News

A murit Ilie Șerbănescu. Când va fi înmormântat cunoscutul analist economic: ”România e de azi mai săracă”

A murit cunoscutul analist economic și fost ministru al reformei din guvernul Victor Ciorbea, Ilie Șerbănescu, după o ”lungă suferință”.
08.04.2024 | 10:19
A murit Ilie Serbanescu Cand va fi inmormantat cunoscutul analist economic Romania e de azi mai saraca
A murit Ilie Șerbănescu. Când va fi înmormântat cunoscutul analist economic: ”România e de azi mai săracă”. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Ilie Șerbănescu avea 81 de ani, iar moartea sa a fost deplânsă inclusiv de liderul AUR, George Simion. Anunțul morții lui Ilie Șerbănescu a fost făcut de soția sa, Cristina, pe pagina de Facebook. “Cu Sfânta Împărtășanie, pe care a primit-o chiar ieri, Ilie a plecat de lângă noi. Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul transmis de soție.

Când va fi înmormântat cunoscutul analist economic Ilie Șerbănescu

”România e de azi mai săracă. Un patriot, economistul Ilie Șerbănescu, s-a dus la Cer azi dimineață. Ieri primise Sfânta Împărtășanie. Miercuri va avea loc slujba de înmormântarea la biserica Cașin. Drum lin printre stele, maestre! Dumnezeu să vă odihnească în pace la dreapta Sa”, a declarat și George Simion.

ADVERTISEMENT

Ilie Șerbănescu era născut pe 20 iulie 1942 la București. Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Ilie Șerbănescu a devenit doctor în economie în 1976, iar lucrarea sa ”Corporațiile transnaționale” a fost unică în literatura românească de specialitate timp de 13 ani, până la Revoluția din 1989.

Ilie Șerbănescu a scris multe lucrări importante pentru literatura de specialitate de la noi, printre care ”Reforma economică în România: jumătăţile de măsură dublează costurile sociale” (1994), ”România sub tirania cifrelor mici” (2002, Universitatea din Columbia), “România, o colonie la periferia Europei“, 2016, și ”Colonialismul actual și colonia sa România”, 2018.

ADVERTISEMENT

Cu toate că avea probleme serioase de sănătate, Ilie Șerbănescu era prezent în studiourile TV în ultima perioadă, unde își expunea punctul de vedere referitor la subiectele anului, cum ar fi războiul din Ucraina. Ilie Șerbănescu era de părere că războiul dintre Rusia și NATO, care e iminent, se va da în România.

Ce părere avea Ilie Șerbănescu despre războiul din Ucraina

”Eu cred că indiferent ce spunem, dacă se întâmplă războiul – aș spera să nu, să se înfrunte NATO cu Rusia, totul va porni cu implicarea României pe teritoriul României, să fie foarte clar! Vă spun de ce: e cel mai departe loc din NATO, de America. America a participat după cel de-Al Doilea Război Mondial la 7-8 mari războaie. Niciunul nu a avut loc pe teritoriul american. E interesată să fie războiul cât mai departe”, a explicat Ilie Șerbănescu în studioul România TV.

ADVERTISEMENT

De altfel, discursul lui Ilie Șerbănescu a fost extrem de apropiat de viziunea partidului AUR, cu mult timp înainte ca acest partid să existe. Iată ce spunea economistul în urmă cu 10 ani, când deplângea faptul că România a ajuns ”o colonie” care și-a ”vândut resursele la străini”. Doar un război ar mai putea salva țara noastră, credea atunci Șerbănescu.

”Să vinzi resurse naturale, care valorează 6 miliarde de euro, cu 200 de milioane de euro, este în afara oricărei gândiri economice. De ce am dat rezervele naţionale de cupru gratuit? Pentru că avem statut de colonie. Faptul că petrolul a fost privatizat, tot gratuit, înainte de aderarea la NATO şi UE, ar avea o explicaţie: ne-au pus această condiţie, vreţi să intraţi, daţi petrolul la schimb.

ADVERTISEMENT

Acum însă nu mai există vreun sens, decât statutul de colonie în care ne-am băgat singuri. Şi nu mai avem ce face, deoarece sistemul colonial nu se poate rupe decât în urma unei conflagraţii mondiale, aşa cum s-a întâmplat după primul şi al doilea război mondial. Spus mai simplu, suntem colonie şi nu vom scăpa decât prin război.

Asta pentru că România a jucat o carte politică proastă după 1989. Am fi putut să ne opunem din start proiectului care ne-a adus în situaţia de astăzi. Ce ne puteau face puternicii lumii? Ne dădeau afară din Univers, ca să citez gluma unui analist politic”, declara Ilie Șerbănescu într-un interviu acordat Libertatea.

ADVERTISEMENT