News

Dosarul Mineriadei. Parchetul General anunţă continuarea urmării penale față de Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Update

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost citați, joi, în Dosarul Mineriadei. Ce se va întâmpla în cazul lui Ion Iliescu
25.04.2024 | 17:35
Dosarul Mineriadei Parchetul General anunta continuarea urmarii penale fata de Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu Update
Dosarul Mineriadei, Petre Roman și Ion Iliescu. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
25-04-2024
14:37

Se continuă urmărirea penală față de Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu

Parchetul General a anunțat că se continuă urmărirea penală față de fostul premier al României, Petre Roman, dar și față de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. Ei fost fost puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității.

În același dosar, acuzați de aceleași fapte sunt și Virgil Măgureanu, fost director al SRI, și Sârbu Adrian, consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu, la vremea respectivă.

„Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea de ”infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, anunță Parchetul.

Vizați sunt și Miron Cozman, lider de sindicat la data faptelor, Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne și Peter Petre, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele.

Amintim că aceștia au fost citați la Parchet, joi, pentru a le fi aduse la cunoștință acuzațiile. Vineri, 26 aprilie, fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu.

25-04-2024
07:36

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare în Dosarul Mineriadei

Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în perioada decembrie 1989 – iunie 1990, s-a prezentat la sediul Parchetului GEneral pentru a fi înștiințat că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Același lucru l-a făcut și fostul premier Petre Roman.

Totodată, mai sunt așteptați la audieri Virgim Măgureanu, fost director al SRI, precum și generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, dar și Adrian Sârbu și Miron Cozma. Fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu pentru că nu se mai poate deplasa la sediul Parchetului din cauza vârstei înaintate (94 de ani).

Ancheta va fi refăcută de la zero după ce probele strânse inițial de anchetatori au fost anulate în instanță. Ion Iliescu, alături de Petre Roman sau Virgil Măgureanu fuseseră trimiși în judecată în iunie 2017, pentru crime împotriva umanității, însă în 2020 ÎCCJ a trimis dosarul la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Audieri importante în Dosarul Mineriadei. Joi, 25 aprilie, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu au fost citați la Parchetul General, urmând să li se aducă la cunoștință că sunt puși sub acuzare.

Audieri în Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet

Conform unor surse judiciare, fostul președinte Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu. Decizia a fost luată având în vedere vârsta înaintată a fostului șef al statului și problemele de sănătate ale acestuia.

ADVERTISEMENT

Ion Iliescu, în vârstă de 94 de ani, nu se poate deplasa. Astfel, el nu va ajunge la Parchetul General, dar va fi audiat de acasă de către procurori. Totodată, vor fi citați și general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil “Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Amintim că pe 16 aprilie, Administrația Prezindențială informa că a fost dat avizul de către președintele Klaus Iohannis pentru punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Ce pedepse riscă aceștia

Cei doi vor fi urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanităţii, în urma evenimentelor petrecute în perioada 13-15 iunie 1990. Faptele pot fi pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare între 15 și 25 de ani.

În primă fază, în anul 2017, Ion Iliescu, Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile menționate anterior. Totuși, la finalul anului 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a restituit dosarul la Parchetul Militar.

ADVERTISEMENT

Potrivit judecătorilor, s-a constat nelegalitatea rechizitoriului prin care suspecții au fost trimiși în judecată. Procurorii militari susțineau că pe 11 și 12 iunie 1990, autoritățile române au ordonat să fie pus la cale un atac violent asupra manifestanților din Piața Universității.

În acțiunea pusă la cale de stat ar fi fost implicate ilegal forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI și peste zece mii de mineri și muncitori din mai multe părți ale României. Atacul a avut loc pe 13 iunie 1990.

ADVERTISEMENT

În urma acestuia au murit patru oameni, fiind împușcați. Aproape 1.400 de persoane au suferit vătămări fizice sau psihice. În plus, 1.250 de oameni au fost privați de libertate „din motive de ordin politic”.

 

ADVERTISEMENT