News

A murit ultimul artizan al construcției UE. Cine a fost părintele euro, al pieței unice și al acordurilor Schengen

Ultimul constructor al UE a încetat din viață. Cine a fost Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene care nu vrut să fie președintele Franței
28.12.2023 | 10:01
A murit ultimul artizan al constructiei UE Cine a fost parintele euro al pietei unice si al acordurilor Schengen
Politicienii din UE l-au omagiat pe cel care este considerat părintele arhitecturii europene / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Jacques Delors, fostul președinte al Comisiei Europene, a murit miercuri dimineață la vârsta de 98 de ani. Politicienii din întreaga Uniune Europeană au omagiat memoria unui „constructor” al Europei.

Omagiat de președintele Emmanuel Macron

Susținător de neclintit al integrării europene, părintele monedei euro și speranța de scurtă durată a stângii franceze la alegerile prezidențiale din 1995, Jacques Delors a murit miercuri la vârsta de 98 de ani, a anunțat fiica sa, Martine Aubry. „A murit în această dimineață (miercuri) la domiciliul său din Paris, în somn”, a declarat primarul socialist din Lille.

ADVERTISEMENT

Președintele francez Emmanuel Macron nu a întârziat să aducă un omagiu pe X memoriei unui „om de stat cu destin francez”, un „arhitect inepuizabil al Europei noastre” și un „luptător pentru dreptatea umană”.

A spulberat speranțele stângii franceze

Fost ministru al Economiei în timpul lui François Mitterrand (1981-1984), el a spulberat speranțele stângii refuzând să se prezinte la alegerile prezidențiale din 1995, când era favorit în sondaje, o retragere spectaculoasă la televiziune în fața a 13 milioane de telespectatori.

ADVERTISEMENT

„Nu am regrete”, dar „nu spun că am avut dreptate”, a declarat el în 2021 pentru Le Point. „Eram prea preocupat de independență și mă simțeam diferit de cei din jurul meu. Modul meu de a face politică nu era același”, scrie France 24.

Arhitect al integrării europene

De la Bruxelles, unde a rămas în fruntea Comisiei din 1985 până în 1995, Jacques Delors a jucat rolul de arhitect în conturarea Europei contemporane: crearea pieței unice, semnarea acordurilor Schengen, Actul unic european, lansarea programului de schimburi studențești Erasmus, reformarea politicii agricole comune, punerea în mișcare a Uniunii Economice și Monetare care a dus la crearea monedei euro.

ADVERTISEMENT

În martie 2020, el a făcut apel la șefii de stat și de guvern din UE să dea dovadă de mai multă solidaritate în momentul în care aceștia se certau în privința unui răspuns comun la pandemia Covid-19.

Ursula von der Leyen: „A fost un vizionar”

Liderii Uniunii Europene (UE) și unii lideri naționali l-au salutat pe Jacques Delors drept un „constructor” al Europei. El a fost „un vizionar care a făcut ca Europa noastră să fie mai puternică” și a cărui „muncă (…) a modelat generații întregi de europeni”, a reacționat actualul președinte al Comisiei, Ursula von der Leyen, pe X.

ADVERTISEMENT

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a omagiat pe Jacques Delors ca fiind „unul dintre constructorii Europei noastre”, descriindu-l ca fiind „un mare francez și un mare european”. El „a condus transformarea Comunității Economice Europene într-o veritabilă Uniune fondată pe valori umaniste și susținută de o piață unică și o monedă unică”, a adăugat politicianul belgian.

„Realizările sale au fost numeroase”, a declarat și președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, citând „drumul pe care l-a croit spre crearea unei monede comune, euro”.

 

ADVERTISEMENT
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama...
Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua...
Iubita fiului Nadiei Comăneci, apariţie de senzaţie. Imagine rară cu tânăra în ziua în care Dylan a fost în culmea fericirii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie