Life

Aceasta este capitala creștinismului din România. Orașul care este vegheat de mănăstiri

Unde este capitala creștinismului din România. Acest oraș este vegheat de mănăstiri, iar multe dintre sunt ele foarte vechi.
17.10.2023 | 15:32
Aceasta este capitala crestinismului din Romania Orasul care este vegheat de manastiri
Aceasta este capitala creștinismului din România. Sursa foto: Doxologia, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află capitala creștinismului din România. Are numeroase mănăstiri încărcate de istorie, iar oamenii vin anual la pelerinaj. Mulți creștini vizitează lăcașele de cult din acest oraș.

Aici este capitala creștinismului din România

Iași, numit și orașul celor șapte coline, are unele dintre cele mai cunoscute mănăstiri din țară, unde mulți creștini vin pentru a se ruga. Cetăţuia, Golia, Galata, sau Sfinţii Trei Ierarhi sunt doar câteva dintre lăcașele de cult din acest oraș.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea Cetățuia se află pe colina cu același nume. Este o mănăstire ortodoxă, de călugări, ctitorită de către voievodul Gheorghe Duca, în secolul al XVII-lea.

Acest lăcaș de cult poate fi observat din orice zonă a Iașiului, oferind un peisaj superb. Împrejmuită de un zid de piatră vechi, afectat de timp, și străjuită de un turn impunător, mănăstirea are aspectul unei fortărețe.

ADVERTISEMENT

Inițial, atunci când a fost construită, mănăstirea a fost gândită ca un complex medieval fortificat, pentru a rezista în fața invadatorilor. A fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, iar de-a lungul timpului a trecut prin niște schimbări.

La finalul secolului al XIX-lea, mănăstirea era o ruină, iar în perioada interbelică, la inițiativa lui Nicolae Iorga, a fost restaurată. Nu doar clădirea a suferit schimbări, ci și curtea, care e plină de flori, copaci și spații verzi. Cei care ajung la această mănăstire au parte de liniște și se pot ruga în voie.

ADVERTISEMENT

O altă mănăstire renumită din Iași este Galata, cea mai veche din municipiu. Are o vechime de 440 de ani, astfel că nu Biserica Armenească este cea mai veche clădire din oraș, așa cum s-a crezut multă vreme.

Mănăstirea Galata, cu hramul Înălţarea Domnului, a fost atestată documentar în anii 1582-1583, iar de atunci a rămas în picioare. Domnitorul Petru Şchiopul a ridicat construcția, care a trecut printr-un incendiu în 1782. Interiorul a fost afectat, dar în 1811 a fost pictat din nou.

ADVERTISEMENT

Lăcașul de cult este înconjurat cu ziduri prevăzute cu creneluri, iar la intrare se află un turn-clopotniță, având aspectul unei fortărețe. Galata este situată la înălțime, iar cei care o vizitează pot vedea panorama orașului de acolo. Numele mănăstirii provine de la cel al unui cartier din Constantinopol, care înseamnă “poartă”, notează Adevărul.

Mănăstirea Trei Ierarhi, cea care a găzduit moaștele Sfintei Parascheva

Pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt se află Mănăstirea Trei Ierarhi care, în trecut, a găzduit moaștele Sfintei Parascheva. Este un loc plin de istorie, vizitat adesea de credincioși.

A fost ridicată între anii 1637 şi 1639, de către voievodul Vasile Lupu, ca necropolă domnească. În 1641, au fost aduse moaștele Sfintei Parascheva, după care au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, în urma sfințirii acesteia. Mănăstirea Trei Ierarhi a fost jefuită și chiar afectată de cutremur de-a lungul timpului. A fost restaurată în secolul al XIX-lea.

Iașiul este locul unde are loc anual Pelerinajul de Sfânta Parascheva, la care participă sute de mii de credincioși din toată țara. Anul acesta, cozile de creștini au fost chiar și de 5 kilometri. Oamenii au așteptat afară, în frig, pentru a se putea ruga.

Biserica a fost ridicată pe locul unde erau alte două mai vechi, și anume Biserica Albă (din secolul al XV-lea) și Biserica Stratenia (din secolul al XVII-lea). Datorită hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, lăcașul de cult este un mare loc de pelerinaj, în fiecare an.

ADVERTISEMENT