Life

Orașul din România în care au fost descoperite peste 80 de specii. Multe sunt răpitoare și au cuiburile în apropierea oamenilor

Într-un oraș din România, oamenii de știință au descoperit peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare și au cuiburile aproape de locuințele oamenilor.
27.04.2024 | 13:02
Orasul din Romania in care au fost descoperite peste 80 de specii Multe sunt rapitoare si au cuiburile in apropierea oamenilor
În ce oraș din țară s-au descoperit peste 80 de specii de păsări. Sursa foto: Flightsim.to
ADVERTISEMENT

Într-un oraș din România, cu peste 100.000 de locuitori, experții în știință au identificat peste 80 de specii de păsări. Multe dintre ele își fac cuib în fisurile dintre blocuri și sunt foarte bune prădătoare.

În ce oraș din România s-au descoperit peste 80 de specii de păsări

Membrii Societății Ornitologice Române (SOR) au descoperit în Buzău 85 de specii de păsări diferite în zonele de blocuri și fără a lua în considerare Pădurea Crâng. Unele dintre acestea sunt foarte bune răpitoare inclusiv pe timp de noapte.

ADVERTISEMENT

”Anul trecut mi s-a semnalat că la o clădire de douăsprezece etaje, unde există o grămadă mare de pietriș, au fost observați doi pui”, a declarat reprezentantul SOR Buzău, Gabriel Benescu.

Vânturelul roșu, cucuveaua, grangurul vara, cucul, rațele sălbatice, păsări mai puțin întâlnite în mediul urban sunt printre păsările răpitoare. Dar, dincolo de acestea, în oraș sunt acum predominanți pescărușii râzători.

ADVERTISEMENT

Gabriel Benescu spune că peșcărușii râzători reprezintă o noutate, fiindcă acum un deceniu nu existau niciunul în Buzău. Ciufii de pădure, în schimb, păsări din familia bufnițelor, stârnesc semne de întrebare.

După ce în iarna 2016-2017, în pinii din zona Ocolului Silvic, ornitologii au numărat 134 de ciufi de pădure, iar aceasta s-au numărat doar șase exemplare. Care este cauza? Pinii au început să se usuce, iar păsările și-au făcut cuiburi prin alte părți.

ADVERTISEMENT

”Iarna aceasta am numărat doar șase exemplare. Au dispărut pentru că pinii au fost afectați și au început să se usuce, iar aceste păsări își stabilesc de obicei cuibul în conifere înalte”, a spus reprezentantul SOR Buzău, Gabriel Benescu, relatează Adevărul.

De ce vin păsările în Buzău și își fac cuiburi aici

Totuși, de ce atât de multe specii au apărut în Buzău, în ultimii ani? Totul se datorează implicării oamenilor în îmbunătățirea mediului înconjurător, mai ales că o parte dintre răpitoare sunt foarte utile. Bufnițele, de exemplu, pot prinde șoareci.

ADVERTISEMENT

În același timp, în Buzău s-a identificat și un grad mai mare de ecologizare în ultima perioadă. Din 2022, autoritățile locale au dezvoltat un program care să contribuie la un grad mai mic de poluare a localității.

”Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în parteneriat cu orașul Buzău, Goduni International și cu susținerea Ministerului Federal al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecției Consumatorilor, a organizat joi, 24 februarie 2022, un eveniment de prezentare a proiectului Smart – Green – Circular Buzău (….)

Cele trei instituții partenere (…) au colaborat în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021 la un proiect de amploare reprezentat de un model conceptual de dezvoltare municipală ecologică, inteligentă și circulară, care prevede interconectarea gestionării deșeurilor și a reciclării cu gestionarea apei și a energiei, precum și cu dezvoltarea urbană regională prin intermediul unor soluții tehnologice”, potrivit green.start-up.ro

ADVERTISEMENT