News

Românii umplu spitalele de Sărbători. Boala care suprasolicită unitățile medicale ca în perioada Covid-19

Spitalele, luate cu asalt de Sărbători ca în perioada Covid-19. Medicii insistă pe necesitatea vaccinării și avertizează când va fi cel mai rău
28.12.2023 | 09:27
Romanii umplu spitalele de Sarbatori Boala care suprasolicita unitatile medicale ca in perioada Covid19
Frigul și umezeala favorizează transmiterea virușilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un număr din ce în ce mai mare de oameni ajung la spital cu simptome de viroze respiratorii și gripă. Unitățile medicale sunt deja suprasolicitate, ca în perioada Covid-19, în timp ce medicii insistă cu privire la necesitatea vaccinării.

Frigul și umezeala favorizează transmiterea

Odată cu scăderea temperaturii, virușii care circulă pot fi mai rezistenți. Cel mai bun exemplu îl reprezintă bolile respiratorii, cum ar fi gripa. Dar există și alte virusuri care sunt deosebit de răspândite iarna prin intermediul tractului respirator, cum ar fi bronșiolita. Unele boli de stomac sunt, de asemenea, legate de virusurile respiratorii (SARS-CoV2), dar altele nu.

ADVERTISEMENT

Exact ca și în cazul Covid-19 frigul și umezeala favorizează răspândirea. Bolile precum răceala și gripa sunt de obicei transmise direct de la om la om prin intermediul picăturilor de saliva pe care le expirăm. Dacă cineva este purtător al virusului, aceste picături microscopice conțin virusul. În aerul cald și uscat, acestea se usucă imediat și virusul este inactivat, în timp ce în aerul rece și umed, virusul persistă și poate infecta pe oricine care inhalează.

Camerele de gardă sunt pline

„Camerele de gardă sunt pline, iar pacienţii cu gripă, viroze sau coronavirus continuă să vină pe bandă rulantă. Principalele simptome acuzate sunt tusea, febra, durerile musculare, precum şi oboseala accentuate”, scrie Observator.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în fiecare zi 200 de pacienți ajung la camera de garda a Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” care acuză gripă sau alte infecții respiratoria. În perioada pandemiei Covid-19, numărul acestora era de 300.

„Sfatul meu pentru cei care nu au o urgenţă medicală să ia legătura cu medicul de familie, cu medicul pediatru să fie o monitorizare care să se facă la domiciliu”, a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

„În momentul în care am o stare generală modificată brusc, starea proastă cu dureri musculare, articulare, dureri de cap, e senzatia că am fost bătuţi. Cine a făcut gripă ştie exact, că poţi să faci o diferenţă relativ uşor. Dacă vorbim de viroze, e foarte greu să faci diferenţa intre viroză şi infecţia cu SARS-CoV-2. Atunci ai nevoie de testare”, a precizat acesta.

Copiii, categoria vulnerabilă

Potrivit sursei citate, cei mai mulți pacienți care au venit la sital prezintă infecții cu gripa de tip A. În orice caz, medicii specialiști recomandă vaccinarea ca fiind cea mai bună soluție. „Mă aştept ca la început de an, circulatia virusurilor gripale să fie mai mult decât intensă”, a avertizat Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

Copiii sunt categoria vulnerabilă în fața infecțiilor de sezon, mai ales a gripei. Potrivit ministerului Sănătății, în cazul celor mici, simptomele specifice sunt febra cu valori crescute (peste 38,5-39) care persistă câteva zile, frisoanele, cefaleea și durerile de gât, tuse persistentă și dureri musculare, astenia fizică,

 

ADVERTISEMENT