News

A început noul an școlar 2020-2021. Cum arată prima zi de școală cu mască în plină pandemie. Proteste în Capitală și în țară. Update

14.09.2020 | 11:41
A inceput noul an scolar 20202021 Cum arata prima zi de scoala cu masca in plina pandemie Proteste in Capitala si in tara Update
Profesoară condamnată la închisoare după ce a atacat doi elevi cu spray lacrimogen, în sala de clasă Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Luni, 14 septembrie, a început noul an școlar 2020-2021 în România. Prima zi de școală cu mască în plină pandemie este una cu emoții pentru toată lumea, de la elevi, părinți și bunici, până la profesori și autorități.

UPDATE, 11:41. Școala din România începe în pandemie, dar și într-o stare tensionată, cu proteste în Capitală și în țară. Astfel, în București, Consiliul Național al Elevilor a ieșit în stradă chiar în prima zi a anului școlar. Elevii spun că vor manifesta împotriva modului dezastruos în care a fost organizat acest început de an școlar.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții elevilor spun că ”sunt şanse mai multe ca porcii să zboare înainte ca tabletele promise de autorităţi elevilor să ajungă la aceştia”.

Noul an școlar 2020-2021 a început în România

Rareș Voicu, președintele Consiliului Elevilor, a spus luni, în fața sediului Ministerului Educației, că Guvernul a avut patru luni să se pregătească și nu a făcut absolut nimic.

ADVERTISEMENT

”Acum poartă responsabilitatea morală pentru acest început de an dezastruos și le solicităm în mod direct să urgenteze procesul de achiziție publică pentru a asigura accesul la educație pentru toți elevii”, a spus Rareș Voicu la Digi24.

Tot în prima zi de școală, au fost proteste și la Botoșani, de această dată organizate de profesori și părinți. Aceștia protestează la început de an sub o inițiativă care se numește ”Protestul banderolelor albe – Împreună pentru dreptul la educație”.

ADVERTISEMENT

Organizatoarea acțiunii, Mihaela Stoiciuc Vasilică, vrea să-i mobilizeze pe toți cei care sunt împotriva măsurilor luate la începerea noului an școlar. Acestea sunt catalogate ca fiind ”aberante, nerealiste, vătămătoare pentru dezvoltarea copiilor”.

Acțiunea de protest din acest oraș se desfășoară luni între orele 08-.00- 14.00, conform Botoșaninews.ro.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 8:55. În prima zi a anului școlar, Ministrul Educației, Monica Anisie, a transmis un mesaj de susținere și de încurajare pentru copii, părinți și profesori.

Bine ați revenit la școală! Este, pentru fiecare dintre noi, un an imprevizibil și complicat, dar și cu multe oportunități! Din păcate, a fost nevoie de o situație de criză pentru a realiza, cu adevărat, cât de mult contează anii de școală în formarea viitorului adult.

În prima zi de școală este important să dăm un mesaj de încredere. Toți acei copii vor avea toate condițiile să-și continue învățarea. Ne străduim foarte mult, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. În toată această perioadă, cred că nimeni nu a mai trecut prin ceea ce am trecut. 

Am înțeles cu toții că avem urgent nevoie să adaptăm sistemul contextului actual: prin conștientizare, modernizare și, cel mai important, prin digitalizare! Chiar dacă acest an școlar începe cu unele temeri din cauza situației epidemiologice, nerăbdarea elevilor de a-și revedea colegii și profesorii, bucuria și speranța tuturor că într-o zi se vor întoarce la școală sunt infinit mai puternice.

Acest început trebuie să fie, în primul rând, despre copii! Noi, profesorii, vom avea șansa să dovedim și acum că suntem încrezători în destinul nostru și că putem să-i pregătim pe elevi pentru viață! Lor trebuie să le dăruim cunoașterea, pasiunea și suportul nostru, indiferent de școala în care învață, de locul din care provin, de contextul familial.
Școala are nevoie de noi toți! Să fim mai prudenți, mai responsabili și mai implicați!

Dragi elevi, trebuie să conștientizaţi atât importanţa educaţiei, cât și respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului! În voi este forța, alături de noi, de a depăși orice obstacol! Implicarea voastră contează! Mult succes tuturor și toate gândurile mele bune!”, a fost mesajul Monicăi Anisie pe Facebook.

Știrea inițială, 7:44/ Un număr de aproximativ 3 milioane de elevi din țara noastră încearcă, într-un fel sau altul, să își reintre în normal. Pentru unii, ”normalul” nu va mai fi cel de dinainte de luna martie, o prezență fizică în unitatea școlară.

Astfel, pentru sute de mii de copii, momentan, școala se va face doar online, iar de evoluția pandemiei de Covid-19 din țara noastră va depinde durata acestui nou mod de învățare.

Pentru 3 milioane de copii din România, luni a început școala. Clopoțelul a sunat de această fată în condiții speciale, în plină pandemie de coronavirus.

Din acest total, circa 100 de mii de elevi nu-și vor putea ocupa locul în bancă, ci vor face școală de acasă, online. Chestiunea este una teoretică, întrucât e cunoscută crunta realitate care ne spune că nu toți au tablete și acces la internet, deși oficialii din Guvern au dat asigurări toată vara că aceste aspecte vor fi rezolvate până la primul clopoțel.

Anul școlar 2020-2021 are la bază și multă teamă. De această dată nu vorbim doar de emoțiile elevilor, ci și de gândurile celor în vârstă din jurul lor.

În preajma reluării cursurilor, peste 150 de profesori s-au pensionat în regim de urgență, iar alți aproape 300 sunt deja infectați cu noul coronavirus, fiind plasați în carantină sau internați în spitale.

Cum vor merge la școală elevii din România

Cu mai puțin de 24 de ore înainte ca elevii să înceapă, fizic sau online noul an școlar 2020-2021, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a dezvăluit cum arată harta cu cele trei scenarii.

Astfel, în 12.423 şcoli din ţară copiii merg la cursuri în mod fizic, acestea fiind în scenariul verde. În 4.915 şcoli cursurile se vor face în scenariul galben, hibrid, iar în 263 de şcoli elevii nu încep anul şcolar în bănci, vorbind aici de scenariul roșu.

”În conformitate cu deciziile luate de comitetele judeţene de situaţii de urgenţă, avem următoarea situaţie: 12.423 de unităţi de învăţământ în scenariu verde, 4.915 unităţi în cel galben şi 263 unităţi în scenariul roşu”, a declarat, duminică seara, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Cum arată structura pentru anul școlar 2020-2021

Dacă situația pandemică o va permite, iar România nu se va confrunta cu situații excepționale, structura noului an școlar va arăta astfel, conform Edu.ro.

Anul școlar se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:

  • Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
  • Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)

Vacanțele elevilor sunt programate astfel:

  • Vacanța de iarnă (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021)
  • Vacanța inter-semestrială (30 ianuarie – 7 februarie 2021)
  • Vacanța de primăvară
  • Paștele Catolic (2 – 11 aprilie)
  • Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
  • Vacanța de vară (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).
ADVERTISEMENT