News

A murit mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași

24.12.2020 | 13:29
A murit mezzosoprana Maria Macsim Nicoara de la Opera din Iasi
A murit mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

A murit Maria Macsim Nicoară, mezzosoprană la Opera din Iași. Solista se afla în comă și a murit în noaptea 23 spre 24 decembrie, după luni de zile în care a suferit în urma unui accident petrecut acasă. Artista a căzut pe scări și a suferit un traumatism puternic în zona capului, în luna mai.

După o luptă chinuitoare, celebra solistă s-a stins din viață în preajma Crăciunului. Lasă în urmă o carieră fabuloasă ce include prestații în opere faimoase de Giuseppe Verdi, Gioacchino Rossini sau Georges Bizet.

ADVERTISEMENT

Din păcate, ultimul capitol al vieții rămâne tulburător după incidentul groaznic suferit în prima parte anului și scandalul dintre familia și soțul artistei.

Cum a murit Maria Macsim Nicoară? Accident groaznic în luna mai

Foto: Facebook

Drama a început acum 7 luni. Maria Macsim Nicoară, în vârstă de 52 de ani, a fost găsită de soțul ei, care a dus-o abia a doua zi la Spitalului de Neurochirurgie din Iași, pe 9 mai.

ADVERTISEMENT

Solista ar fi căzut pe scări, însă soțul ei, pianistul Codrin Nicoară, a considerat că lovitura nu a fost gravă și a ținut-o în casă, cu toate că solista de operă era în comă, cu multe leziuni grave la cap, dar și la torace, și la coloană.

Mezzosoprana Macsim Nicoară a fost operată de mai multe ori

Foto: Facebook

Încă de pe atunci, medicii nu i-au dat șanse de supraviețuire, deși în urmă cu ceva timp, soprana părea că se recuperează. Astfel, pe 16 iunie, soprana a fost mutată la Spitalul de Recuperare, după care a suferit mai multe operații, ultima, pe data de 9 septembrie 2020. Și deși medicii spuneau că evoluția este una bună, solista Operei din Iași a fost mutată la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Pe data de 8 decembrie, familia a solicitat externarea mezzosopranei. Atunci se afla internată la Spitalul Clinic de Recuperare. Mama și sora acesteia doreau să o aibă în grijă acasă.  Din păcate, Maria Macsim Nicoară a pierdut lupta cu viața din cauza unei embolii pulmonare, informează Bună Ziua Iași.

Ce este embolia pulmonară? Este un blocaj al uneia sau mai multor artere care alimentează plămânii. Adesea, blocajul este cauzat de un cheag de sânge (flebită sau tromboză venoasă) care se deplasează la plămâni din altă parte a corpului, dar mai ales de la picioare.

ADVERTISEMENT

A fost infectată și cu Covid-19. Familia e în război cu soțul artistei

„Da, asa este, a avut şi Covid 19. De bacterie sau infectia nosocomiala nu va pot spune nimic. Probabil ca Spitalul va transmite un comunicat de presa. Cert este ca atunci când s-a întâmplat tragedia, s-a intervenit foarte târziu, după opt ore şi asta nu din vina medicilor,” a declarat Elena Heres, sora mezzosopranei Maria Macsim Nicoara, conform Ziarul de Iași.

Rudele solistei l-au acuzat pe soțul acesteia de crimă și consideră că este singurul vinovat pentru suferința artistei.

  • ”Avem patru procese pe rol care merg foarte, foarte lent. Pana acum ne-am ocupat de sănătatea sorei noastre Marinela, de acum ne vom ocupa de amintirea ei dar şi de a face lumina în acest caz”, a mai precizat Elena Heres.

Cine este Maria Macsim Nicoară? O carieră memorabilă

Lucrează din 1999 ca solist vocal (mezzosoprană) al Operei Naționale Române din Iași. Din 2005 aceasta a devenit și lector universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași;

În 2010, mezzosoprana a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași cu lucrarea Vocea feminină gravă în opera franceză din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Coordonator știinţific i-a fost prof.univ. dr. Nicolae Gâscă.

Maria Macsim Nicoară a avut colaborări cu Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați, Opera Națională Română Timișoara, Filarmonica „Moldova” Iași, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Opera Brașov, Salonul muzical de la Casa Pogor, Opera de Stat Odessa (Ucraina) și Compania de Opera Hiroshima (Japonia).

Repertoriu de operă, operetă și musical

A intrepretat numeroase roluri memorabile din opere semnate de Verdi, Puccini, Mozart sau Rossini.

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Die Zauberflöte (Flautul fermecat) – III Damen Cosi fan tutte – Dorabella
  • Gioacchino Rossini: Il Barbiere di Siviglia (Barbierul din Sevilla) –  Berta
  • Domenico Cimarosa: Il Matrimonio Segreto (Casatoria secreta) – Fidalma
  •  Gaetano Donizetti: Lucia di Lammermoor – Alisa
  • L’elisir d’amore (Elixirul dragostei) – Gianetta
  • Giuseppe Verdi: Nabucco – Fenena; La Traviata – Flora;
  • Camille Saint-Saens: Samson et Dalila (Samson și Dalila) – Dalila;
  • Georges Bizet: Carmen – Carmen;
  • Giacomo Puccini: Madama Butterfly – Suzuki;
  • Richard Strauss: Ariadne auf Naxos – Driade;
  • George Enescu: Oedipe – Iocasta;
  • Paul Constantinescu: O noapte furtunoasa – Spiridon;
  • Richard Rodgers: The sound of music ( Sunetul muzicii) – Maria

”Adio, Maria Macsim Nicoară, colega noastră dragă! Am sperat până in ultimul moment că mai rămâi cu noi…îți multumesc pentru tot! Dumnezeu să te aseze in Lumină!,” a transmis Alexandru Constantin.

ADVERTISEMENT