Life

A supraviețuit 133 de zile în apele oceanului. Povestea incredibilă a unui marinar

Cum a reușit un marinar să reziste în larg, pe o plută, timp de 133 de zile. Acesta a plutit în derivă mai bine de 1.000 de kilometri.
29.03.2024 | 17:18
A supravietuit 133 de zile in apele oceanului Povestea incredibila a unui marinar
Cum a reușit să supraviețuiască un marinar 133 de zile în larg, pe o plută. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Navigatul poate fi destul de periculos, mai ales dacă nu este realizat în condiții optime. A aflat pe propria piele un marinar a cărui poveste a făcut înconjurul lumii. Bărbatul a avut un instinct de supraviețuire uimitor și a reușit să trăiască în larg, fără nimic, timp de 133 de zile.

Poon Lim a fost singurul supraviețuitor de pe vasul britanic

Poon Lim a fost unul dintre cei mai curajoși marinari din lume. Acesta s-a născut în China, într-o familie numeroasă. În ciuda condițiilor precare în care a crescut, acesta și-a dorit mereu un viitor mai bun pentru el.

ADVERTISEMENT

Dintre toți frații săi, Poon Lim a fost singurul care a mers la școală. Familia a înțeles dorința acestuia, așa că a făcut tot posibilul să îl susțină. După ce a terminat școala, au și apărut primele oportunități pentru el.

Poon Lim nici nu visa că va lucra, vreodată, pe un vapor. La începutul anului 1942, acesta ocupa poziția de steward pe un vapor comercial de origine britanică. Acela avea să fie momentul care i-a schimbat întreaga viață.

ADVERTISEMENT

Vasul britanic avea să traverseze lumea-n lung și-n lat. Destinația sa a fost New York, însă, din păcate, nu a mai ajuns niciodată acolo. Vasul a plecat din port încărcat cu armament, iar căpitanul ambarcațiunii a decis să navigheze pe cont propriu și să nu facă parte dintr-un convoi.

Aceasta a fost cea mai mare greșeală care i-a costat foarte mult pe cei aflați pe SS Benlomond. La un moment dat, pe coasta Braziliei, vasul cu armament a fost interceptat. Atunci, s-a declanșat coșmarul pentru toți cei de la bord.

ADVERTISEMENT

Un submarin nazist a început să atace vasul britanic cu torpile. Au fost suficiente două minute pentru ca ambarcațiunea să se scufunde, iar cei de la bord să moară. Singurul care a supraviețuit a fost Poon Lim.

Ce tehnici de supraviețuire a pus în aplicare marinarul

Deși avea frică de apă și nici nu știa să înoate, Poon Lim a știut cum să acționeze în situații de criză. Acesta a tras repede o vestă de salvare pe el. Asta l-a ajutat să fie singurul supraviețuitor dintre cele 54 de persoane care erau la bord.

ADVERTISEMENT

Norocul său nu avea să se oprească aici. În larg, Poon s-a agățat de o plută de aproape 3 metri pătrați care avea suficiente provizii. Acesta avea la dispoziție 40 de litri de apă, biscuiți și ciocolată.

Poon Lim a găsit pe plută și o lanternă și fumigene, ceea ce l-a făcut că creadă că va fi găsit repede de echipele de salvare. Însă, timpul a început să treacă, iar speranțele sale s-au diminuat considerabil.

Din cauza războiului, șansele ca echipele de salvare să survoleze zona erau reduse. Astfel, Poon Lim a trebuit să se descurce cu ce avea la îndemână. A început să colecteze apa de la ploaie, a improvizat un cârlig pentru a prinde pești și a început să vâneze pescăruși.

La un moment dat, și-a dat seama că este pradă pentru rechinii din apă, așa că a improvizat și un cuțit. Potrivit cespun.eu, în momentul în care un rechin s-a năpustit asupra lui, Poon Lim a reușit să îl ucidă cu acel cuțit.

Poon Lim a plutit în derivă 133 de zile. Deși, în tot acest timp, deasupra sa au mai survolat avioane, nimeni nu l-a observat. Într-un final, acesta a ajuns în orașul Belem, din Brazilia. Și-a dat seama că a plutit peste 1.000 de kilometri în larg până când a ajuns să pună, din nou, piciorul pe uscat.

ADVERTISEMENT