Life

Acesta e animalul național al României. Este un prădător inteligent, abil și rapid

El este mamiferul național al țării noastre. Oamenii de știință îl descriu drept isteț, dibaci și cu o viteză foarte mare.
03.04.2024 | 13:13
Acesta e animalul national al Romaniei Este un pradator inteligent abil si rapid
El este mamiferul național al țării noastre. Oamenii de știință îl descriu drept isteț, dibaci și cu o viteză foarte mare. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Acesta e animalul național al României. Este un prădător inteligent, abil și rapid. Specialiștii le transmit oamenilor că este nocturn, trăiește solitar și poate fi văzut destul de rar de călătorii care adoră să urce pe munte.

El este mamiferul național al țării noastre. Oamenii de știință îl descriu drept isteț, dibaci și cu o viteză foarte mare

El este mamiferul național al țării noastre. Oamenii de știință îl descriu drept isteț, dibaci și cu o viteză foarte mare. E unul dintre simbolurile României mai puțin cunoscute de cetățeni, deși nu este definit de Constituție.

ADVERTISEMENT

Foarte puțini știu că animalul național este râsul din specia Eurasian Lynx. Felina de talie medie este al treilea cel mai mare prădător din Europa, după ursul brun și lup. Trăiește în zonele muntoase de pe teritoriul țării, în pădurile de conifere, dar și în alte regiuni din lume.

Mai exact, poate fi observat în America de Nord, Siberia și în unele zone din Nordul Europei. Felina este una frumoasă, cu o greutate care se încadrează între 22 și 44 de kilograme. Are o lungime de aproximativ 80-120 cm și o înălțime de 60 cm la umăr.

ADVERTISEMENT

Coada râsului măsoară 10-20 cm. Specialiștii spun că arată ca și cum ar fi tăiată. Animalul este foarte ușor de distins de ceilalți membri ai familiei feline datorită urechilor sale cu smocuri de păr. Ele ies din vârfurile urechilor, ajutând la creșterea acuității auditive.

Blana sa este frumoasă și de diferite culori, de la maro-roșcat până la fumuriu. Animalul național al României este un prădător inteligent și prudent. Are o viteză mare, fiind foarte viclean și cu reacții uimitoare.

ADVERTISEMENT

Curiozități despre animalul național al României

Animalul național al României se aseamănă foarte mult cu vulpea, însă oamenii de știință spun că cele două nu se înțeleg prea bine. Râsul are o săritură care poate ajunge până la 4 metri, lucru care este văzut ca un avantaj uriaș față de alți prădători.

De asemenea, specialiștii transmit că după circa 70 zile de gestație, femela naște de obicei doi sau trei pui. Râșii vin pe lume orbi și reușesc să dobândească această abilitate după numai câteva săptămâni. După nașterea puilor părinții nu mai locuiesc împreună.

ADVERTISEMENT

Timp de 10 luni, femela își va îngriji puii. Le aduce hrană pentru a-i crește, cea mai importantă mâncare fiind micile rozătoare. Mama râs este cea care îi învață pe cei mici noțiunile de bază ale vânătorii pentru a se descurca în viață.

Râsul își folosește urina pentru a-și marca teritoriul, lăsând urme pe întinderi de la 15 până la 50 de kilometri pătrați. În plus, animalul național al României trăiește până la 14 ani în sălbăticie și până la 26 de ani în captivitate.

Ce alte simboluri naționale mai are România

Râsul nu este singurul simbol național al țării noastre. Felina este animalul național, România având și o pasăre națională. Aceasta este pelicanul alb. Pe lângă aceste viețuitoare națiunea noastră are stejarul drept arbore național.

Florile naționale sunt măceșul, floarea-de-colț și bujorul. De asemenea, există și trei simboluri naționale care țin de cultura și de identitatea poporului. Unul dintre acestea este dansul tradițional Călușul, care a intrat în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO alături de doină.

Dansul tradițional a fost introdus în patrimoniu pe 25 noiembrie 2005. Alături de acestea se mai află și instrumentul național, buciumul, cunoscut și ca tulnic. Clopu, clasica pălărie țărănească din fetru negru, este un alt simbol al României.

ADVERTISEMENT
Tags: