News

Pagubele provocate de cutremur ar putea costa Turcia zeci de miliarde de dolari. Cât ar dura reconstrucția orașelor distruse

Cel mai grav cutremur din Turcia din aproape un secol a lăsat în urmă distrugeri care ar putea costa Ankara până la 84,1 miliarde de dolari, estimează un grup de oameni de afaceri.
14.02.2023 | 14:43
Pagubele provocate de cutremur ar putea costa Turcia zeci de miliarde de dolari Cat ar dura reconstructia oraselor distruse
Cei mai mulți bani ar urma să meargă către reconstruirea clădirilor prăbușite Foto: hepta, The New York Times, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bilanțul combinat al victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade de lunea trecută din Turcia și Siria a trecut de 37.000 de morți și se pare că va crește, în timp ce accentul răspunsului post tragedie s-a mutat de la salvarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături la furnizarea de adăposturi, hrană și îngrijire psihosocială.

Costul urmărilor cutremurului în Turcia

Un raport publicat la sfârșitul săptămânii de către Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor a estimat costul pagubelor la 84,1 miliarde de dolari – 70,8 miliarde de dolari din repararea a mii de locuințe, 10,4 miliarde de dolari din pierderea venitului național și 2,9 miliarde de dolari din pierderea zilelor lucrătoare.

ADVERTISEMENT

Raportul, citat de Reuters, a arătat că principalele costuri vor fi reconstrucția locuințelor, a liniilor de transmisie și a infrastructurii, precum și satisfacerea nevoilor de adăpost pe termen scurt, mediu și lung ale sutelor de mii de persoane rămase fără adăpost.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că statul va finaliza reconstrucția locuințelor în decurs de un an și că guvernul pregătește un program pentru “a pune țara din nou în picioare”. În timpul unei vizite la o comunitate de corturi a persoanelor strămutate din Kahramanmaras, Erdogan a declarat că guvernul său a mobilizat toate mijloacele disponibile pentru a face față consecințelor cutremurelor.

ADVERTISEMENT

Obstacolele, inclusiv condițiile meteorologice dure și daunele aduse infrastructurii, au fost depășite, a spus el, iar proviziile de bază, cum ar fi buteliile de gaz folosite pentru încălzire, sunt pe drum.

“Ne propunem să reconstruim casele din Kahramanmaras și din alte nouă provincii în termen de un an”, a declarat Erdogan, înainte de a se îndrepta spre o altă zonă afectată de cutremur din provincia Hatay. “Dacă cineva preferă să nu stea în corturi, îl putem transfera în hoteluri din Alanya, Mersin și Antalya”, pe coasta mediteraneană, a spus el, relatează Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Seismul va reduce creșterea economică cu până la 2%

Un ajutor de 10.000 de lire (531 dolari americani) va fi acordat fiecărei familii afectate de cutremure, a mai precizat președintele. Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii afectate de cutremur, adică 15% din populația Turciei, care produce aproape 10% din PIB.

Este puțin probabil ca impactul cutremurului asupra produsului intern brut să fie la fel de pronunțat ca după cutremurul din 1999 din nord-vestul Turciei, care a lovit centrul industrial, a declarat directorul executiv al FMI, Mahmoud Mohieldin, în marja Forumului fiscal arab. Mohieldin a adăugat că, după impactul inițial din următoarele câteva luni, investițiile din sectorul public și privat în reconstrucție ar putea stimula creșterea PIB-ului în viitor.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, economiștii și oficialii au estimat că seismul va reduce creșterea economică cu până la două puncte procentuale în acest an. Guvernul a prognozat o creștere de 5% în 2022 și estimase o creștere de 5,5% în 2023 înainte de cutremur.

Turcia urmează să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în această vară – cea mai mare provocare pentru Erdogan în cele două decenii de când se află la putere.

În cele 10 provincii afectate a fost declarată starea de urgență pentru trei luni, iar banca centrală a amânat plățile pentru unele împrumuturi. Trezoreria a declarat forță majoră până la sfârșitul lunii iulie și a amânat plata impozitelor pentru regiune.

Reconstrucția orașelor afectate de cutremur din Turcia și Siria ar putea dura un deceniu

Având în vedere că mii de clădiri au fost transformate în dărâmături sau în jumătăți de structură în zeci de orașe din Turcia și Siria în urma cutremurului de luni, 6 februarie, oficialii spun că vor trece ani până când peisajele stradale din aceste zone afectate vor semăna cu cele de odinioară.

Reconstrucția va dura mult timp, poate cel puțin un deceniu, a declarat joi Kevin McCue, membru al Societății australiene de inginerie seismică. “Turcia are o hartă bună a riscurilor și coduri de construcție, dar nu le-a respectat”, a declarat McCue, adăugând că modul în care multe clădiri s-au prăbușit a dezvăluit slaba aderență a materialelor de construcție și componentele structurale nesigure, relatează The New York Times.

După ce au curățat dărâmăturile din zonele afectate, oficialii trebuie să efectueze inspecții ale clădirilor rămase în picioare. În timp ce clădirile intacte pot părea în regulă cu ochiul liber, integritatea lor structurală ar putea fi afectată. Unele dintre aceste clădiri vor trebui să fie demolate. Numai acest proces ar putea dura ani de zile.

Reconstrucția infrastructurii critice, inclusiv a spitalelor și a structurilor de apărare civilă, va fi o prioritate ridicată, a mai declarat McCue. Multe dintre aceste clădiri au devenit inutile în urma cutremurului, care a întrerupt sau a întrerupt alimentarea cu energie electrică și apă.

ADVERTISEMENT