Life

Aceasta este cea mai urâtă creatură din lume. Are un metru înălțime, ochi și buze mari, trăiește în jur de 30 de ani și e un pericol pentru oameni

Aceasta este cea mai urâtă creatură din lume. Are un metru înălțime, iar ochii și buzele sunt mari. Unde este întâlnită specia.
30.03.2024 | 13:00
Aceasta este cea mai urata creatura din lume Are un metru inaltime ochi si buze mari traieste in jur de 30 de ani si e un pericol pentru oameni
Cea mai urâtă creatură din lume. Liliacul cu cap de ciocan. Sursa foto: Wikimedia, Sarah J. Olson – Flickr / Pixabay / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care e cea mai urâtă creatură din lume. Are ochii și buzele mari, un metru înălțime și trăiește în jur de 30 de ani. Este purtătoare de virusuri periculoase.

Aceasta este cea mai urâtă creatură din lume. Unde este întâlnită

Este vorba despre liliacul cu cap de ciocan (Hypsignathus monstrosus). Acesta este cel mai mare liliac care trăiește în Africa, iar specia este cunoscută sub mai multe nume, cum ar fi liliacul de fructe sau liliacul cu buze mari.

ADVERTISEMENT

Liliacul cu cap de ciocan locuiește în regiunile împădurite din Africa Centrală și au fost găsite exemplare din Senegal până în nordul Angolei. Deși are un aspect înfricoșător, acest liliac nu se hrănește cu sânge.

Aceștia pot măsura până la un metru înălțime, fără a include aici și anvergura impresionantă a aripilor. Buzele și ochii lor sunt mari, dar urechile mici.

ADVERTISEMENT

În mediul lor natural, pot fi găsiți stând agățați de copaci în grupuri de maximum cinci indivizi. Au o speranță de viață de până la 30 de ani, notează atlas-geografic.net.

Forma ciudată a capului reprezintă un produs al evoluției și îi ajută pe masculi să poată emite sunete plăcute, care le atrag pe femele. Specia este foarte poligamă.

ADVERTISEMENT

Atunci când este sezonul de împerechere, liliecii se adună noaptea lângă un corp de apă. Masculii scot sunete pentru a atrage femelele, în timp ce acestea din urmă studiază bine “oferta” primită. În cele din urmă, femelele aleg un partener, alături de care rămân.

Liliacul cu cap de ciocan
Liliacul cu cap de ciocan. Sursa foto: Wikimedia, Sarah J. Olson – Flickr/Colaj Fanatik

De ce sunt periculoși liliecii cu cap de ciocan

În lume există peste o mie de specii de lilieci, dar cei cu cap de ciocan nu sunt atât de cunoscute publicului larg, motiv pentru care cei ce îi întâlnesc se tem de ei.

ADVERTISEMENT

Deși au un aspect straniu, acești lilieci sunt foarte blânzi. Pe de altă parte, liliecii cu cap de ciocani reprezintă un adevărat risc pentru populație, pentru că sunt purtători asimptomatici de virusuri, cum ar fi rabia sau Ebola.

În Nigeria și Republica Democratică Congo, sunt vânați, de multe ori, pentru carnea lor, deși pot fi purtători de virusuri periculoase. Deși nu sunt pe cale de dispariție, specia acestor lilieci poate fi amenințată de defrișări, schimbările climatice, dar și de vânătoarea necontrolată.

ADVERTISEMENT