News

Război în Ucraina, ziua 775. Atacuri în Harkov și Odesa, în timp ce rușii susțin că armata Kievului a lovit cupola unui reactor de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 775. Mai mulți oameni au fost răniți în urma unor atacuri lansate în Harkov și Odesa. Alte două persoane au murit.
08.04.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 775 Atacuri in Harkov si Odesa in timp ce rusii sustin ca armata Kievului a lovit cupola unui reactor de la Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 775. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 775. Au fost noi atacuri în Harkov, aici unde rușii au lovit un parc, dar și o zonă rezidențială. Cinci oameni au fost răniți, autorităților ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Război în Ucraina, ziua 775. Rușii au bombardat zone din Harkov și Odesa

Totodată, au fost afectate 13 clădiri în care se află locuințele oamenilor, școli, cămine, cafenele, un hotel și mai multe mașini. Doi oameni au murit după ce un obuz rusesc a lovit o casă aflată în satul Guliaipole din sud-estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

De altfel, de atacurile Moscovei nu a scăpat nici Odesa, aici unde a fost lansată o rachetă balistică. Un bărbat și-a pierdut viața, în urma loviturilor Moscovei, iar infrastructura a fost serios avariată.

Pe de altă parte, Rusia a anunțat că armata Kievului a lovit cupola unui reactor de la centrala de la Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei. Trei angajați au fost răniți, unul dintre aceștia fiind în stare gravă.

ADVERTISEMENT

Afectată a fost cupola clădirii unde se află reactorul numărul 6. Rosatom, compania rusă pentru energie nucleară a transmis că nivelurile de radiații de la Zaporojie sunt normale. „Nivelurile de radiaţie la centrală şi în zona înconjurătoare nu s-au modificat”, susține Rosatom.

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare de pe teritoriul Europei, fiind situată în apropiere de linia frontului. Șase reactoare există aici și potrivit administrației, nr. 1, 2, 5 și 6 sunt în oprire la rece. „Reactorul nr 3 este oprit pentru reparații, iar reactorul nr. 4 este în aşa-numita oprire la cald”.

ADVERTISEMENT

Zelenski spune că Ucraina ar putea să rămână fără rachete de apărare antiaeriană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski atrage atenția asupra faptului că Ucraina se află într-o situație dificilă și este posibil ca în viitorul apropiat să rămână fără rachete de apărare antiaeriană.

Asta s-ar putea întâmpla dacă Moscova își va continua atacurile cu bombardamente cu mijloace cu rază lungă de acţiune. „Nu avem suficiente obuze pentru acțiuni contraofensive… Cât despre apărare – există mai multe inițiative și primim arme.

ADVERTISEMENT

Dacă vor continua să lovească (Ucraina) în fiecare zi așa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii știu acest lucru”, a transmis președintele Ucrainei, într-un interviu, conform Reuters.

ADVERTISEMENT