Life

Această băutură românească i-a cucerit pe străini: “Ne-au apreciat că e bună și sănătoasă”

Ce băutură românească i-a cucerit pe străini. Are un gust unic și aromat, iar localnicii o prepară folosind rețeta proprie.
14.10.2023 | 09:53
Aceasta bautura romaneasca ia cucerit pe straini Neau apreciat ca e buna si sanatoasa
Băutura românească de care străinii au fost impresionați. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O băutură românească i-a cucerit pe străini. Se fabrică într-o comună din Mehedinți de ani buni, iar localnicii au propria rețetă. Cei care au gustat din ea au avut numai cuvinte de laudă.

O băutură românească i-a cucerit pe străini. Unde se prepară

În România, aproape de nordul județului Mehedinți, se află localitatea Cireșu, acolo unde se fabrică o țuică de cireșe aromată, fără egal la noi în țară. Gospodarii se mândresc cu această băutură, iar rețeta este cunoscută numai de ei.

ADVERTISEMENT

Țuica din Mehedinți este una renumită în afara țării. Românii care muncesc în Occident le-au dat și străinilor să guste din această băutură, iar gustul i-a impresionat.

Elena Stroe, producătoare de țuică, a explicat cum se face această băutură. Se prepară  numai din cireșe proaspete, culese direct din pom. “După ce le culegem, le punem în berbeniță, putină, cum zicem noi la țară, și le lăsăm acolo 8 zile ca să stea la fermentație.

ADVERTISEMENT

După 8-10 zile, luăm dopul, îl aruncăm afară și apoi luăm cu găleata cireșe din putină și punem în cazan, de bunăoară, cazanul nostru ține 15 găleți”, a explicat aceasta, potrivit digi24.ro.

Tăria de cireșe trebuie să fie gustată pentru a nu se slăbi și numai cea de 40 de grade poate fi lăsată să stea în pahare. Inclusiv străinii au avut o părere bună despre țuica produsă în Cireșu.

ADVERTISEMENT

“Când e țuica cu tărie, are o culoare la ciucior, e limpede așa, e incoloră, când se slăbește, începe să albească și nu mai are nicio tărie, dăm cu ea pe foc și vedem că nu se mai aprinde. (…)

Prin Franța, prin Italia, prin Germania s-a dus, unde se duc românii noștri, se duc și cu țuica de Cireașa. (..) Ne-au apreciat că e bună și sănătoasă!”, a mai spus Elena Stroe.

ADVERTISEMENT

În fiecare gospodărie din localitate există un cireș și sunt peste 30 de hectare de livezi. Cireșii înfloresc primăvara, iar în iunie și iulie se prepară celebra țuică.

Autoritățile din comună știu care e potențialul zonei și au făcut demersuri să înregistreze celebra țuică la OSIM. În comună există și un concurs pentru cea mai bună țuică de cireșe, care se ține de 20 de ani.

ADVERTISEMENT