News

A păcălit o pensionară cu 300.000 de euro. Femeia credea că din banii depuși va locui într-o casă în rai

O pensionară, escrocată cu 300.000 de euro. Femeia a fost păcălită că o suna „Dumnezeu” ca să depună banii în „Banca Raiului”
07.10.2023 | 21:34
A pacalit o pensionara cu 300000 de euro Femeia credea ca din banii depusi va locui intro casa in rai
Escrocul a făcut-o să creadă pe femeie că banii îi erau depuși la „Banca Raiului” / Foto: captură, 20 Minutes.ch
ADVERTISEMENT

Tribunalul Provincial din León (Spania) l-a condamnat la șapte ani de închisoare pe un bărbat care a escrocat-o cu aproape 300.000 de euro pe o bătrână care suferea de tulburări psihice. Escrocul a făcut-o să creadă că banii au fost depuși în „Banca Raiului” pentru a-și putea construi în Rai o casă pentru ea și pentru mama și soțul ei decedați.

O suna „Domnul nostru Iisus Hristos” sau „Fecioara Maria”

Victima suferea de o alterare a conținutului gândurilor sale, sub forma unor iluzii mistico-religioase și megalomane care i-au alterat întreaga capacitate de judecată și de luare a deciziilor, deoarece o plasau în afara realității.

ADVERTISEMENT

Această situație și ideile delirante, cel puțin începând cu anul 2013, au devenit mai prezente, alterându-i complet capacitățile cognitive ale femeii, relatează Heraldo.

Judecătorii Secției a III-a consideră dovedit faptul că inculpatul, conștient de starea psihică a femeii – de ideile religioase exagerate ale acesteia, care o făceau chiar să se considere o „sfântă” – a pus la cale planul  de a intra în posesia tuturor economiilor pe care aceasta le avea depuse în diferite bănci.

ADVERTISEMENT

În acest scop, el a făcut-o pe bătrână să creadă, prin apeluri telefonice de la un număr ascuns, că o sună „Domnul nostru Iisus Hristos” sau „Fecioara Maria” pentru a-i cere să retragă diferite sume de bani din conturile sale și să i le dea lui pentru a le depune la „Banca Raiului” sau pentru a le duce la magazinul pe care inculpatul îl conducea, potrivit informațiilor Biroului de Presă al Înaltei Curți de Justiție din Castilla y León.

A amenințat-o că-i va ucide copii

În sentință se explică faptul că, pentru a da mai multă credibilitate „aparițiilor”, inculpatul înscena conversații în magazinul său sau la telefon, schimbându-și sau modificându-și vocea și făcându-o pe bătrână să creadă că vorbește cu mama ei decedată, cu Dumnezeu sau cu Fecioara Maria, făcând presiuni asupra ei spunându-i că îi va ucide copiii sau va face să dispară banii depozitați în „rai” dacă le va spune că i-a dat bani.

ADVERTISEMENT

Bărbatul condamnat a adăugat la averea sa aproape 287.000 de euro de la bătrâna pe care a înșelat-o timp de șase ani. Victima și-a pierdut toate economiile și a rămas doar cu plățile lunare ale micii sale pensii, la care acuzatul nu a putut să pună mâna deoarece a fost descoperit și denunțat de copiii victimei.

Femeia și-a sacrificat toate economiile

Esperanza era sigură că vorbea cu Dumnezeu. Între 2013 și 2019, această femeie din León (nord-vest) a primit apeluri telefonice de la un vecin care pretindea că este Atotputernicul sau Fecioara Maria, scrie și 20 Minutes.

ADVERTISEMENT

Bărbatul îi cerea bătrânei să depună sume de bani din ce în ce mai mari într-un sertar al magazinului său de produse naturiste, pe care îl numea  „Banca Raiului”. Escrocul a făcut-o pe Esperanza să creadă că dobânda obținută în această instituție divină era mai profitabilă decât în băncile pământești.

Pentru a ține pasul cu plățile, femeia și-a sacrificat toate economiile și a contractat două împrumuturi. Ea nu le-a spus copiilor ei până când nu s-a înecat în datorii, potrivit Telecinco. La deschiderea procesului , procurorul a cerut opt ani de închisoare pentru acuzat. Printre altele, bărbatul a fost acuzat că a profitat de starea psihică fragilă a Esperanzei, care de 10 ani este convinsă că este „aleasa Maicii Domnului”.

„Sunt o sfântă încă din 2013”

„Sunt un sfântă încă din 2013. În timpul unei călătorii cu mașina, am simțit niște mâini pe umerii mei și, când am ajuns acasă, m-au dus în baie. Acolo, pe oglindă, era scris cu sânge: Eu sunt Fecioara, aici mi-am vărsat tot sângele. Fiica mea, tu ești o sfântă. Șterge-l cu acest burete”, a spus victima.

Totuși, femeia a fost conștientă că fusese înșelată, în timp ce escrocul a continuat să-și susțină nevinovăția. Dar în instanță a fost difuzată o înregistrare condamnabilă: acuzatul a simulat mai multe voci atunci când vorbea cu Esperanza și a amenințat-o că îi va „ucide copiii” dacă aceasta va spune ceva.

Banii victimei nu au fost recuperați niciodată, dar escrocul a fost nevoit să își închidă magazinul la câteva luni de la depunerea plângerii.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: