News

A fost deschis supermarketul în care toate alimentele sunt gratuite. Singura condiție pentru a beneficia de ele

Olanda a deschis primul supermarket din lume unde orice produs e gratuit, însă acesta este destinat în teorie familiilor vulnerabile.
12.02.2023 | 09:01
A fost deschis supermarketul in care toate alimentele sunt gratuite Singura conditie pentru a beneficia de ele
Coș cumpărături, în supermarketul gratis. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Magazinul s-a deschis pe 24 ianuarie în cartierul Wildemanbuurt din Amsterdam și oferă alimente gratuite tuturor familiilor vulnerabile.

A fost deschis primul supermarket gratuit

Spre deosebire de o bancă pentru alimente nu se cere nicio dovadă a sărăciei, însă oamenii care calcă pragul acestui magazin trebuie să accepte ajutorul unui consilier de carieră.

ADVERTISEMENT

Potrivit NY Times, Supermarketul ”Fris”, care s-ar traduce prin proaspăt în limba română, vrea să fie un nou început pentru toate familiile nevoiașe.

Totul începe cu alimente”, a declarat fondatorul asociației, Abdelhamid Idrissi (33 de ani). ”Vrem să eliminăm acest stres din fiecare zi. Vă vom oferi un somn liniștit. Acesta este începutul. Oamenii trebuie să trăiască, nu doar să supraviețuiască”, a completat Idrissi.

ADVERTISEMENT

ONG-ul a început în 2010 cu mai multe camere oferite tinerilor vulnerabili, unde aceștia puteau să-și facă temele. Supermarketul e finanțat prin crowdfunding și donații de la alte afaceri locale. Rafturile acestui magazin sunt mereu pline cu tot felu de produse, de la alimente de calitate la scutece pentru copii.

”Dacă auzim despre copii care merg la școală fără micul dejun, oferim micul dejun. Vedem copii în sălile noastre de studiu ducând hârtie igienică acasă, așa că oferim hârtie igienică. Sau oamenii nu se simt îngrijiți și vor să arate prezentabil, de exemplu, pentru un interviu de angajare. Așa că oferim periuțe de dinți, șampon și gel de păr”, au explicat inițiatorii proiectului.

ADVERTISEMENT

De remarcat că Fris nu se vrea a fi o bancă simplă de alimente, deci nu e nevoie de o ”dovadă a sărăciei”. ”Nu avem nevoie de dovezi ale sărăciei, vedem sărăcia în fiecare zi în sălile noastre de studiu. De asemenea, nu distribuim pachete de două ori pe săptămână, dar oamenii pot veni să facă cumpărături aici în fiecare zi. Asta se bazează pe încredere. Și îi păstrăm pentru îndrumare”, au transmis reprezentanții ONG-ului. Așadar, totul se bazează pe încredere, între cei care au deschis Fris și oamenii care le calcă pragul.

Consilierii acestui magazin îi ajută pe oameni și îi sfătuiesc atunci când au o problemă de rezolvat sau când au nevoie să-și găsească un loc de muncă. Totodată aici primesc ajutor din partea consilierilor și familiile cu copii victime ale hărțuirii sau cei dependenți de droguri sau alcool.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 80 de familii sunt susținute momentan de acest ONG. ”Cererea este mult mai mare, dar ca să putem ajuta mai multe familii trebuie să putem obține mai multe sponsorizări”, a completat Idrissi.

ADVERTISEMENT
Tags: