News

Record la pelerinajul de Sfânta Parascheva 2023. Zeci de mii de oameni au trecut pe la raclă. S-a stat la coadă peste 18 ore – Update Foto și Video

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. Câți oameni au trecut pe la raclă la Catedrala Mitropolitană din Iași. Coada e de peste 5 kilometri.
14.10.2023 | 15:57
Record la pelerinajul de Sfanta Parascheva 2023 Zeci de mii de oameni au trecut pe la racla Sa stat la coada peste 18 ore  Update Foto si Video
Zeci de mii de oameni stau al coadă la Pelerinajul de Sfânta Parascheva. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-10-2023
13:08

Record la pelerinajul de Sfânta Parascheva 2023

Peste 15.000 de oameni au luat parte la slujba de liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Un număr de peste 65.000 de persoane au format o coadă kilometrică pentru a se închina la moaște. Unii oameni au petrecut între 18 și 25 de ore pentru a ajunge la raclă. Organizatorii au afirmat că este vorba de un adevărat record de participare al ultimilor ani.

Imaginile din dronă surprinse cu coada întinsă pe mai mult de cinci kilometri sunt spectaculoase, după cum se poate vedea mai jos:

Pelerinii care au luat parte la slujba de liturghie s-au declarat încântați că au putut fi prezenți la un asemenea eveniment, iar foarte mulți dintre ei au susținut că vin aici în fiecare an.

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. Sute de mii de oameni au trecut pe la raclă până acum, iar alți zeci de mii așteaptă la coadă, care are peste 5 kilometri.

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. Coadă de peste 5 kilometri

Astăzi, 14 octombrie, este Sfânta Cuvioasă Parascheva, iar zeci de mii de credincioși au așteptat ore întregi slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

ADVERTISEMENT

După ce s-a lăsat seara, mulți pelerinii s-au adăpostit în lăcașul de cult peste noapte și au dormit pe scaune sau direct pe podea. Alții au petrecut noapte afară, pe aleea pietonală unde se ține slujba.

“Vrem să stăm în noaptea asta aici, vrem să ascultăm Sfânta Liturghie mâine dimineaţă”, a spus o bătrână prezentă la Pelerinajul de Sfânta Parascheva, potrivit Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

“De două ori. Şi am hotărât să rămân şi peste noapte şi o să stau şi la Sf Liturghie. N-am cazare. Probabil o să fie frig”, a mai spus o altă femeie seara trecută.

În această dimineață, la coadă erau în jur de 65.000 de oameni, iar numărul crește în fiecare oră. De când a început pelerinajul, peste 225.000 de credincioși au trecut pe la raclă.

ADVERTISEMENT

Seara trecută, șirurile de pelerini se întindeau pe distanțe foarte mari. Sâmbătă dimineața, rândul de credincioși aflați la pelerinaj depășea 5 kilometri. Peste 30.000 de oameni au de așteptat 12 ore pentru a ajunge la raclă.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, oficiază Sfânta Liturghie. Pelerinii speră ca Sfânta Parascheva să-i ajute să scape de necazuri și să-și îndeplinească dorințele.

ADVERTISEMENT

Cu câteva zile înainte de sărbătoare, oamenii au început deja să vină în număr mare la Catedrala Mitropolitană, acolo unde se află moaștele sfintei.

Ce alimente e bine să mănânci de Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Credincioșii respectă anumite obiceiuri în această zi, cum ar fi consumul anumitor alimente, care se dau și de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă.

Colacii, plăcintele și alte produse de patiserie sunt produsele care se consumă în această zi și care se dau și de pomană. De asemenea, mustul nu trebuie să lipsească de pe mese în această zi de sărbătoare.

ADVERTISEMENT