News

A murit unul dintre cei mai importanți oameni din media din lume

13.08.2020 | 09:43
A murit unul dintre cei mai importanti oameni din media din lume
ADVERTISEMENT

Miliardarul Sumner Redstone, unul dintre giganții industriei media din Statele Unite, a murit la vârsta de 97 de ani. Redstone a preluat de la tatăl său un lanț de cinematografe pe care l-a transformat într-un imperiu media, scrie BBC.com.

Sumner Redstone este considerat ca omul care a creat industria modernă a divertismentului, el controlând companii precum Viacom, Paramount Pictures, CBS Corporation și MTV.

ADVERTISEMENT

Abordarea sa dură în relațiile de afaceri l-a adus în conflict cu producători de vârf din industria cinematografică și chir cu membrii propriei sale familii.

Miliardarul a avut ideea multiplexurilor

Redstone a relansat industria filmului în anii 60 el fiind creatorul modelului  multiplex, prin introducerea sălilor de cinematograf în malluri. Compania sa a controlat și rețelele TV Comedy Central și Nickelodeon precum și rețeaua de închiriere de filme Blockkbuster. El a contribuit la apariția serialelor The Big Bang Theory și CSI, precum și la producția unor filme, precum Titanic sau Top Gun.

ADVERTISEMENT

Șeful ViacomCBS, Bob Bakish, l-a caracterizat pe Redstone drept ”un vizionar strălucit, o forță a naturii și un competitor feroce”.

În momentul morții, afacerile sale erau conduse de către fiica sa, Shari Redstone, cu care la un  moment dat întrerupsese relațiile.

ADVERTISEMENT

Tatăl meu a avut o viață extraordinară care nu doar a remodelat divertismentul în forma pe care o cunoaștem astăzi, ci a creat și o extraordinară moștenire de familie. Am împărtășit o mare iubire unul față de celălalt și a fost un tată, bunic și străbunic minunat”, a spus fiica mogulului  media, într-o declarație pentru Variety.

Redstone a fost căsătorit de două ori, iar în  anul 2012 a primit o stea pe Hollywwood Walk of Fame. Către sfârșitul vieții, s-a confruntat cu dispute publice legate de controlul afacerii sale și banii pe care îi dădea amantelor sale.

ADVERTISEMENT

Nu am nicio intenție să mă pensionez vreodată. Sau să mor”, spunea miliardarul într-un interviu din 2009. Totuși, în 2016, la 92 de ani, a fost nevoit să se retragă de la conducerea companiilor Viacom și CBS, în contextul în care au apărut dubii legate de capacitatea sa de a le mai gestiona. La CBS a fost înlocuit de către Leslie Moonves, iar la Viacom de către Philippe Dauman.

Potrivit unei evaluări făcute de către revista Forbes în urmă cu câțiva ani, averea lui  Sumner Redstone era estimată la 4,6 miliarde de dolari.

În autobiografia sa publicată în 2001, ”O pasiunea pentru a câștiga”, miliardarul susține că tatăl său și-a schimbat numele din Rothstein în Redstone. ”Cred că tatăl meu încerca să se îndepărteze de originile sale evreiești”, scria Sumner Redstone.  Însă apropiați ai familiei susțin că Sumner și-a schimbat numele pentru a evita asociarea cu faimosul gangster Arnold Rothstein.

ADVERTISEMENT