News

A doua rundă de percheziţii la Primăria Iaşi, după DNA a venit DIICOT. Primarul Mihai Chirica a fost dus la audieri

Procurorii DIICOT au descins la Primăria Iași, unde au pus în aplicare 24 de mandate de percheziție. Perchezițiile sunt continuarea unei cercetări din 2020
14.12.2022 | 11:37
A doua runda de perchezitii la Primaria Iasi dupa DNA a venit DIICOT Primarul Mihai Chirica a fost dus la audieri
Sunt vizate avize pentru lucrări de construcție Foto: ReporterIS
ADVERTISEMENT

Potrivit presei locale, procurorii au descins la birourile Serviciului de Urbanism, dar și la mai multe domicilii ale unor șefi din Primăria Iași.

Percheziții DIICOT la Primăria Iași. Mihai Chirica, dus la audieri

Potrivit unor surse din instituție, în Primăria Iași nu s-a desfășurat niciodată o acțiune de asemenea amploare. Zeci de birouri sunt sigilate, iar angajații sunt ținuți pe holuri, relatează publicația ieșeană ReporterIS.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, oamenii legii au percheziționat birourile mai multor importanți funcționari din instituție: Paula Fânaru (șefa GIS-Cadastru), Daniela Vasiliu, biroul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu precum și cabinetul primarului Mihai Chirica.

Edilul Mihai Chirica împreună cu câțiva funcționari au fost duși la sediul DIICOT pentru audieri.

ADVERTISEMENT

Angajații Primăriei le-au relatat jurnaliștilor ieșeni că instituția este practic înconjurată de jandarmi. Un număr atât de mare de forțe de ordine nu a fost în primărie nici la arestarea fostului edil, Gheorghe Nichita, din 2015, mai spun aceștia.

Ce spune comunicatul DIICOT

”Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, se arată în comunicatul procurorilor de la crimă organizată.

ADVERTISEMENT

DIICOT precizează și că perchezițiile reprezintă continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracțional organizat din 2020.

Cercetările vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.

ADVERTISEMENT

”La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Botoșani, luptătorilor din cadrul SAS Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și I.J.J. Iași.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție”, se mai precizează în comunicat.

ADVERTISEMENT