Sport

FANATIK explică cum a fost judecată Simona Halep la TAS. Articolul din Codul WADA care a salvat-o

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a anunțat marți, 5 martie, că i-a redus suspendarea Simonei Halep de la patru ani la nouă luni. FANATIK explică decizia
05.03.2024 | 21:12
FANATIK explica cum a fost judecata Simona HaleplaTAS Articolul din Codul WADA care a salvato
Simona Halep, fostul număr 1 mondial, revine în circuitul WTA la 32 de ani FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne i-a redus suspendarea jucătoarei de tenis Simona Halep de la patru ani la nouă luni. În apelul formulat, sportiva în vârstă de 32 de ani a cerut ca sancțiunea să fie redusă și să nu depășească perioada deja executată. Mai exact un an și patru luni, din 7 octombrie 2022 până în februarie 2024.

FANATIK explică cum a fost judecată Simona Halep la TAS

Cum s-a ajuns la reducerea suspendării de la 4 ani la 9 luni? Comisia a determinat în unanimitate că Simona Halep a încălcat neintenționat regulile antidoping și că a dovedit, cu probabilitate, că roxadustatul a intrat în corpul său prin consumul unui supliment alimentar contaminat.

ADVERTISEMENT

În acest context, TAS a încadrat cazul Simonei Halep la următoarele prevederi din Codul WADA, în baza cărora suspendările pentru dopaj ale sportivilor pot fi reduse :

  • În cazurile în care sportivul sau altă persoană poate dovedi atât lipsa vinovăţiei sau neglijenţei semnificative, cât şi faptul că substanţa interzisă detectată, alta decât o substanţă de abuz, provine dintr-un produs contaminat, atunci sancţiunea va fi sub formă de mustrare şi fără perioadă de suspendare, până la un maximum de 2 ani de suspendare, în funcţie de gradul de vinovăţie a sportivului sau a altei persoane
  • administrarea unei substanțe interzise de către medicul personal sau antrenorul sportivului fără divulgarea către sportiv (Sportivii sunt responsabili pentru alegerea personalului medical și pentru informarea personalului medical că nu li se pot administra nicio Substanță Interzisă);
  • sabotarea alimentelor sau băuturilor Sportivului de către soț, antrenor sau altă Persoană din cercul de asociați al Sportivului (Sportivii sunt responsabili pentru ceea ce consumă și pentru comportamentul acelor Persoane cărora le încredințează accesul la alimentele și băuturile lor).
ADVERTISEMENT

Comisia TAS a aprobat cu unanimitate reducerea suspendării la 9 luni pentru Simona Halep

Simona Halep a fost suspendată patru ani de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis: identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022 și neregularităţile din paşaportul său biologic. ITIA a cerut la TAS cea mai drastică pedeapsă pentru Simona Halep, cuprinsă între patru şi şase ani de suspendare.

”Procedura de apel a TAS a cuprins procese intensive şi o audiere de trei zile care a avut între 7 şi 9 februarie, la Lausanne. Comisia TAS a audiat numeroşi experţi şi martori, majoritatea prezenţi fizic la audiere.

ADVERTISEMENT

Comisia a determinat în unanimitate ca perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent al ITF să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.

Întrucât termenul a expirat înainte ca apelul să fie depus la TAS, completul TAS a hotărât că e oportun să emită dispoziţia cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător”, se arată în comunicatul TAS.

ADVERTISEMENT

TAS a stabilit că Simona Halep nu a avut o vină semnificativă

Referitor la testul pozitiv la roxadustat, tribunalul a menționat că ”Halep nu a contestat răspunderea pe care o avea şi acceptat că, având în vedere prezenţa substanţei în eşantion, a comis încălcarea regulamentului antidoping, articolele 2.1 şi 2.2 din TADP”.

În apărarea sa, se arată în comunicat, Simona Halep a obiectat totuși în privinţa intenţiei şi a pretins că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări.

”După ce a luat în considerare, cu atenţie, toate probele prezentate, comisia TAS a determinat că Simona Halep a dovedit, cu probabilitate, că roxadustatul a intrat în corpul său prin consumul unui supliment alimentar contaminat pe care îl folosise în zilele dinainte de 29 august 2022 şi că roxadustatul, cum s-a dovedit în proba sa, a provenit din produsul contaminat.

În consecinţă, comisia TAS a determinat că Halep a dovedit că încălcarea regulilor antidoping a fost neintenţionată. Deşi comisia a considerat că Simona Halep are o anumită vină sau este vinovată de neglijenţă pentru violările regulamentului antidoping, deoarece nu a avut destulă grijă când a utilizat suplimentul Keto MCT, a concluzionat că vina sa nu este una semnificativă”, se menționează în decizia TAS.

Șansele Simonei Halep pentru un verdict favorabil au crescut mult după ce fostul ei antrenor Patrick Mouratoglou și-a asumat în fața comisiei TAS responsabilitatea pentru testul pozitiv de dopaj al româncei.

TAS a anulat proba de sânge

Tribunalul de Lausanne a anulat proba de sânge. ”Contrar raţionamentului primei instanţe, completul CAS a stabilit că este adecvat să ia în considerare rezultatele unei probe de sânge private oferite de Simona Halep pe 9 septembrie 2022 în contextul unei intervenţii chirurgicale care a avut loc la scurt timp după aceea.

Aceste rezultate şi declaraţiile publice făcute de Simona Halep că nu a intenţionat să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, a afectat plauzibilitatea scenariilor dopajului pe care s-a bazat tribunalul Independent al ITF. Având în vedere probele în ansamblu, completul CAS nu a considerat că s-a produs o încălcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP. Astfel, a respins această acuzaţie”, a precizat TAS în a doua decizie.

Cine a apărat-o pe Simona Halep la TAS

Simona Halep a fost reprezentată la TAS de doi avocați, americanul Howard Jacobs și românul Bogdan Stoica, precum și de juristul elvețian Claude Ramoni, specialist în litigii comerciale și sport, asociat cu spaniolul Jorge Ibbarola, recunoscut pentru conexiunile foarte puternice la TAS.

Comisia TAS a fost formată din Annabelle Bennett (Australia), președinta completului, americanul Jeffrey G. Benz (arbitrul ales de Simona Halep) și germanul Ulrich Haas (arbitrul desemnat de ITIA).

Cazul pe scurt

  • Simona Halep a fost supusă controlul doping pe 29 august 2022, la US Open, după ce a fost eliminată surprinzător în turul I de Daria Snigur
  • Simona Halep a fost informată pe 7 octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după meciul cu Daria Snigur.
  • pe 21 octombrie, Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a anunțat că a suspendat-o provizioriu pe Simona Halep pentru dopaj timp de patru ani, din 7 octombrie 2022 până  pe 6 octombrie 2026.
  • Simona Halep a atacat decizia la Tribunalul independent stabilit de Sport Resolutions. Instanța s-a reunit pe 28 şi 29 iunie, la Londra şi a audiat experţi ştiinţifici care au depus mărturie în favoarea sportivei. Halep a susținut și acolo că a luat suplimente alimentare contaminate.
  • pe 11 septembrie 2023, tribunalul independat a confirmat suspendarea de patru ani dictată de ITIA, pentru ”violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping.
  • Simona Halep a făcut recurs la TAS pe 24 octombrie 2023
  • Halep a fost audiată la TAS în perioada 7-9 februarie
  • Simona a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora a fost testată pozitiv şi a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Sportiva cere despăgubiri de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods.
ADVERTISEMENT