News

A păcălit moartea în ultima secundă. Filmare dramatică în Turcia, un bloc s-a prăbuşit peste un excavator. Video

Situaţia rămâne dramatică în sudul Turciei afectat de cutremure, iar moartea pândeşte la fiecare colţ de stradă, după cum ne este ilustrat în clipul de mai jos.
17.02.2023 | 15:13
A pacalit moartea in ultima secunda Filmare dramatica in Turcia un bloc sa prabusit peste un excavator Video
Cutremurul din Turcia a provovat peste 43.000 de morţi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La 11 zile după cutremurele devastatoare care au lovit Turcia și Siria, omorând peste 43.000 de oameni, agențiile internaționale de ajutorare își intensifică eforturile pentru a veni în sprijinul milioanelor de persoane fără adăpost, dintre care multe dorm în corturi, moschei, școli sau mașini.

Numărul morţilor a trecut de 43.000

Două persoane au fost scoase în viață de sub dărâmăturile în Turcia, în cursul zilei de joi, dar astfel de veşti au devenit din ce în ce mai rare odată cu trecerea timpului. Acum furia este cea care predomină în rândul populației, iar speranța oamenilor moare treptat.

ADVERTISEMENT

După cum au raportat vineri oficialii locali, cutremurul din sudul Turciei a ucis cel puțin 38.044 de persoane în această ţară, iar autoritățile din Siria vecină au raportat 5.800 de morți. Pe lângă operaţiunile salvare au loc acţiuni de îndepărtare a ruinelor şi molozului și reabilitarea clădirilor. Unele dintre clădiri sunt atât de deteriorate încât sunt foarte periculoase pentru populația din jur. Publicaţia turcă Sabah a publicat un videoclip care demonstrează acest lucru.

După cum relatează jurnaliştii, un muncitor, Vedat Yildirim, lucra pe un excavator la o astfel de clădire din oraşul Antakya, capitala provinciei Hatay. La un moment dat, în timpul acţiunii, clădirea a început să se prăbușească, iar bărbatul a scăpat cu viaţă în ultimul moment.

ADVERTISEMENT

“Când mi-am dat seama că blocul urmează să se prăbușească, am sărit imediat din excavator și am început să alerg. Dintr-o dată s-a ridicat praful în toate direcțiile. Nu știam încotro să fug”, a declarat bărbatul pentru postul turc de televiziune, NTV.

Între timp, ONU le cere statelor membre să contribuie cu 1 miliard de dolari pentru a-i ajuta pe milioanele de oameni afectaţi de cutremurele din 6 februarie. “Astăzi Naţiunile Unite lansează un apel umanitar de 1 miliard de dolari pentru populaţia Turciei care suferă de pe urma celor mai devastatoare seisme care au lovit ţara în ultimul secol”, a spus vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

Circa 5,2 milioane de oameni au nevoie de aceste fonduri care urmează să susţină eforturile umanitare în domeniile securităţii alimentare, protecţiei, educaţiei, asigurării apei şi de adăpost, a mai declarat acesta.

“Turcia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi din lume şi a arătat ani la rând o enormă generozitate faţă de vecinii săi sirieni”, a amintit Antonio Guterres, adăugând că “acum este timpul ca lumea să susţină poporul Turciei, aşa cum şi ei au fost solidari cu alţii când au avut nevoie de asistenţă”.

ADVERTISEMENT

“Oamenii suferă şi nu este timp de pierdut”, a mai spus secretarul general al ONU, acesta reînnoindu-şi apelul către comunitatea internaţională de a finanţa “acest efort critic în răspuns la unul din cele mai mari dezastre naturale ale vremurilor noastre”. În paralel cu apelul ONU, Federaţia internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi-a triplat la rândul său apelurile la finanţare de urgenţă pentru Siria şi Turcia, potrivit secretarului general al federaţiei.

ADVERTISEMENT