv a discutat și președintele Cristian Jura: “E un moment istoric. Și simbolic. Vom fi o entitate independentă. Am apărut dintr-o dublă necesitate. Urmărim un trend european, pentru că s-au mai înființat astfel de Tribunale, și avem și o necesitate de o autoritate care să fie independentă. Avem un mecanism de funcționare dedicat sportului.

Noi am făcut demersuri de un an pentru a nu prezenta un balon de săpun, o instituție care doar s-a înființat. Avem arbitri, avem o procedură și deja avem un caz soluționat. Avem o structură funcțională, nu o formă fără fond.

Această prima cauză a fost soluționată în termen de 6 săptămâni, respectând toate drepturile părților. O federație a fost suficient curajoasă și deja ne-a transferat autoritate. Și-a schimbat statutul și a introdus Tribunalul de Arbitraj în statut”.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii