News

Abonați la funcții publice! Cum se plimbă secretarii de stat dintr-un minister în altul

Abonați la funcții publice! Cum se plimbă secretarii de stat dintr-un minister în altul și câți dintre ei au avut parte de joburi numeroase plătite din bani publici
07.02.2022 | 09:01
Abonati la functii publice Cum se plimba secretarii de stat dintrun minister in altul
Abonați la funcțiile publice! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România are peste 80 de secretari de stat fiind una dintre țările cu cel mai mare aparat de lucru din Uniunea Europeană. Ministerele sunt înțesate de oameni și organigramele aproape că dau pe afară. De altfel, mai fiecare partid în parte a încercat să-și asigure cel puțin un om în posturi cheie și în departamente importante.

Nu puțini dintre cei care ocupă funcția de secretar de stat s-au plimbat de-a lungul timpului de la un minister la celălalt. Alții și-au trecut în CV-uri numai posturi la stat, în timp ce câțiva se laudă chiar cu o serie de joburi pe bani publici.

ADVERTISEMENT

Abonați la funcții publice în România!

De exemplu, la Ministerul Apărării Naționale, Marius Bălu nu este la prima experiență în funcție. Acesta a mai fost secretar de stat și în 2005, dar, între timp a ocupat și pozițiile de prefect de Mehedinți, subprefect, deputat și senator.

În schimb, Georgeta Gavrilă a lucrat în mai toate ministerele importante. A fost secretar general al MApN până în 2012, după care a prestat preț de aproape un an de zile ca secretar general al Departamentului pentru Energie. Din ianuarie 2016 până în martie 2017 a activat ca secretar general al Ministerului Energiei.

ADVERTISEMENT

Anul următor a schimbat din nou echipa și s-a angajat ca secretar general al Ministerului Transporturilor. N-a rămas prea mult nici aici pentru că a trecut pe același post la Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Ce experiență au secretarii de stat de la Transporturi

La transporturi, Bogdan Stelian Mândrescu a ocupat mai multe poziții importante de-a lungul carierei. Acesta a fost membru în Consiliile de Administrație ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, RAR, dar și Administrația Porturilor Maritime.

ADVERTISEMENT

Adevărul.ro a scris despre el că a demisionat forţat de la şefia Companiei de Aeroporturi, ca urmare a neregulilor găsite de Corpul de Control al premierului. Vorbim despre angajări fictive, deplasări de lux și prime ilegale. În noiembrie 2019, Marcel Boloş l-a angajat consilier pe Mândrescu la Ministerul Fondurilor Europene.

La rândul său, Ionel Scrioșteanu a lucrat aproape două decenii ani în administrația publică locală. A fost viceprimar în Mogoșoaia, director de Cabinet al Președintelui Consiliului Județean Ilfov și Administratorul Public al județului Ilfov.

ADVERTISEMENT

Secretari de stat cu experiență de…secretari de stat

La Finanțe, Daniela Pescaru a mai fost secretar de stat în perioada 2014-2019. De remarcat că aceasta lucrează în minister încă din 1991 și a trecut prin mai multe poziții.

De asemenea, la Ministerul Afacerilor Externe, Dănuț Neculăescu a punctat și el cu un job asemănător în cadrul instituției. Astfel, acesta a fost în perioada 2017-2019 secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global.

În intervalul aprilie – iulie 2017 a îndeplinit funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al Prim-ministrului. Anterior, din iunie 2016 și până aprilie 2017 a deținut funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice și, ulterior, pentru afaceri regionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Și Daniela Gîtman a lucrat în perioada ianuarie 2016 – ianuarie 2017 ca secretar de stat pentru afaceri globale.

Ne mutăm la Ministerul Justiției, acolo unde îl descoperim pe Ilea George Bogdan, fost consilier onorific al Ministrului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor până în decembrie 2020.

La Economie, Daniela Nicolescu nu este străină de posturile grele ale statului, aceasta fiind în trecut și consilier parlamentar, dar și consilier local la Primăria Sectorului 6. Totodată, actualul secretar de stat de la Energie, George Sergiu Niculescu a fost și prefect al Constanței.

Gheorghe Ștefan de la Agricultură a pendulat între mai multe ministere. Acesta a fost și consilierul ministrului Mediului, dar și cel al Economiei. De asemenea, în urmă cu mai bine de un deceniu, Ștefan l-a ajutat pe ministrul Agriculturii de atunci.

Deputați, prefecți și consilieri cu rang de secretar de stat

Ionuț Sorin Banciu de la Mediu a fost și deputat, la fel ca Vasile Claudiu Răcuci de la Dezvoltare. La Investiții, Cristian Roman a ocupat și postul de prefect al Sibiului. De asemenea, Csilla Hegedus a mai fost secretar de stat pentru Ministerul Culturii.

Și Dan Dumitrescu a mai lucrat ca secretar, însă pentru Ministerul Sănătății. Până în decembrie 2019 a ocupat acesta poziția. Nu a fost singura experiență asemănătoare pentru că în 2009 a fost secretar de stat și la Ministerul Tineretului și Sportului

Mădălin Vasilcoiu de la Ministerul Muncii a prestat ca director cabinet Ministru, Consilier al chestorului Camerei Deputaților și Consilier al vicepreședintelui Camerei Deputaților până să ajungă secretar de stat.

De asemenea, Cătălin Boboc a mai fost consilier la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și prefect de Tulcea.

ADVERTISEMENT