Life

Cum se face palinca de pere cu pară în sticlă. Secretul introducerii celebrului fruct

Cum se prepară palinca de pere și cu fructul în interior. Mulți se întreabă acest lucru. Iată care este explicația acestui mister.
07.09.2023 | 00:44
Cum se face palinca de pere cu para in sticla Secretul introducerii celebrului fruct
Cum se introduce para în sticla de palincă. Sursa foto: Palinca de Bihor
ADVERTISEMENT

Palinca este una dintre băuturile tradiționale din țară și este adorată de mulți români, dar și de străinii care ne trec pragul. Se face din mai multe fructe, iar până să ajungă în paharele noastre, palinca trece printr-un proces destul de complex.

Cum se prepară palinca de pere și cum se introduce fructul mare în sticlă

Palincă din prune, mere, gutui, cireșe sau din pere, toate sortimentele sunt la mare căutare. Ele se găsesc adesea în regiunea Ardealului, aici unde a și luat, de fapt, naștere vestita băutură, căreia unii îi pot face față, iar unii renunță chiar de la prima înghițitură.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului s-a iscat un mister legat de palinca cu pară în interior, mai ales când fructul este foarte mare. Având în vedere că ”gura” sticlei este foarte îngustă, mulți se întreabă cum s-a introdus para. La mijloc este vorba despre o muncă îndelungată.

Un producător din Buzău a deslușit ”rețeta”. Nu este vorba despre o metodă complicată, ci despre una care se întinde pe mai multe luni și care presupune răbdare și atenție. Concret, de cum se observă primele pere în copac, se iau sticle de palincă și se agață de crengile copacilor.

ADVERTISEMENT

Pare se introduce în sticla de palincă încă de la prima apariție pe crengile copacilor

Para se va introduce în sticlă cât este mică, iar pe parcursul evoluției, timp de patru luni, va fi întreținută. Mai întâi se iau măsuri împotriva soarelui, sticla învelindu-se cu o coală de hârtie sau cu un ziar. Mai mult, când plouă sticlele se scurg de apă, cu multă atenție, astfel încât creanga să nu se rupă.

”Începem treaba când perele sunt foarte mici. Sticlele trebuie agăţate în pom, introducem para în sticlă, după care o protejăm patru luni de zile, până ajunge la mărimea aceasta.

ADVERTISEMENT

Se introduce crăcuţa cu para mică, atât cât să poată trece prin gura sticlei. După aceea, ca să o protejăm de soare, învelim sticla cu ziare. De asemenea, când plouă, trebuie să scoatem apa din sticlă”, a explicat Valeriu Hagiu pentru Adevărul.

După ce au trecut cele patru luni, iar para a crescut, sticla și fructul se spală cu ajutorul unei sârme cu perii, special făcută pentru o astfel de sarcină. Totodată, para și sticla se vor clăti până când nu se mai observă vreo impuritate, care poate crea nemulțumire cumpărătorilor.

ADVERTISEMENT

La sfârşitul acestei perioade de aproximativ patru luni, se spală interiorul sticlei, dar şi para. Avem nişte sârme cu perii cu ajutorul cărora spălăm bine, apoi clătim de câteva zeci de ori ca să eliminăm toate impurităţile”, a mai explicat Valeriu Hagiu.

Diferența dintre palincă și țuică

Palinca nu trebuie confundată cu țuica, fiindcă aceasta din urmă se prepară doar din prune. Ambele băuturi se obțin în urma fermentării. Primul pas este să introduci fructele din care se fac într-un vas din lemn, iar peste ele se toarnă zahăr.

Odată ce observi că fructele s-au fermentat, se iau din recipientul din lemn și se pun într-un cazan. Sub acesta trebuie să fie foc, iar fructele, de asemenea, trebuie amestecate din când în când. Unii producători adaugă și droidie de bere pentru un gust mai aromat și mai intens.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
UNGARIA umilește România: E ungurească toată
UNGARIA umilește România: E ungurească toată
Adio birocrație! Ce este portofelul digital, introdus în toată UE
Adio birocrație! Ce este portofelul digital, introdus în toată UE
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română