Life

Aceasta este cea mai frumoasă gară din lume! Locul din Europa care a devenit o atracție turistică pentru străini

Oamenii spun că e cea mai frumoasă gară din lume și au toate motivele. Acest loc din Europa a devenit cu adevărat o atracție turistică.
21.01.2024 | 13:07
Aceasta este cea mai frumoasa gara din lume Locul din Europa care a devenit o atractie turistica pentru straini
Aceasta este cea mai frumoasă gară din lume. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se pare că aceasta ar fi cea mai frumoasă gară din lume. Asta o spun toți cei care au ajuns măcar o dată în acest loc din Europa, dar și specialiștii. Și se pare că multe persoane vin aici doar pentru a o vedea.

Aceasta este cea mai frumoasă gară din lume

Care este cea mai frumoasă gară din lume? O banală stație de tren dintr-un oraș european a devenit cunoscută la nivel mondial. Unde se află și de ce este atât de deosebită?

ADVERTISEMENT

Gara Centrală din Anvers, Belgia, ”Antwerp Central Train Station”, este cea care a obținut titlul de cea mai frumoasă gară din lume în 2014, din partea scriitorului Dennis Green de la Mashable. “Frumusețea sa este atât de unică, încât experții au dificultăți în a-i atribui un stil arhitectural”, a scris acesta.

Iar de când a primit acest titlu, gara a fost intens vizitată. A devenit chiar un obiectiv turistic pentru mulți. Totodată, ea se mai regăsește și în clasamentul Conde Nast Traveller al celor mai frumoase 36 de gări din lume.

ADVERTISEMENT

Recent, gara centrală din Anvers a fost menționată și într-o listă a celor mai frumoase gări din Europa realizată de Euronews. Și nu doar experții în turism spun că este cea mai frumoasă gară din lume.

”O capodoperă de artă”

Cei care au ajuns aici au doar cuvinte de laudă la adresa acestui loc. Nu puțini sunt cei care o consideră o ”capodoperă”. Au fost totodată și persoane care spun se simt ca și cum călătoresc în timp când ajung aici.

ADVERTISEMENT

“Nu este doar o gară, este o capodoperă de artă și istorie. Clădirea este atât de frumoasă și maiestuoasă, cu domurile, arcadele și sculpturile sale”. “M-am simțit ca și cum aș fi călătorit înapoi în timp, în epoca de aur a călătoriilor pe calea ferată. Interiorul este la fel de impresionant, cu podelele sale de marmură, vitraliile și decorațiunile ornamentate”, sunt doar o parte dintre părerile celor care au ajuns aici, conform The Sun.

Care este povestea acestui loc de vis din Europa? Gara Centrală din Anvers a fost deschisă pentru prima dată la 11 august 1905. Întinzându-se pe o lungime de 66 m și având o înălțime de 44 m, baldachinul de oțel al gării a fost proiectat de Clément Van Bogaert.

ADVERTISEMENT

Deși baldachinul pare impresionant în sine, interiorul gării este cel care îi lasă pe oaspeți cu gura căscată. Proiectată de arhitectul belgian Louis Delacenserie, care s-a inspirat din Panteonul din Roma, gara are o cupolă mare.

Situată direct deasupra sălii de așteptare a gării, cupola mare inundă gara din Anvers cu multă lumină naturală. În proiectarea sa, Louis Delacenserie s-a inspirat din diferite stiluri de arhitectură, inclusiv neorenascentist, Art Nouveau și baroc.

În interiorul gării se găsesc peste 20 de tipuri diferite de marmură și piatră. Totodată, aici se mai găsesc și o serie de elemente ornamentale, cum ar fi coloane înalte și piese complicate de feronerie.

Nu lipsește nici un ceas mare de gară și numeroase hale de tren cu tavan înalt din sticlă. În 1975, gara a devenit un monument protejat, fiind renovată complet în 1986.  De asemenea, la începutul anilor ’90, gara și-a dublat capacitatea, incluzând platforme pe două niveluri subterane.

ADVERTISEMENT