Life

Setarea de la routerul Wi-Fi pe care trebuie să o modifici imediat. Doar așa vei fi protejat de hackeri

Cum să-ți setezi routerul Wi-Fi încât să te protejezi de atacul hackerilor. Ce modificare utilă poți face chiar în acest moment?
02.05.2024 | 14:12
Setarea de la routerul WiFi pe care trebuie sa o modifici imediat Doar asa vei fi protejat de hackeri
Cum să-ți securizezi routerul de wifi. Sursa foto: CyberGuy
ADVERTISEMENT

Deși poate părea ambiguu, află că hackerii îți pot invada datele personale și prin routerul Wi-Fi. Este foarte ușor pentru ei să recurgă la o astfel de metodă și apoi să te șantejeze cu protejarea identității în schimbul unei sume colosale de bani, de exemplu.

Cum să-ți protejezi routerul Wi-Fi de hackeri

Potrivit statisicilor, în 2023, s-a înregistrat un număr record de încălcări de date personale, prin atacul hackerilor, prin routerul Wi-Fi.  Cu un procent de 20% au crescut astfel de escrocherii față de anul anterior, 2022.

ADVERTISEMENT

Alysa Hutnik, avocat specializat pe protecția datelor cu Kelly, Drye & Warren LLP din Washington D.C, trage un semnal de alarmă cu privire la utilizarea routerului Wi-Fi. Acesta are anumite setări din fabrică, iar ele sunt publice și o țintă ideală pentru răufăcători.

Odată ce ai achiziționat un router, îi poți schimba rapid setările. Alysa Hutnik subliniază că este foarte important să ne protejăm routerul de la bun început, încât să evităm orice problemă care ne afectează intimitatea.

ADVERTISEMENT

 ”Nu trebuie să lași setările implicite din fabrică pentru că, ghici ce? Acestea sunt publice, nu-i așa?”, este semnalul de alarmă al avocatei de peste Ocean. Ea sugerează ca prim pas schimbarea parolei.

Setați o parolă puternică pentru routerul Wi-Fi

Nu utilizați parola care vi se propune la momentul instalării routerului pentru internet, ci creați voi una. Trebuie să fie foarte puternică. Cu cât mai multe caractere speciale, cu atât mai bine, chiar dacă va fi destul de complicat să o salvați apoi în telefon, de exemplu, când doriți să-l conectați la Wi-Fi.

ADVERTISEMENT

”Este foarte ușor pentru hackeri să intre. Puteți să schimbați aceste setări implicite din fabrică, inclusiv parola, și să configurați o parolă foarte puternică. Asta este extrem de important”, a mai explicat avocata, potrivit huffingtonpost.co.uk.

În același timp, Alysa Hutnik recomandă utilizarea unor setări criptate, prin opțiunea ”WPA” (acces protejat wireless). Aceasta este o modalitate prin care nu lași ”ușa din față deschisă”, adică nimeni nu-ți poate fura datele personale.

ADVERTISEMENT

”De obicei, undeva în setările tale, există opțiunea ‘WPA’, sau Wireless Protected Access. Puteți, pur și simplu, să activați asta, iar acest lucru este, practic, ca și cum nu ai lăsa ușa din față deschisă, nu-i așa? Nu ai face asta în viața reală”, a mai explicat Alysa Hutnik.

ADVERTISEMENT
Tags:
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot...
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot ce trebuie să știi
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are...
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are 57 de ani și e în topul celor mai bogați români
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze