News

A murit Mihăilă Cofar, mutilat cu bestialitate în conflictul interetnic din 1990. Video șocant!

05.12.2020 | 09:05
A murit Mihaila Cofar mutilat cu bestialitate in conflictul interetnic din 1990 Video socant
A murit Mihăilă Cofar, mutilat cu bestialitate în conflictul interetnic din 1990. Video șocant! Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mihăilă Cofar, unul dintre răniții din timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş, dintre 19 și 21 martie 1990, s-a stins din viață. Imaginile acestuia au făcut înconjurul lumii, fiind mutilat cu bestialitate.

Anunțul morții acestuia a fost făcut de primarul comunei Ibănești, localitatea de domiciliu a omului. Edilul a precizat că Mihăilă suferea de grave repercusiuni ale rănilor suferite în urmă cu 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Conflictele de stradă dintre români și maghiari din Târgu Mureș au șocat opinia publică atât din țară, cât și din străinătate, iar imaginile cu românul întins pe jos și lovit cu cruzime de protestatari au ținut primele pagini ale ziarelor din întreaga lume.

Mihăilă Cofar, bătut cu cruzime în timpul conflictului interetnic din 1990, a murit.

„Mihăilă Cofar avea 73 de ani şi de 30 de ani, din martie 1990, suferea de mai multe afecţiuni, în urma traumatismelor suferite atunci. Avea probleme cu rinichii, cu ficatul şi se mişca foarte greu, doar cu un cadru de metal.

ADVERTISEMENT

A murit alaltăieri şi va fi îngropat mâine (sâmbătă, n.r.) în cimitirul familiei. Voi merge în seara aceasta la priveghi, însă la înmormântare nu voi putea participa având în vedere restricţiile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi faptul că sunt multe rude.

Era un om simplu, treceam de câteva ori pe an pe la el, din prietenie, şi îl ajutam cu tot felul de probleme care ţin de adminstraţia locală, cum ar fi, de exemplu, lemnele de foc care se găsesc greu, chiar dacă suntem la munte”, a declarat Dan Vasile Dumitru, primarul din Ibănești, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT
Mihăilă Cofar
Mihăilă Cofar
Colaj: Fanatik

Mihăilă Cofar a fost nevoit să se pensioneze pe caz de boală, în urma rănilor suferite la momentul respectiv, și să trăiască cu o pensie de doar câteva sute de lei. S-a stins din viață la 30 de ani distanță de la oribilele clipe trăite atunci și la vârsta de 73 de ani.

Imaginile în care românul era lovit cu cruzime în timp ce se afla întins pe jos au șocat întreaga lume și, inițial, se crezuse că este maghiar. Luptele de stradă de la Târgu Mureș s-au soldat cu 5 morți (trei români și doi maghiari) și aproape 280 de răniți. Unei biserici ortodoxe din oraș i s-a dat foc, iar sediile unor partide politice au fost vandalizate.

ADVERTISEMENT

Pentru stingerea conflictelor a fost nevoie de intervenția tancurilor armatei. 30 de persoane au fost trimise în fața judecătorilor, doi dintre incendiatori s-au spânzurat, iar alți 4 sau 5 au fugit în Ungaria.

ADVERTISEMENT
Tags: