News

A murit unul dintre cei mai faimoşi ofiţeri KGB. A organizat industria diamantelor din URSS şi a pus bazele celei de petrol şi gaze

Un fost general KGB, cu rol important în serviciul de contrainformaţii, dar şi revitalizarea industriei sovietice, a murit la 98 de ani.
15.12.2023 | 17:04
A murit unul dintre cei mai faimosi ofiteri KGB A organizat industria diamantelor din URSS si a pus bazele celei de petrol si gaze
Evgheni Parvenţev a murit la 98 de ani
ADVERTISEMENT

Evgheni Pervenţev, unul dintre cei mai faimoși ofițeri ai KGB a murit joi la Moscova, la vârsta de 98 de ani, potrivit presei ruse. El a fost angajat în autoritățile securității statului încă din anul 1950.

Pervenţev a fost zece ani şeful KGB în Tadjikistan

Evgeni Ivanovici Pervenţev s-a născut la 22 iunie 1926 în satul Ermakovo, din provincia Leningrad. Avea studii superioare, gradul de general-maior, era veteran al serviciului militar și ofițer onorific de securitate.

ADVERTISEMENT

Pervenţev a participat direct la apărarea Leningradului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde ca membru al batalionului de distrugătoare al Frontului de la Leningrad, a luat parte la lichidarea grupurilor germane de recunoaștere și sabotaj.

După demobilizare, a lucrat pentru Komsomol, în regiunea Izmail. În anul 1950 a fost angajat în autoritățile de securitate a statului. A fost repartizat în regiunile de vest ale Ucrainei, unde a participat la lichidarea grupărilor clandestine naționaliste ucrainene.

ADVERTISEMENT

Din 1951 a lucrat la Moscova, în Oficiul Central al MGB-KGB al URSS, în diferite funcții operaționale și manageriale. Din 1964 până în 1970, a fost şeful KGB în cadrul Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste Sovietice Autonome Iakuţia. În acești ani s-a înfiinţat industria diamantelor, s-au pus bazele industriei de petrol și gaze, industria de exploatare a aurului s-a dezvoltat intens şi a fost înfiinţat Complexului industrial Iakuţia de Sud.

Între 1964 și 1967 a fost ales deputat al Consiliului Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Autonome Yakuţia și a fost membru al Biroului Comitetului Regional Yakut al PCUS. Apoi, în perioada 1970-1975 a lucrat în funcții înalte în unitățile de contrainformații ale KGB-ului URSS, pentru ca în perioada 1975-1985 să fie şeful KGB din Tadjikistan.

ADVERTISEMENT

“În acești ani, Comitetul Republican a îndeplinit cu succes sarcinile de identificare și suprimare a activităților ostile ale serviciilor de informații străine și ale centrelor ideologice străine”, potrivit presei ruse. Personalul a participat activ la acordarea de ajutor internațional Republicii Democratice Afganistan.

În timpul activității sale în Tadjikistan, a fost ales de două ori deputat al Sovietului Suprem al URSS și membru al Biroului Comitetului Central al Partidului Comunist din Tadjikistan, delegat al congreselor KSV și KSVI ale PCUS. De altfel i s-a acordat titlul de lucrător meritoriu al culturii din Tadjikistan.

ADVERTISEMENT

Apoi a fost trimis să lucreze ca manager în departamentele de economie externă ale Comitetului de Stat pentru Cooperare Economică al URSS și Ministerul Relațiilor Economice cu Țările Străine al URSS. De-a lungul anilor, a avut călătorii oficiale în străinătate în SUA, țări europene, scandinave și din Orientul Mijlociu.

În timpul vieții, a fost distins cu Ordinul Revoluției din Octombrie, Ordinul Steagul Roșu, două Ordine Steagul Roșu al Muncii, 36 de medalii, premiul pentru victoria asupra Germaniei în Marele Război Patriotic, premiul pentru apărarea Leningradului sau Premiul pentru excelență în protejarea frontierei de stat.

ADVERTISEMENT